Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zkuste přírodní facelift! 5 potravin, které vám vypnou pleť

  • Zkuste přírodní facelift...
    24. října 2021 | 06:00

    Přirozené stárnutí, znečištěné ovzduší, stres. To vše zanechává na našem obličeji nesmazatelné stopy. Naštěstí ale není třeba hned podstupovat plastické operace. Stačí jen do svého jídelníčku zařadit potraviny, díky kterým bude vaše pleť opět pružná a svěží.

  • Banány

    Autor: istock.com

    Mnoho lidí ví, že zadržování tekutin v těle je hlavní příčinou břišního nadýmání a oteklých nohou. Málokdo už ale tuší, že může být zodpovědné za napuchlé tváře a váčky pod očima. Naštěstí lze zadržování tekutin vyřešit pomocí speciální diety, která pomůže vyrovnat rovnováhu sodíku a draslík v těle. Právě disharmonie těchto minerálů, příliš mnoho soli nebo příliš málo draslíku, vede k zadržování vody.

    Řešení je přitom snadné. Stačí zvýšit příjem draslíku prostřednictvím potravin, jako jsou například banány. Dalšími potravinami s vysokým obsahem draslíku jsou například jablka, švestky, pomeranče, grapefruit, hroznové víno, jahody, ananas, meloun, papája a sušené meruňky. Takže salát z čerstvého ovoce je skvělou volbou pro pružnou pleť a mladistvý obličej.

  • Špenát

    Autor: istock.com

    Špenát, stejně jako mnoho další druhy tmavě zelené listové zeleniny, je bohatý na antioxidanty zvané lutein. Ten je skvělý nejen pro zdravé oči, ale jak nedávný výzkum ukázal, je skvělou prevencí vrásek. Pomáhá totiž pleti udržet tolik potřebnou vlhkost a pružnost, zvyšuje hladinu tuků a působí jako skvělá prevence škod způsobených volnými radikály.

    Tím ale výhody špenátu nekončí. Listová zelenina totiž díky vysokému obsahu vitaminů K a C skvěle dokáže odstranit tmavé kruhy pod očima, jejichž příčinou může být únava i dědičnost, ale také špatný krevní oběh. Zvýšený příjem právě těchto vitamínů pomáhá krevní oběh zlepšit a navíc posiluje cévní stěny.

  • Česnek

    Autor: istock.com

    Není to sice právě "nejvoňavější" potravina, ale rozhodně je to doslova "super" jídlo, které přináší spoustu benefitů pro naši pokožku i zdraví. Jako přírodní antibiotikum posiluje imunitu, má nezanedbatelné antibakteriální vlastnosti, čistí krev. Jde o velmi účinný, levný a zdravý způsob, jak léčit akné přirozenou cestou.

    I když existuje hodně důvodů, proč lidé česnek zrovna nemají v oblibě, zejména pokud se jí "syrový", může právě on pomoci snížit tvorbu vrásek, zmenšit otoky, zatímco jeho antibakteriální vlastnosti vyřeší nepříjemné pupínky, které nás trápí.

  • Avokádo

    Autor: istock.com

    Avokádo je často "zatracováno" kvůli vysokému obsahu tuků, nicméně zdravé tuky v něm obsažené dokáží skutečně dělat zázraky s vaší pletí. Díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin avokádo účinně hydratuje pokožku zevnitř a podporuje zvýšení produkce kolagenu, který pomáhá předcházet tvorbě vrásek.

    Protizánětlivé vlastnosti avokáda jsou skvělým "pomocníkem" ke zmírnění akné a lupénky, zatímco vysoká hladina vitamínu E pomáhá udržet pokožku vláčnou a zabraňuje jejímu předčasnému stárnutí.

  • Ústřice

    Autor: istock.com

    Kromě svých dobře známých afrodiziakálních účinků mohou ústřice také znásobit vaši krásu. Pokud vás trápí bledá, nažloutlá kůže nebo tmavé kruhy pod očima, může to být způsobeno nedostatkem vitaminu B12 nebo železa. Oboje způsobuje anémii (chudokrevnost).

    Chcete-li vřešit problémy s nezdravě pobledlou kůží, zkuste zvýšit příjem těchto esenciálních živin porcí ústřic, které mají vysokou úroveň obou. Dalším skvělým zdrojem jsou škeble, slávky a další dary moře, ale i hovězí maso, zvěřina a játra.

Diskuse ke článku
.