Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zapomeňte na silikon, vycpěte si prsa vlastním tukem!

Toužíte po hezčím nebo větším poprsí, ale nechcete si do těla dávat žádné umělotiny? Nechte si prsa zvětšit vlastním tukem z hýždí!
11. ledna 2013 | 12:00

Matka příroda se na vás vyřádila, a tak máte pořádný český zadek, špíčky na bocích a prsa po tatínkovi? A co když si ten přebytečný tuk přestěhujete tam, kde vám "vycpávky" chybí?

Toužíte po hezčím nebo větším poprsí, jenže si do těla nechcete dávat žádné umělotiny. Donedávna to byl problém, který se dal řešit jen za drahé peníze v cizině. Ale teď si konečně i u nás můžete nechat prsa zvětšit svým vlastním tukem.

Vlastní tuk tělo lépe přijme

Jak takový zákrok v praxi vypadá? "Princip metody spočívá v odběru tukové tkáně liposukcí z těch částí těla, kde je jí dostatek nebo dokonce přebytek, a v následné aplikaci upraveného tuku do prsní tkáně. Tuková tkáň obsahuje vysoký počet kmenových buněk, a to je důležité pro hojivé procesy a přežití přenášené tukové tkáně," vysvětluje MUDr. Ivo Menšík z Body kliniky plastické chirurgie, kde začali metodu zvětšení prsou vlastním tukem používat.  K čemu všemu se dá nová metoda použít? Výsledkem zákroku je přirozené zvětšení, vyplnění, lehké zvednutí či úprava tvaru prsou. Pomůže i v případě, když je jedno ňadro výrazně větší než druhé.

MUDr. Ivo Menšík
Autor: Body klinika plastické chirurgie
Jak probíhá zákrok

Nejprve se tenkou kanylou šetrně za nízkého podtlaku odsaje tuk z míst, kde je ho dostatek. Třeba z boků, stehen, kolen nebo břicha. Potom se odebraný tuk odstředěním, nebo pomocí speciálních filtrů zbaví nežádoucích příměsí. Čistý tuk se tenkou kanylou vpravuje ve velmi malých dávkách do tkáně prsou. V případě zvětšení (augmentace) celého prsu se většinou využívají čtyři vpichy, které mají délku asi 2 mm, zpravidla se nešijí a hlavně po zahojení nejsou vidět.  Doba rekonvalescence je mnohem kratší než po klasické augmentaci a hlavně pooperační průběh je téměř nebolestivý

Máte prsa po tatínkovi? Nebuďte smutná!
Autor: Shutterstock.com
Za jak dlouho

Obecně lze říci, že se doba zákroku pohybuje v rozmezí od 2 do 4 hodin. Finální výsledek je vidět nejdříve po 2 měsících. Tak dlouho trvá, než se část aplikované tukové tkáně vstřebává a vzhled prsou se mírně mění. Výhodou je, že v případě nespokojenosti se dají drobnější korekce provádět při lokální anestézii.

Hubené mají smůlu

A co je na celém zákroku nejlepší? Že je dva v jednom. Místo, kde se tuk odebral, se pěkně vymodeluje, zatímco hrudník výplň získá. Smůlu mají jen velmi štíhlé ženy. „U toho, kdo nemá na těle dostatečné zdroje tuku, nelze tuto metodu použít,“ vysvětluje MUDr. Menšík z brněnské Body kliniky plastické chirurgie.

Autor: toma