Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Malý tahák pro péči o vlasy: Používáte všechny přípravky správně?

  • 2. září 2013 | 06:00

    Regály s vlasovou kosmetikou jsou plné nejrůznějších lahviček. Už dávno v nich nejsou jenom šampony a kondicionéry. Vybírat můžete také masky, kúry, balzámy a moře dalších pečujících přípravků. Jenže jsou všechny vhodné zrovna pro váš typ vlasů? A jak se v nich má vlastně člověk vyznat?

  • Šampony


    Umíte se správně postarat o svoje vlasy?
    Autor: Shutterstock.com
    Základ péče o jakékoli vlasy, ať už jsou suché, mastné, jemné nebo třeba poničené barvením. Vlasy si můžete mýt tak často, jak to vyžaduje jejich zašpinění či mastnota. Každopádně je důležité vybrat šampon, který bude vyhovovat vašemu typu vlasů. Sáhněte vždy po takovém, který bude mít neutrální pH, takže nebude poškozovat přirozený kyselý plášť vlasového vlákna. Informace o složení přípravku najdete vždy na obalu. Pokud si musíte mýt vlasy denně nebo obden, nemusíte „šamponovat“ dvakrát, stačí jedna aplikace. Ta na odstranění nadměrné mastnoty bohatě stačí.

    Náš tip: Vlasy nemyjte příliš horkou vodou. Ta totiž způsobuje třepení konečků a odebírá vlasům tolik žádaný lesk.

  • Kondicionéry


    Umíte se správně postarat o svoje vlasy?
    Autor: Shutterstock.com
    Někteří výrobci je označují jako balzámy. Jejich úkolem je uzavřít a obalit vlasovou kutikulu jemným filmem. Používají se po umytí šamponem. Pozor, nanášejí se přímo na vlasy, asi 3 cm od kořínků. Nemasírujte jimi pokožku, protože by se mohla zbytečně mastit. Maz by následně mohl ucpat vlasový váček, který se zanítí a vlas potom vypadává. Kondicionér nechte na vlasech chvíli působit (asi jednu minutu) a potom důkladně opláchněte. Existují i kondicionéry ve spreji, jejichž použití je rychlejší, protože se nemusí oplachovat. Používejte je spíše opravdu ve chvílích časové nouze, z dlouhodobého hlediska mohou vlasy spíše zatěžovat a působit jejich plihnutí.

    Náš tip: Trpí vaše vlasy roztřepenými konečky? Pak na ně ještě před mytím naneste malé množství kondicionéru. Tím se konečky ochrání a vyživí.

  • Hloubkové regenerační masky


    Umíte se správně postarat o svoje vlasy?
    Autor: Shutterstock.com
    Alespoň jednou týdně byste si měli udělat čas a své vlasy hýčkat pomocí výživné masky. Hodí se především pro vlasy velmi vysušené, poškozené či lámavé a namáhané, které potřebují důkladnou regeneraci. Můžete vybírat z hutných krémových vyživujících produktů. Nanášejí se na umyté, ručníkem vysušené vlasy. Pro zvýšení účinků se doporučuje zabalit vlasy ještě do ručníku a nechat alespoň 10 minut působit. Potom je třeba je důkladně opláchnout. To je velmi důležité, protože zbytky těchto přípravků by způsobily totální zplihnutí vašeho účesu.

    Náš tip: Tyto masky se nehodí pro jemné a mastící se vlasy, protože by je mohly spíše zatížit. Masky nanášejte v menším množství, doporučuje se zhruba velikost vlašského ořechu, platí známé pravidlo, že méně je někdy více.

  • Expresní masky a kúry


    S krásnými vlasy vám může pomoci banán, med nebo avokádo.
    Autor: Shutterstock.com,Profimedia.cz
    Jsou odlehčenou variantou hloubkových masek. Patří mez ně všechny přípravky označené jako bezoplachová péče, dvouminutová intenzivní péče či maska. Vyznačují se rychlým působením, takže se hodí ve chvíli, kdy nemáte zrovna moc času, a vaše vlasy přitom volají o pomoc. Jsou k dostání většinou ve spreji nebo v tekuté formě a z vlasů se neoplachují. Vybírejte je vždy podle svého typu vlasů. Například produkty s arganovým či makadamovým olejem se hodí pro vlasy s roztřepenými konečky, panthenol a olej z jader meruněk se hodí pro barvené vlasy.

    Náš tip: Tyto přípravky můžete použít v případě nouze i během dne, nebojte se aplikovat je i do suchých vlasů, kterým dodají rychlou vzpruhu a výživu.

  • Vlasové oleje


    Umíte se správně postarat o svoje vlasy?
    Autor: Shutterstock.com
    Tyto přípravky jsou určeny pro suché a lámavé vlasy, kterým pomáhají zadržovat ve vlasech potřebnou hydrataci. Tím zabraňují třepení a lámání. Oleje vtírejte klidně po každém umytí v malém množství do ještě vlhkých konečků. Jednou za čas (doporučuje se jednou měsíčně) ho můžete smíchat s regenerační vlasovou maskou.  
    Náš tip: Olej nepatří ke kořínkům, aplikujte ho asi 3 cm od hlavy.

Autor: Eva Dvořáková
Diskuse ke článku
.