Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rozpraskané rty? Máme 6 tipů, jak je dát do pořádku

  • Vysušené a rozpraskané rty vám žádnou parádu neudělají. Dejte je do po řádku díky snadným tipů.
    28. října 2013 | 06:00

    Nastává období, kdy začínají trpět naše rty. Jejich jemné kůži nesvědčí vítr, změny teplot, když přecházíme ze zimy do vytopené místnosti a na jejich nepěkný vzhled má vliv i nedodržování pitného režimu a jejich časté olizování. Výsledkem jsou nejen nevzhledné šupinky, ale i bolestivé prasklinky. Jak ale dát rty do pořádku? A jak se dalšímu rozpraskání vyhnout? Máme pro vás tipy.

  • Hydratujte nejen z venku, ale i zevnitř


    ...
    Autor: Shutterstock
    Rty jsou takovým indikátorem nedostatečného pitného režimu, takže pokud vám osychají a praskají, pak věřte, že byste se měli napít. Ideální množství tekutin, mezi které patří čistá voda, bylinné čaje a ředěné ovocné či zeleninové šťávy, kterou byste měli během podzimu a zimy vypít je 2,5 litrů vody.
  • Potřebujete dostatek vitamínu B


    Vlašské ořechy jsou zdravé
    Autor: profimedia.cz
    Nedostatek vitamínu B se nejprve projeví na špatném stavu vaší pokožky a může být příčinou šupinatých nebo dokonce bolestivě rozpraskaných rtů. Proto do svého jídelníčku zařaďte dostatečné množství ořechů, luštěnin, masa a čerstvé zeleniny.
  • Neolizujte si rty


    rty
    Autor: Shutterstock.com
    Olizování rtů je vůbec to nejhorší, co můžete jejich jemné pokožce udělat. Po chvilkové úlevě od jejich suchosti bohužel následuje palčivější bolest a horší stav. Sliny, které se z povrchu rtů vypařují, obsahují trávicí enzymy, a ty rty ještě více vysouší.
  • Dejte rty do pořádku peelingem


    Nepodceňujte péči o zuby a zbavte se zlozvyků, které je ničí.
    Autor: Shutterstock.com
    Suché a rozpraskané rty nevyléčíte, dokud je nezbavíte suchých šupinek odumřelé kůže. Na pomoc si vezměte měkký zubní kartáček a krouživými pohyby jím obrušujte rty. Začněte od středu rtů k jejich koutkům. Rty zároveň pěkně namasírujete a prokrvíte, takže budou pak lépe vstřebávat pečující prostředky.
  • Domácí léčba medem


    Autor: 
    Med je ideální a nepřekonatelný lék na rozpraskané rty. Naneste jeho tenkou vrstvu rovnoměrně na ústa a nechte 20 minut působit. Nakonec omyjte teplou vodou. Nakonec naneste lékařskou vazelínu.
  • Okurková maska


    Okurková voda
    Autor: Shutterstock.com
    Skvělé léčebné účinky má i obyčejná salátová okurka. Nastrouhejte na jemno okurku a naneste na rty. Nechte působit 20 minut, pak sundejte, osušte a naneste vazelínu nebo jelení lůj.

Klíčová slova:  zdraví, krása, rty, med, okurka, voda, pitný režim
Diskuse ke článku
.