Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zastavte stárnutí: Vrásky vám vyhladí tequila a čokoláda

Světe, div se! Čokoláda skutečně může být prospěšná pro váš mladistvý vzhled - pokud jde o tu kvalitní s vysokým obsahem kakaa.
8. října 2013 | 12:36

Mysleli jste si, že když jíte přírodní rýži, čočku a pastiňák, děláte to nejlepší pro vaše zdraví a krásu? Jste na omylu. Americká dermatoložka dokázala, že vaše pleť bude pružnější a mladší, když si dopřejete čokoládu a panáka tequily.

Domníváte se, že tajemství zářivější pleti tkví v tom, že si odřeknete tuky, čokoládu a alkohol? Doktorka Stefanie Williams, která je uznávanou odbornicí v oboru dermatologie, vás rychle vyvede z omylu.

Podle ní mohou být naopak některá tučná jídla i čokoláda přínosem pro váš vzhled, zatímco třeba čočka a přírodní rýže vám vrásky prohloubí. A ani tequila nemusí být pro vaši pleť tak špatná, jak jste si mysleli.

...
Autor: Shutterstock
Zapomeňte na cukr i med

Cukry, jako je glukóza a fruktóza, které se nacházejí v ovoci, reagují s kolagenem obsaženým v pokožce v procesu zvaném glykace. Kůže je pak křehčí a rychleji stárne. Existuje studie, která dokazuje, že lidé s vyšší hladinou krevního cukru vypadají starší, než ti s nižší hladinou. Konzumace cukru také vede k uvolňování hormonu s názvem inzulín, což je klíčový hormon stárnutí. Z výše uvedeného tedy jasně vyplývá, že čím méně cukru zkonzumujeme, tím lépe.

Vyhněte se přírodní rýži i čočce

Většina lidí věří, že strava bohatá na obiloviny je zdravá, zvláště když jde o ty celozrnné. Ty však obsahují vysoké množství škrobu a sacharidů, které naše tělo využívá jako palivo. Škroby se však obvykle rozkládají pomaleji než cukry, jejichž vlivem pak naše pleť a tělo předčasně stárnou. Stejné je to i s čočkou, která má pověst super zdravé potraviny, má však vysoký obsah sacharidů a navíc obsahuje přírodní toxiny.

Sádlo
Autor: Shutterstock.com
Jezte víc tuků

Jednou z nejdůležitějších složek naší potravy musí být tuk. Nebojte se, nebudete po něm tloustnout! Podle nejnovějších studií jsou to právě sacharidy, které nás dělají obézními a naši pokožku starší. Tuky naopak tvoří důležitou součást buněčných stěn v celém našem těle. Studie prokázaly, že pokud budete konzumovat dostatečné množství tuků, bude vaše pokožka pružnější a méně vrásčitá.

Takových panáků tequily vypil Tom 45
Autor: profimedia.cz

Dopřejte si víno a tequilu!

Pokud si příležitostně chcete dát nějaký ten alkohol, doporučuje doktorka Williamsová suché červené víno. Má totiž nízký obsah cukru a obsahuje "zázračný omlazující" resveratrol. Máte-li chuť na něco silnějšího, dopřejte si vysoce kvalitní tequilu. Tahle mexická pálenka z agáve je lepší, než sladké koktejly, které vám zvednou hladinu cukru v krvi. Nezapomínejte však na to, alkohol byste měli konzumovat jen v omezené míře.