Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Není krém jako krém: Jak vybrat ten správný na opalování

26. července 2013 | 06:00

Než si pořídíte opalovací krém, měli byste pořádně prostudovat jeho etiketu. Na ní se skrývá mnoho důležitých informací, které by vás měli při nákupu provázet.

Česká etiketa

Žádnému výrobku, který se prodává v našich obchodech, by neměla chybět etiketa v českém jazyce. Pokud ji na nějakém výrobku nenajdete, raději jej dejte zase zpět do regálu a upozorněte na nedostatek prodavačku.

Doba použitelnosti

Nespoléhejte se na krém, který vám zbyl od loňské dovolené, i opalovací krémy mají svou trvanlivost. Na etiketě si prohlédněte nejen datum trvanlivosti, ale také dobu použitelnosti. Ta je označena obrázkem otevřeného kelímku s číslovkou, která udává, kolik měsíců po otevření produkt můžete používat.

Opalování
Autor: Shutterstock.com
Ochranný faktor

V našich končinách vám pro běžný pobyt na slunci postačí faktor 25+, pokud se ale vyrazíte opalovat k vodě, raději se namažte krémem s vyšším faktorem. K moři si pak přibalte opalovací krém s nejvyšším faktorem 50+. Číslo ochrany ale rozhodně nesouvisí s délkou jejího trvání. Ať se namažete 25+ nebo 50+ vydrží stejně dlouho, takže se každé 2 hodiny a po každém vykoupání namažte znovu a důkladně vrstvou krému.

S opalováním to není radno přehánět!
Autor: profimedia.cz
Voděodolnost

Tento pojem rozhodně neznamená, že by se krém z pokožky nesmýval. Na etiketě byste proto měli najít, o kolik procent jeho účinnost během pobytu ve vodě klesá. Po každém koupání byste se pak měli znovu namazat. Ideální množství na tělo dospělého člověka je 36 kávových lžiček, takže rozhodně nešetřete.

Nehleďte jen na značku a obal

Nenechte se ovlivnit reklamou nebo líbivým obalem, kvalitní krémy na opalování seženete například v lékárně, kde vám navíc vyškolený personál pomůže s určením, který produkt je pro vás nejvhodnější.