Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Průvodce kosmetickými štětci - Díl druhý: Štětce na oči, obočí a rty

10. září 2013 | 07:00

V prvním díle našeho velkého průvodce jsme si představili štětce na pudr, make-up a tvářenky. Teď je čas podívat se na malé štětce - pomocníky k líčení očí a zbytku tváře.

1. Štětce na korektor

Štětce na korektor by měly být velmi husté a pevné. Obecně platí, že syntetická vlákna se hodí spíš na nanášení krémových a mastných přípravků, zatímco přírodní štětce, například z kozích chlupů, jsou vhodnější na přípravky sypké a pudrové. Na korektor proto volte vlákna umělá.

Štětec na korektor by měl být ze syntetických vláken, plochý a pevný.
Autor: Shutterstock.com

Štětce na korektor hledejte pod anglickým názvem concealer brush. Na úpravu větších ploch - jako oblasti kolem rtů a na bradě, nebo na zamaskování pigmentových skvrn, jsou lepší větší ploché štětce, střižené dokulata. Na detailnější práci, například na zamaskování nedokonalostí kolem očí, volte štětce zastřižené lehce do špičky.

Speciální kategorii tvoří štětce na zamaskování pupínků - jsou kulaté a střižené do úzké, přesné špičky. Práce s nimi je velmi detailní a umožňuje dosažení maximálního krytí.

2. Štětce na oči

Štětce na oční stíny umožňují mnohem lepší nanesení přípravku než pěnové aplikátory.
Autor: Shutterstock.com
Kategorie štětců na líčení očních víček je velmi široká. Naleznete zde takzvané eye shadow brush, což jsou jednoduše štětce na stíny. Jsou měkké a hebké a slouží k nanášení stínů na celé víčko. Hodí se na nude look, nebo naopak na velmi výrazné večerní líčení. Výhodou je stejnoměrné nanesení stínu na celé oko, ale pro detailnější práci volte raději jiný typ štětců.

Přesná aplikace stínů do ohybu víčka, nebo podél linie řas je mnohem snadnější právě se štětci typu pencil brush. Mají úzký, dokulata střižený tvar a jejich vlákna jsou kratší než v případě objemnějších eye shadow brush.

3. Blendery

Takto dokonalé kouřové líčení vám pomůže vytvořit blending brush.
Autor: Shutterstock.com

Blending brush je speciální, kulatý a jemný štětec s dlouhými vlákny, který slouží k roztírání kontur. Díky němu dosáhnete nenápadných přechodů mezi jednotlivými odstíny a nalíčení tak působí velmi přirozeně.

Naprostou nezbytností je jeho použití při vytváření kouřových očí, protože s jeho pomocí docílíte pozvolného přechodu jednotlivých barevných tónů. Jistě jej ale využijte také na přechody mezi tvářenkou, pudrem, rozjasňovačem a bronzerem.

4. Štětce na oční linky a na obočí

Úzký, špičatý štětec se skvěle hodí k nanášení gelových očních linek.
Autor: Shutterstock.com
Tenké a jemné, nebo širší a výrazné - všechny typy očních linek se vám lépe budou kreslit štětcem. Eye liner brush naleznete ve dvou typech - velmi úzké štětce do špičky nebo tenké, ploché a zkosené. Oba typy jsou vhodné k nanášení gelových očních stínů, jejichž výhodou je, oproti například tužce nebo fixu na oči, delší výdrž a větší pigmentace.

K vykreslení obočí využijete stejný plochý a zkosený štětec jako na oční linky. Nabírejte spíše méně přípravku a při aplikaci se vyhněte přesným rovným liniím, aby výsledek nepůsobil násilně. Ideální na úpravu obočí jsou také spirálovité štětečky, podobné těm, které vidíte u řasenek.U lepších kosmetických značek bývají často součástí tužky na obočí.

5. Štetce na rty

Se štětcem na rty dosáhnete jejich perfektního orámování a vykreslení.
Autor: Shutterstock.com

Lip brush nebo-li štětec na rty sice nepatří mezi naprostou nezbytnost vaší kosmetické taštičky, ale možná by vás překvapilo, jak moc si ho oblíbíte, když už ho jednou zkusíte. Pevné, úzké štětce na rty mají kratší štětiny a jsou naprosto perfektní k nanesení výraznějších barevných odstínů.

Dosáhnete s nimi mnohem detailnější aplikace, než se samotnou rtěnkou a vaše rty budou tedy lépe vykreslené i bez použití konturovací tužky. Navíc s nimi můžete rtěnku vrstvit tak, abyste si vytvořila plnější rty.

 

Autor: Brigita Zemen