Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejčastější chyby v péči o vlasy: Děláte je i vy?

27. května 2013 | 14:30

Dopouštíme se jich snad všichni, často si to ovšem ani neuvědomujeme. A naše ubohé vlasy přitom kvůli nim postrádají zdraví, lesk i sílu. Poradíme vám, jak se jich jednou provždy vyvarovat!

1. Přeháníme to se stylingem

Tužidlo, gel, vosk, lak, suchý šampon. Mnoho z nás má sklon je na vlasy vrstvit v co největším množství - místo abychom si vybraly jen ty, které opravdu potřebujeme. Stylingové produkty však vlasy zatěžují a špatný střih stejně nezachrání.

Co s tím? Vsaďte na lehké přípravky, po kterých vaše lokny nezplihnou. A používejte je s rozmyslem. Pro všechny délky vlasů je nejlepší volbou kvalitní pěnové tužidlo, které účes zafixuje a dodá mu objem, ale není příliš těžké.

Pěnové tužidlo Long Repair, Nivea, 94,90 Kč.
Autor: archiv firmy

2. Nestříháme se pravidelně

Prokrastinace je lidská, ale proč odkládat něco tak příjemného, jako je návštěva kadeřnictví? Vlasy, které už měsíce neviděly nůžky, jsou navíc většinou beztvaré, unavené a mají roztřepené konečky.

Co s tím? Najděte kadeřníka nebo kadeřnici, kteří vám porozumí a od kterých budete odcházet spokojená. (Ano, hledání může trvat i roky, ale stojí za to.) Navštěvujte je pak aspoň jednou za dva měsíce, aby váš účes zůstal krásný a svěží.

3. Lakujeme a pak žehlíme

Znáte to praskání, který se ozve, když žehlíte nalakované vlasy? Že vám připomíná zvuk smažení na pánvi? Máte pravdu. Alkohol, který vlasové spreje a laky obsahují, se žehličkou silně zahřívá, a vlasy se tak vlastně flambují!

Co s tím? Nechcete své kadeře zcela zničit? Při žehlení, kulmování a fénování vždy používejte speciální produkty, které chrání vlasy proti teplu. Účes přelakujte, až bude zcela suchý.

Posilující šampon Goodbye Damage, Garnier, 69,90 Kč.
Autor: archiv firmy
4. Přípravky 2v1 používáme každý den

Šampon, kondicionér a péče v jediném opláchnutí? Zní to lákavě, ale produkty 2v1 nebo 3v1 jsou ošidné. Všechny vytoužené schopnosti - mytí, uhlazení, ochrana, výživa, hydratace - se prostě do jedné lahvičky vejdou leda v pohádce.

Co s tím? Přípravky typu "vše v jednom balení" se hodí do posilovny, na služební cestu nebo na dovolenou. Po běžnou každodenní péči si ale raději vyberte šampón i kondicionér podle svých individuálních potřeb.

Rada odbornice: „Šampon vybírejte podle typu vlasů a účinku, který požadujete“ říká Martina Švelblová, vlasová stylistka značky NIVEA. „Při mytí vlasy vždy dokonale opláchněte. Je to důležité kvůli kráse i zdraví vlasů. Nevymyté zbytky přípravků mohou způsobit vznik lupů nebo jiných potíží spojených s pokožkou hlavy."

Autor: mab