Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zbavte se vrásek: 14 věcí, které vám s tím pomohou

  • Vráskám můžete předcházet péčí i kvalitní stravou
    20. února 2013 | 07:00

    Vrásky od smíchu, vrásky od starostí i od toho, jak se mračíme. Máme je všichni a více či méně nás trápí. jak se jich ale zbavit? Začněte stravou a správnými životními návyky. Vaše pleť vám bude vděčná.

  • Borůvky


    Pro někoho při trhání vyvstává otázka: Hřebenem, nebo rukou?
    Autor: Scom
    Temně modré bobulky v sobě skrývají flavonoidy, vitamíny A,C a E, které dokáží odrážet volné radikály. Právě ty totiž narušují strukturu buněk a přispívají tak ke stárnutí pleti.  Dejte si denně hrst čerstvých nebo sušených borůvek a nepotěšíte jen pleť, ale i chuťové buňky.

  • Ořechy


    Sušené plody
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Proč jsou ořechy tak výjimečné? Obsahují nenasycené mastné kyseliny, které se starají o pružnost tkání a tím zpomalují tvorbu vrásek. Co takhle dát si každý den místo dezertu hrst oříšků a vykouzlit si tak dětsky krásnou pokožku.

  • Řeřicha


    Řeřicha
    Autor: Shutterstock.com
    Drobné zelené lístečky nejsou výrazné jen svou chutí, ale také tím, co dokáží. Řeřicha je bohatým zdrojem beta-karotenu, který působí proti poškození kožních buněk volnými radikály.  Nadopovaná je vitamínem C a také vitamínem E, který je důležitý pro zdraví kůže.

  • Špenát


    špenát
    Autor: profimedia.cz
    Jedním z největších bojovníků proti vráskám je špenát, který je doslova napěchovaný luteinem. Ten je účinným filtrem ultrafialového záření, které poškozuje pleť, je důležitý pro vývoj a zdraví očí, ale také pro pokožku. Díky železu, které je ve špenátu, se navíc zbavíte mdlé a zašedlé barvy pleti.

  • Losos a jiné tučné ryby


    Losos
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Růžové lososí maso je bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin, které regulují přítok a odtok látek do buněk, působí protizánětlivě a také tvarují strukturu pleti. Účinné látky obsahuje nejen losos, ale také sardinky, makrela nebo tuňák.

  • Sója

    Sójové produkty
    Autor: Shutterstock.com

    Do svého jídelníčku zařaďte také sóju. V ní najdete látky fytoestrogeny, které povzbuzují tvorbu kolagenu a navracení pleti její pružnost.
  • Dejte pozor na slunce


    Slunce je v mnoha směrech i lék
    Autor: profimedia.cz
    Sluneční paprsky jsou pro náš organismus nepostradatelné, to ale neznamená, že byste se před nimi neměli chránit. Pro pokožku není nic horšího, než časté opalování a vystavování se UV záření bez ochranného faktoru, proto v létě i v zimě a na horách vždy, používejte opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem.

  • Přestaňte kouřit


    Přestat kouřit není snadné
    Autor: profimedia.cz
    Nejen vaše plíce, ale i pokožka trpí, pokud kouříte nebo se často vyskytujete v zakouřených prostorách. Vědecké studie dokazují, že cigaretový kouř uvolňuje enzymy a také štěpí kolagen a elasticin, které jsou důležitými součástmi kůže. Kuřáci tak mají až o 40% tenší kůži, než nekuřáci.

  • Sladký spánek


    Vybrat správnou matraci je pro kvalitní spánek velice důležité.
    Autor: Profimedia.cz
    Dostatečně dlouhý spánek je důležitý pro celkovou revitalizaci organismu. Nemáte-li dostatek spánku, začne tělo produkovat kortizol, hormon, který navozuje v těle krizovou situaci a důležité živiny odvádí z orgánů tak, aby jich bylo co nejvíce pro mozek. Tím poškozuje kožní buňky a urychluje jejich stárnutí. Dostatek spánku naopak podporuje tvorbu růstového hormonu HGH, který napomáhá pleti, aby byla silná a pružná.

  • Spěte na zádech


    spánek
    Autor: Shutterstock.com
    Zní to možná komicky, ale je to tak. Pokud si každou noc mačkáte obličej do polštáře a vstáváte se vzhledem šarpie, pak se nedivte, že dříve či později vám vrásky zůstanou.  Spánek tváří dolů nejvíce napomáhá vzniku vrásek v okolí obočí, spánek na straně zase v okolí brady a tváří. Proto raději usínejte v poloze na zádech a nechte pleť obličeje odpočívat po celé její ploše.

  • Nevidíte? Pořiďte si brýle


    Brýle nemusí slušet každému, ideálním řešením je operace.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Znáte to, občas zaostříte nebo přimhouříte ve slunci oči, ale nechce se vám kvůli tomu pořizovat si brýle. Jenže každý takovýto „úšklebek“ zanechává nenavrátitelné stopy a vytváří vrásky.

  • Hydratujte


    Pitný režim je důležitý i v zimě
    Autor: profimedia.cz
    Proti vráskám bojujte vodou a to zevnitř i zvenku. Pro bezchybnou pleť je důležitá dostatečná hydratace, kterou obstará pitný režim i kvalitní hydratační krémy a séra.

  • Dejte pozor, čím si myjete obličej


    omývání obličeje
    Autor: Shutterstock.com
    Podle dermatologů je potřeba pleť na obličeji hýčkat nejen kvalitními krémy, ale také ji mýt tou správnou vodou. A také mýt ji přiměřeně. Omýváte-li si obličej příliš často, příliš tvrdou vodou nebo používáte mýdlo a nekvalitní prostředky, pak si splachujete z pleti důležitý ochranný film. Pokožka se pak stává vysušenou, citlivou a náchylnou k tvorbě vrásek. Zkuste na obličej používat kojeneckou vodu a místo mýdla čistící pleťové mléko.

  • Přestaňte si podpírat obličej

    žena
    Autor: Shutterstock.com
    Také se často přistihnete, jak si v práci u počítače nebo doma u televize podpíráte obličej rukama? Pak s tím hned přestaňte. Nejen že si neustále přenášíte bakterie z rukou na obličej, ale ještě k tomu si sama sobě krabatíte pokožku a dobrovolně si tak vytváře vrásky.

Diskuse ke článku
.