Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Evoluce modelek: Proč jsou z kyprých krásek anorektické stvůry?

17. října 2012 | 05:23

Zaznamenali jsme to snad úplně všichni. Po přehlídkových molech se ve většině případů prochází extrémně vyhublé dívky, kterým jsou kolikrát vidět vystouplá žebra, div jim neprobodávají kůži. Proč?

Šijeme jen pro hubené

Modelky vypadající jak oživlé mrtvoly. Objevují se nejen na přehlídkových molech, ale i na obálkách časopisů, nebo v katalozích módních firem. V poslední době jsou tyhle "vyhublé kostřičky" ale čím dál častěji nahrazovány dívkami s plnějšími, přirozenějšími tvary.

Proti tomu se ale postavili právě oni módní návrháři, kteří hlásají, že šijí šaty jen pro štíhlé modelky a že na plnoštíhlé (rozumějte tlusté) ženě nevyniknou, spíše naopak. Trend hubených dívek prozatím převládá.

Kde se stala chyba?

Zvláštní. Protože poohlédneme-li se do historie, konkrétně do roku 1950 nebo dříve, nikde nenajdeme vyhublé ženy, či dokonce extrémně vychrtlé modelky. Ani zmínka o tom, že by zaoblenější postava měla snad být nějakou vadou na kráse! Jak to, že se tedy názor většiny tak rychle změnil, a kdo za to může?

Jako feťáci

Trend zdravého BMI zničila v roce 1990 proslulá britská modelka Twiggy se svými 41 kily a stylem „heroin chic“. Ten jste snadno poznali podle křídově bílé kůže, tmavých kruhů pod očima a výrazně vystouplých kostí. Po světe kolují fámy, že měl tento trend záměrně kopírovat narkomany.

Proč jsou hubené modelky nebezpečné?

V dnešní době, kdy je každý štíhlostí posedlý, to není jednoduché. Často koukáme na šaty a doufáme, že ty samé šaty i nás, které máme o padesát kilo víc, než děvče na fotce, udělají hubenými. Studie totiž ukazují, že ženy SKUTEČNĚ reagují pozitivně na modely předváděné štíhlými modelkami.

Byly bychom bohyně

Málokdy si ale uvědomujeme, že to jsme právě my, ženy plnějších tvarů, kdo je krásný a dokonalý! Kdybychom se totiž narodily například v sedmnáctém století, byly bychom považovány za daleko krásnější, než ženy vychrtlé. Buclaté ženy byly žádané a v některých kulturách se tato tělesná konstituce stále preferuje více, než štíhlost. Navíc… Nějaké to kilo navíc značí prý spoustu peněz a spokojený život!

Zákaz vychrtlin!

Tento rok v březnu vydal Izrael zákon, který ZAKAZUJE reklamy s vychrtlými modelkami. Norma dokonce zakazuje i reklamu pořízenou v cizině! Zákon je mimo jiné také podložen údaji, že je ročně v tomto státě 1500 mladých lidí diagnostikováno s poruchou příjmu potravy.

Také v italském parlamentu byla sepsána smlouva, která bude bojovat proti fenoménu anorektických modelek. Žádá více pozornosti modelkám s plnějšími tvary a větší konfekční velikostí. Že by nezdravě vychrtlým modelkám konečně odzvonilo?

A co vy? Co si o tom myslíte? Raději hubená a in, nebo baculatá a spokojená?

Australská modelka Robyn Lawley je momentálně plnoštíhlou modelkou číslo jedna!
Autor: facebook.com

Autor: Eva Dvořáková