Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hebké ruce můžete mít i vy! Ochraňte je před chladem

Věnujete svým rukám dostatečnou péči?
2. října 2013 | 07:00

Ačkoliv je zima ještě daleko, nízké ranní teploty už neúnavně útočí na pokožku vašich rukou. Dopřejte jim pozornost a péči jakou si zaslouží a užívejte si hebké pokožky i v chladných zimních měsících.

Podzim je pro pokožku vašich rukou vůbec nejhorší roční období. Po létě jsou ruce opálené a méně hydratované a na podzim je navíc vystavujete poměrně velkým výkyvům teplot. Přes den sice teploměr ukazuje ještě pěkných 17 stupňů Celsia, ranní a noční teploty se však pohybují nebezpečně blízko nule. A všechny tyto faktory mají nezanedbatelný vliv na vaši pleť. Hlavně na tu na rukou.

Na podzim věnujte pokožce rukou zvýšenou péči, ať zůstanou krásné.
Autor: Profimedia.cz
Rukavice jsou základ

Máme na mysli pletené i ty gumové. Pokud se ranní teploty blíží mrazu, nestyďte se svoje ruce chránit vhodnými rukavicemi. Na podzim vám budou stačit elegantní bavlněné, v zimě sáhněte po teplejších. Volte materiály, které vám nebudou nepříjemné. Pokud vás obyčejná vlna "škrábe", sáhněte po merino vlně nebo umělých vláknech.

Při domácím úklidu a na zahradě se snažte pracovat v ochranných rukavicích. A to obzvláště v případě, že pracujete s chemickými čistícími, nebo desinfekčními prostředky. Vaše ruce ale vysušuje i pouhé mytí v čisté vodě. Pokud si tedy často myjete ruce, snažte se používat mýdla s obsahem olejů nebo hydratačních krémů a volte spíše vlažnou, než horkou vodu.

Hydratujte, hydratujte, hydratujte!

Dvakrát do týdne ruce rozmazlete svým nočním pleťovým krémem.
Autor: Shutterstock
Ideální každodenní péčí o ruce by mělo být mazání hydratačními krémy, a to pravidelně po každém umytí rukou. Sáhněte po takových krémech, které se ve svém složení chlubí přírodními oleji, jako je například mandlový kokosový nebo konopný olej, ale i bambucké máslo. Výborné kosmetické účinky má také olej z norka. Jeho používání by však mohlo vadit vegetariánům, nebo citlivějším duším.

Nejméně dvakrát do týdne ruce na noc namažte nočním pleťovým krémem a běžte spát v bavlněných kosmetických rukavicích. Složky obsažené právě v pleťovém krému vám pomůžou v boji se stárnutím pokožky a vaše ruce si tak déle uchovají mladistvý vzhled.

Dopřejte si domácí lázně
Jednou za týden, nejlépe v rámci manikůry, dopřejte svým rukou teplou lázeň a jemný peeling. Všechny potřebné suroviny máte pravděpodobně doma, nebojte se proto, že vám domácí lázně zruinují bankovní konto.

Domácí lázně pro ruce připravíte z běžně dostupných surovin.
Autor: Shutterstock

Do velké mísy nalijte vodu o teplotě zhruba 40° Celsia, přidejte lžíci panenského olivového oleje a do takto připravené lázně ruce zhruba na 10 minut ponořte.

Pro odstranění odumřelých kožních buněk si v kuchyni připravte jemný, avšak účinný a hlavně příodní peeling. Jednoduše smíchejte několik lžic soli s citrónovou šťávou a touto směsí ruce 5 minut jemně masírujte.

Velmi výživnou regenerační lázeň představuje také koupání v teplém mléce. Již po 10 minutách v tomto bílém elixíru bude pokožka vašich rukou krásně vláčná. Navíc, díky vápníku z mléka, posílíte a zpevníte také vaše nehty.

Na podzim věnujte pokožce rukou zvýšenou péči, ať zůstanou krásné.
Autor: Profimedia.cz
Péče pro náročné

Pokud trpíte na vysušenou nebo dokonce popraskanou pokožku, dejte šanci zábalu z kosmetického parafínu.

Krystalky kosmetického parafínů tají již při teplotě 42° Celsia. Pozor! Nikdy parafín nerozpouštějte přímo v kastrólku na sporáku, při příliš vysokých teplotách by mohl začít hořet! Vždy proto použijte vodní lázeň, nebo speciální parafínové vany na elektřinu.

Při rozpouštění do parafínu můžete přidat také minerální oleje, které napomáhají vstřebávání výživných látek do hlubších vrstev pokožky. Zkuste například již zmíněné přírodní oleje v kombinaci s kapslemi s vitamínem E.

Parafínový zábal vám pomůže regenerovat pokožku rukou a zanechat ji hebkou a vláčnou
Autor: Shutterstock.com
Parafín můžete nanést pomocí kosmetického štětce s umělými vlákny, nebo do něj ruce jednoduše ponořit. Dejte ale pozor, aby nebyl příliš horký! Parafín začne na vzduchu poměrně rychle tvrdnout. Bezprostředně po nanesení ruce proto vložte do mikrotenového sáčku a omotejte ručníkem, nebo schovejte pod deku. Nechte působit v teple zhruba 20 minut, tedy do úplného zatvrdnutí. Poté jej z rukou jednoduše sloupnete. Zábal vám vytvoří dokonale hebkou a vláčnou pokožku a navíc prohřeje bolavé klouby.

Tip: Obrovskou výhodou parafínu je, že jej můžete použít opakovaně. Sloupnutý zábal proto nevyhazujte, ale schovejte na příští použití.

Autor: brig