Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pupínky: Co mohou prozradit o vašem zdraví a jak s nimi definitivně skončit?

  • Trápí vás často pupínky? Možná se vám tělo snaží naznačit, že něco není v pořádku!
    30. prosince 2013 | 09:00

    Často se stane, že nás opakovaně trápí pupínky pouze na některých částech našeho obličeje. Zatímco nos a čelo jsou tak bez problémů, z akné kolem úst a na bradě můžeme zešílet. Věděli jste ale, že právě místo, kde se pupínky tvoří, mnoho vypovídá o vašem celkovém zdraví? Stačí tedy změnit jen pár návyků a pupínky jsou pryč!

  • Oblast čela

    čelo
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud trpíte na častý výskyt pupínků na čele a v linii kolem vlasů, snaží se vás organismus upozornit na příliš vysoké množství nezdravých tuků ve vašem každodenním stravování. Omezte proto těžká, tučná a smažená jídla a pročistěte své zažívání pomocí zelených čajů. Zkuste také zvýšit svůj příjem tekutin, aby mělo tělo šanci odplavit ze sebe škodlivé látky.
  • Nos mezi obočím a očima

    hrana nosu
    Autor: Shutterstock.com
    Trápí vás v posledních pár dnech pupínky právě u kořene nosu? Velmi pravděpodobně za to může zvýšená konzumace alkoholu, které právě v těchto dnech radostně propadáme. Pokud vás ale pupínky trápí i přes to, že prakticky abstinujete, jedná se zřejmě o varování v podobě potravinové alergie.
  • Spánky a oblast kolem uší i očí

    spánky
    Autor: Shutterstock.com
    Pupínky kolem spánků a uší, stejně jako tmavé kruhy pod očima nejsou signály ničeho jiného, než dehydratace organismu. Pokud to zvládnete, zkuste se alespoň na chvíli obejít bez kávy, černé čaje nahraďte ovocnými či bylinkovými a omezte příjem soli. Začněte si naopak hlídat pitný režim a dbejte na to, abyste každý den vypili alespoň tři litry tekutin - ideálně neperlivé vody.
  • Špička nosu

    nos
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco pupínky u kořene nosu vás nabádají k omezení alkoholu, pupínky na špičce nosu mohou upozorňovat na problémy s vysokým tlakem. Nahraďte proto tučná jídla plná cholesterolu čerstvým ovocem a zeleninou, místo brambůrků si dejte nesolené, nepražené ořechy a vepřové vyměňte za ryby, bohaté na jód a omega kyseliny.
  • Líčka

    tváře
    Autor: Shutterstock.com
    Horní část vašich tváří, nebo-li líčka, se stávají terčem útoku nežádoucích pupínků zvláště u vášnivých kuřáků a lidí žijících ve velkoměstech. Za problémy pleti v těchto místech totiž můžou škodliviny, které se dostávají do vašeho dýchacího ústrojí. Pokud tedy pracujete v centru města, vyrazte si alespoň jeden den v týdnu do přírody, načerpat energii a nadýchat se čerstvého vzduchu.
  • Koutky úst

    koutky
    Autor: profimedia.cz
    Oblast kolem koutků úst a přechod mezi tvářemi a bradou je místem, kde se pupínky u žen tvoří snad nejčastěji. Za pupínky zde totiž nemůže nic jiného, než hormony. Pokud jste tedy vysadila hormonální antikoncepci, blížíte se k ovulaci, menstruaci a nebo si zažíváte stresové období, nedivte se pupínkům právě v oblasti kolem úst.
  • Brada

    brada
    Autor: profimedia.cz
    Podobně jako u akné na čele i na bradě jde o důsledky nezdravého stravování. Upřímně si odpovězte, jestli máte dostatek syrové zeleniny a ovoce a nebo naopak konzumujete těžká, mastná jídla chudá na vlákninu a živiny. Pokud je váš případ spíše druhá možnost, zařaďte do svého jídelníčku ovoce a zeleninu, celozrnné výrobky a především luštěniny.
  • Krk a zbytek těla

    krk
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud se vám pupínky začnou objevovat kromě obličeje i na zbytku těla, je na čase zpozornit! Může to být totiž důsledek boje vašeho organismu s bakteriálním onemocněním. Zkuste jeho snahu podpořit zvýšením příjmu tekutin a více relaxovat. Jestli se ale dlouhodobě nebudete cítit ve své kůži, navštivte svého lékaře.

Autor: brig
Klíčová slova:  akné, pupínky, zdraví, krása, dieta, nemoci, nemoc, obličej, pleť, póry