Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pořiďte si šik šediny: Nosí je Meryl Streep i Kelly Osbourne

4. října 2013 | 07:00

Děsíte se té chvíle, kdy si najdete první šedivý vlas nebo už si naopak úzkostlivě vlasy barvíte, aby nikdo nepoznal, že vám v nich kvete stříbro? Šediny jsou znakem stáří, ale také mohou být zatraceně sexy, ví to světoví kadeřníci i celebrity, které podléhají letošnímu trendu šedin.

U mužů jsou šediny sexy, důkazem je tomu například George Clooney nebo herec Tomáš Hanák. K šedinám u žen máme ale stále nejasný názor. Přitom právě ženy s šedivými vlasy vypadají většinou velice šik.

Carmen Dell'orefice
Autor: Profimedia.cz
Sofistikovaná elegance

S prvním stříbrem ve vlasech nemusíte panikařit, naopak, stejně jako mnoho celebrit, udělejte ze šedin přednost. Šedé a bílé vlasy mohou u starších žen vypadat velice elegantně a sofistikovaně, naopak u mladších ročníků dodávají punc rebelie a extravagance.  Pokud ale mluvíme o tom, že šediny jsou in, neznamená to, že se o své vlasy přestanete starat, není totiž šedá jako šedá.

Stříbrná krása

Vlasy nám šednou díky úbytku melaninu ve vlasových folikulech, tento stav je způsoben jednak stárnutí ale také například stresem a to jak fyzickým, tak i tím psychickým. Během procesu stárnutí a šedivění, neztrácí vlas jen svou přirozenou barvu, ale také hustotu a strukturu, je tak mnohem oslabenější a jemnější.

Jamie Lee Curtis
Autor: Profimedia.cz
Každá z asi 100 tisíc vlasových folikul, které máme na hlavě, stárne jinak. To je důvod, proč se šediny objevují nejprve jen v některých partiích hlavy a mají různý odstín, od tmavě šedé až po docela bílou. Tím, že si budete šedivé vlasy vytrhávat, nedocílíte jejich nešedivění, jen se budete bolestivě zbavovat své ozdoby, a to je zbytečné. Raději je přijměte za své a po vzoru hollywoodských hvězd Judi Dench nebo Vanessy Redgrave či topmodelky Carmen Dell'orefice, z nich udělejte svou přednost.

Pokud jste připraveny vypadat skvěle, jděte do toho

Zvolte správný odstín: Není šedá jako šedá, proto se s kadeřníkem poraďte ohledně správného odstínu, který vám půjde k pleti. Nikdy se nepouštějte do šedé přeměny sami, nemuselo by to dopadnout dobře.

Šedé vlasy potřebují vlastní péči: Šedé a bílé vlasy mají mnohem jemnější a křehčí strukturu a to jak ty přírodně šedé, tak i ty odbarvené. Proto je pro ně důležitá správná péče s dostatečnou hydratací, která zamezí jejich elektrizování, krepacení a lámání.

Pixie Geldof
Autor: Profimedia.cz
Důležitý je střih: Výrazná barva si žádá dokonalý střih. Nenechávejte své vlasy růst jako dříví v lese, právě v tomto období potřebují zásah kadeřníka více než kdy dříve. Nebojte se ve střizích experimentovat, chce to sice odvahu, ale litovat nebudete.

Šedé vlasy potřebují jiný styl: Eleganci a sofistikovanost bílých vlasů je zapotřebí podpořit i správným make-upem a oblečením, jinak nebudete vypadat jako elegantní žena, ale jako babka od plotny.  Nejlepšími přáteli šedých a bílých vlasů jsou odstíny černé, bílé a šedé, ale i rubínově červené, safírově modré nebo fialové. Naopak vyhýbat byste se měla zemitým tónům hnědé, béžové či olivové, ve kterých byste vypadala mdle, nudně a zašedle.