Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chcete si vyléčit akné u moře? Nejásejte. Moc dlouho vám to nevydrží

Trápí vás akné?
31. července 2013 | 10:00

Akné dokáže pořádně potrápit pleť i naše sebevědomí. Bojovat s pupínky bývá často běh na dlouhou trať. Pokud si myslíte, že vás zachrání slunění u moře, jste na omylu.

Slunce na akné nestačí
Poměrně rozšířeným mýtem je domněnka, že v létě se postižená pleť uzdravuje a projevy akné mizí. Jenže je to tak, že obličej, krk, dekolt i záda jsou nadměrně vystaveny slunečnímu záření, a tak se charakter projevů akné mění. Vlivem UV záření v létě pokožka zesílí a zpigmentuje. Vyrážky nejsou tolik vidět, ale zánět v v kůži pokračuje dál. Ke konci léta pak dochází k opětovnému zhoršení.

Moře trochu pomůže
Postižené pleti skutečně prospívá pobyt v přímořské lokalitě. Kombinace působení vody s mořskou solí (efekt jemného peelingu) a slunečního záření (UV paprsků) projevy akné během krátké doby výrazně zlepšují, a to na všech částech těla s různou tloušťkou kůže.

Ale i tohle zlepšení je jen krátkodobé. Hojivý efekt po návratu od moře vyprchá a invaze pupínků pokračuje.

Trápí vás akné?
Autor: Shutterstock.com

Laser
Dlouhodobější efekt má v poslední době stále oblíbenější léčba v laserových a dermo-estetických centrech. "Nejlepší zkušenosti máme s použitím laseru a mikrodermabraze," popisuje MUDr. Marta Hrbáčková z Kliniky Laserové léčebné centrum v Opavě. Jak to funguje?  Vysokoúčinné lasery vyzařují světelný paprsek, který ošetří místa postižená zánětem. Snížením produkce mazu se postupně uvolní ucpané kožní póry a zlepšuje se kvalita pokožky a nově vzniklé jizvy se vyhladí. Zákrok trvá několik minut a není bolestivý.

Co zabere po třicítce?
Aknózní pleť už bohužel dávno není jen doménou teenagerů. Pupínky ztěžují život často i ženám po třicítce. "Léčba žen s takzvanou pozdní formou akné je daleko náročnější. Stárnoucí pokožka navíc vyžaduje posílení kvality kůže s ohledem na projevy stárnutí různého stupně. Mezi nové metody, používané ve specializovaných ambulancích, patří injekční techniky, a to aplikace krevní plazmy metodou TrayLIFE nebo mezolift koktejlů," dodává MUDr. Hrbáčková tipy pro ženy, které musí spolu s prvními vráskami řešit i nezdolné pupínky.

Autor: toma, ema