Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vyrážky trápí i zralou pleť: Co vám škodí a co pomůže?

13. března 2012 | 11:25

Akné postihuje i v dospělosti až třetinu žen. Na vině jsou nejčastěji hormonální výkyvy, ale pachatelů může být mnohem více. Vytáhněte proto účinné zbraně!

Vadí nám to možná i více, než v pubertě. Nejsme na to ale zdaleka sami. Akné v pozdějším věku trápí mnoho žen.

Zřetelně se odlišuje od pubertálních vyrážek – pleť je sušší, komedonů je méně, zato vyrážky a záněty jsou přítomny ve velké míře a mohou být i dost bolestivé.

Namísto T-zóny jsou postiženy spíše líce a krk, méně často záda a dekolt.

Co je třeba dělat? Pátrat po příčinách, jejich kombinacích a udělat vše pro jejich odstranění. I když se pupínků nezbavíte úplně, pleť na tom bude mnohem lépe!

Stres

Akné trpí i Cameron Diaz
Autor: Profimedia.cz
Při silném stresu spouští tělo produkci mužských hormonů, které podporují tvorbu vyrážek. Typické je takzvané rozvodové akné.

Trpí jím tedy ženy, které se odloučily od svého partnera. Samozřejmě, na pleti je často vidět hektický životní styl, přepracovanost a nespavost.

Řešení: Začněte pravidelně sportovat – ideální je ranní jogging a jóga.

Přílišná péče

Dospělá pleť s nečistotami potřebuje lehkou hydratační péči se sníženým obsahem olejů. Pozor na krémy proti stárnutí, mnohé jsou příliš výživné.

Přesto se omlazující péče nemusíte zříci. Retinol a ovocné kyseliny působí proti akné, zároveň však pleť vyhlazují a rozzařují.

Řešení: Konečně je na trhu i protivráskový krém pro ženy s akné. Používání make-upu vyrážky nezhoršuje, měla byste však upřednostnit matující produkty.

Příliš mnoho bakterií

Zdravou pleť chrání přirozený film, který je o něco kyselejší než voda a bakteriím se v něm jednoduše nedaří.

Pokud se jeho ochranná funkce naruší nesprávnou péčí (agresivní čištění obličeje), bacily se mohou začít množit!

Pomocí vatové tyčinky naneste kyselinu salycilovou na postižené místo.
Autor: Dušan Křístek
Řešení: Pleť byste si měla čistit jen jemnou pleťovou emulzí (s pH 5,5 a méně), a ne častěji než ráno a večer. Jednou až dvakrát do týdne si dopřejte peeling.

Měl by obsahovat zaoblené zrníčka ze syntetického materiálu, a ne hrubé přírodní částečky soli či pomletá ovocná jadérka – ty mohou pleť ještě více podráždit.

Důležité: Zapomeňte na antiakné produkty pro teenagery, které by vaši pleť příliš vysušily.

Vytlačování

Stačí pohled do zrcadla a určitě najdete alespoň jeden pupínek, který musí okamžitě ven! A klidně s neumytýma rukama a bez dezinfekce.

Takto si stav pleti pouze zhoršuje, mnohem lepším řešením je použít korekční tyčinku s antiseptickou přísadou.

Řešení: Nechte si pleť pravidelně čistit u kosmetičky, ale za určitých podmínek to jde i podomácku – jednou do týdne si vyhraďte čtvrthodinku na samočištění pleti.

Nejprve se osprchujte, abyste si změkčili kůži, ukazováčky si oviňte kosmetickou kapesníkem (pozor na dlouhé nehty) a pusťte se do díla.

Pleť vydezinfikujte čistící pleťovou vodou před i po vytlačování a místo krému použijte jen hydratační gel, vše hlavně bez obsahu olejů.

Pokud si neodborně vymáčknete pupínek, můžete si do rány zanést nečistoty a budete řešit daleko větší problém...
Autor: profimedia.cz

Hormonální výkyvy

Nepříjemné vyrážky před menstruací zná asi většina z nás. V tomto období naše tělo produkuje méně estrogenu a tukové žlázy reagují na zvýšenou hladinu testosteronu.

Mezi třicítkou a čtyřicítkou naše tělo celkově produkuje méně ženských hormonů, což může celou situaci ještě zhoršit. Akné není ničím výjimečným ani po vysazení hormonální antikoncepce.

Řešení: Pokud vedle nečistot sledujete i zvýšené vypadávání vlasů a hustší ochlupení obličeje, nechte si vyšetřit hladinu hormonů u lékaře. Pokud jsou mužské hormony v převaze, potřebujete speciální léčbu.

Nikotin

Nikotin podporuje produkci mazu a zvyšuje citlivost pleti na hormonální výkyvy.

Řešení: Nejlepší je s kouřením přestat nebo ho alespoň omezit.

Pokud máte problém se rty, může za to zřejmě nějaká nemoc.
Autor: profimedia.cz

Mléko, tuk, cukr

O vlivu stravování na tvorbu akné se už napsalo hodně a zdá se, že tu pravděpodobně je určitá souvislost.

Mléčné produkty, čokoláda, brambory, těstoviny, rýže, vepřový tuk, vejce, bílá mouka – někteří kožní lékaři zastávají názor, že tyto potraviny zasahují do látkové přeměny cukrů kožních buněk a podporují vznik akné.

Řešení: Vědecký důkaz sice neexistuje, ale vy si můžete vliv potravin na pleť otestovat sama – na nějaký čas vynechte podezřelé potraviny (ne všechny najednou) a sledujte, jak na změnu zareaguje vaše pleť.

Autor: lesk.sk, Kbak