Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šokující zkrášlující procedury: Zákroky, které mohou zabít

27. září 2013 | 09:17

Kopyto místo chodidla, dlouhý krk plný obručí, keramický disk ve rtu... Po výjimečnosti a kráse touží každá žena. Jenže ideál krásy se mění. Ať už v rámci jednotlivých světadílů, zemí či kultur. Při mnoha z těchto extrémních zákroků může žena dokonce přijít o život.

Krásky s "žirafími" krky

Ženy z kmene Padaungů, který žije na hranicích Barmy a Thajska, nosí kolem krku nezvyklé ozdoby. Ty jim vynesly přezdívku "žirafí ženy". Místní krásky vvěří, že pokud mají krk chráněný kovovými kruhy, ubrání se před tygry. Tato hloupost vznikla z Legendy, která praví, že kdysi krytý krk měla dračice, jíž oplodnil vítr.

Jedná se ale o drastický způsob. Svůj krk si prodlužují pomocí mosazných obručí. Pod nimi klesají klíční kosti a jejich krk poté vypadá delší. Krk unese přes 20 takových obručí, které celkem váží okolo 5 kilogramů.

Utopií je, že pokud si ženy ozdobu z krku sundají, hrozí jim udušením. Krční svaly totiž pod tíhou ochabnou, a tak nedokáží krk udržet ve správné poloze. Kdysi prý takto bývaly trestány nevěrné ženy. Padaungové si myslí, že „žirafí“ ženy přitahují turisty a také nejsou atraktivní pro ostatní muže.

Tyto ženy patří ke kmeni Padaung, který žije na hranicích Barmy a Thajska. Nezvyklé ozdoby, které nosí kolem krku jim vynesly přezdívku "žirafí ženy".
Autor: profimedia.cz

"Kopyto" místo chodidla

V 10. století našeho letopočtu se v Číně rozvinula nebezpečná móda, v jejímž rámci byla nejžádanější žena s co možná nejmenším chodidlem. Nohy se dívkám deformovaly od dětství a tyto praktiky zakázal až zákon z roku 1911.

S obvazováním nohou se u dívek začínalo v raném věku. Zhruba ve třech letech byly dívce kromě palce zlomeny všechny prsty na noze a velmi pevně svázány stuhami po vzoru císařských konkubín tak, aby chodidla nedosahovala délky větší než deset centimetrů. V Číně se ne nadarmo říká, že "každý pár malých nohou stojí celou vanu slz". Celá procedura zmenšování nohy trvala přibližně dva roky. Žena si však pak nohu musela pevně svazovat po celý svůj život.

V Číně po staletí platilo, že čím má žena menší nohu tím je žádanější...
Autor: profimedia.cz

"Talíř" ve rtu

V Etiopii, v kmeni Murisů, především ženy, ale výjimkou nejsou ani muži, roztahují ušní lalůčky. Vkládají si do nich talířovité předměty. Podobně si keramickými "talířky" zdobí i své spodní rty. Ret se rozřízne a postupně se talířkem protahuje. Když dívka dosáhne šestnácti let, nosí talířek, který má okolo 15 centimetrů. Dívka si musí nechat vyrazit i několik zubů, aby talířek držel ve správné poloze.

Ozdoba všem říká, že dívka je dospělá a již vyzrálá. Také však, že je věrná. Pokud ji zemře manžel, talířek si vyjme a ona si nechá rozříznout ret tak, aby se jím již nikdy nemohla zdobit.

V Etiopii, v kmeni Murisů, si především ženy, ale výjimkou nejsou ani muži, zdobí své spodní rty keramickými talířky.
Autor: profimedia.cz