Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Chcete omládnout? Jezte jablka!

3. března 2012 | 12:09

Jablko už dávno není symbolem vyhnání z ráje, ale zdrojem zdraví a vynikající chutě. Patří mezi nejoblíbenější ovoce vůbec. Kromě velkého množství vitaminů a minerálů nás i nasytí. A máme i skvělé tři recepty s jablky!

Na světě se pěstuje asi sedm a půl tisíce druhů jablek. Ať sáhnete po kterémkoli z nich, dodáváte svému tělu spoustu důležitých a cenných látek – vitaminy, minerály, pomáháte svému zažívání a prodlužujete si mládí...

Pochází až z daleké Indie

Traduje se, že když Alexandr Veliký hledal živou vodu v Indii, našel jablka a díky jejich pravidelné konzumaci se jeho duchovní dožili 400 let. I ve skandinávské mytologii se tomuto ovoci říká elixír mládí.

Pravda je, že jablka obsahují hodně antioxidantů, živin, nenasycených tuků, minerálů i vitaminů, které prospívají pokožce. Většina cenných látek se v jablcích nachází přímo pod slupkou, takže¨není dobré je loupat.

Jablka
Autor: shutterstock.com

Proč je dobré sníst denně jedno jablko?

* Jablka zlepšují trávení – díky bohatému obsahu vlákniny podporují bezproblémové fungování metabolismu.
* Zásobují mozek kyslíkem – obsahují hodně draslíku, který přispívá k udržování dostatečného množství vody v těle, přenosu nervových vzruchů a zabezpečení funkce ledvin i svalů.
* Jsou bohaté na minerály – kromě zmiňovaného draslíku v nich najdeme i výrazné množství fosforu, železa, vápníku i magnezia.
* Posilují imunitní systém – čtyři procenta obsahu jablka tvoří vitaminy, hlavně A, B6 a C, což nám pomáhá zejména teď, v období chřipek a různých viróz.
* Jsou účinnou prevencí srdečních onemocnění – díky látce quercetin můžeme každodenní dávkou jablek

posílit srdce, zlepšit krevní oběh, předcházet zubnímu kazu a střevním potížím.
* Ochraňují nás před vážnými chorobami – díky bohatství a kombinaci obsažených látek nás jablka chrání například před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.
* Jablka se hodí i pro diabetiky – kyselejší druhy dokážou stabilizovat hladinu cukru v krvi.
* Pomáhají při hubnutí – díky vysokému obsahu vlákniny urychlují metabolismus a přispívají tak ke spalování tuků. Při dietě pomůže i jablečný ocet.
* Vzhledem k tomu, že nejvíc vitaminů je pod slupkou, konzumace neoloupaného ovoce posiluje zuby.
* Léčí akné – při těchto potížích můžou výrazně pomoci i pravidelné dávky jablečného octa.
* Zlepšují i koncentraci a celkový zdravotní stav.

Jablka: skvost i pro kulináře

Jestliže je nějaké ovoce oblíbené v kuchyni, a to zejména v našich končinách, pak jsou to jablka. Vždyť mezi nejtradičnější české recepty patří například jablečný koláč s drobenkou, slavný štrúdl, jablka v županu a podobně. Receptů existují desítky, možná stovky. Některé způsoby tepelného zpracování jablek mají i léčebné účinky – například mírně vychlazený, doma uvařený jablečný kompot pomáhá snižovat horečku a podobně. Záleží jen na vás, jakou dobrotu si z jablek připravíte...

RECEPTY S JABLKY

Pečená kachna s jablky

* 2 kg kachny * 600 g jablek * 30 g cukru * 50 g rozinek * sůl *50 g másla * 100 ml bílého vína

Dobře očištěnou kachnu osolte a dejte péct do vyhřáté trouby. Mezitím oloupejte jablka a odstraňte jádřince. Jablka duste na zkaramelizovaném cukru s máslem, po opečení zastříkněte bílým vínem. Udušená jablka položte na porci vykostěné kachny. Šťávu z jablek vyvařte dohusta, přidejte rozinky a jablka jí přelijte. Rozinky můžete vynechat. Vhodnou přílohou je rýže ochucená kari kořením.

Pečená kachna s jablky
Autor: shutterstock.com

Jablkový závin (štrúdl)

* 300 g hladké mouky * 100 až 200 g tuku * 1 vejce nebo jen žloutek * 1 lžíci octa * špetku soli * vlažnou vodu (dle potřeby) * pokrájená jablka * cukr * skořici (ořechy, rozinky) * kdo chce, může přidat strouhanku (nasaje šťávu z jablek, která pak nevytéká)

Do mouky přidejte špetku soli, promíchejte, pak do důlku v mouce rozklepněte vejce (nebo jen žloutek), přidejte lžíci octa, rozpuštěný tuk a vlažnou vodu. Vypracujte vláčné těsto. Přiklopte teplým kastrolem nebo pokličkou a nechte 15 až 30 minut odpočinout. Pak na vále nebo na utěrce (lépe se zavinuje a může se ještě rukou vytáhnout) vyválejte těsto. To nejprve posypte strouhankou (lepší je osmahnutá na másle), na ni dejte nastrouhaná jablka, posypte je cukrem, skořicí, případně strouhanými ořechy a rozinkami. Těsto zaviňte, kraje uzavřete a „nohavici“ přeneste na plech. Dobré je závin ještě propíchat vidličkou. Pak potřete rozšlehaným vejcem (upeče se tak dozlatova). Pečte ve vyhřáté troubě asi na 150 stupňů Celsia cca 30 minut podle potřeby (záleží na druhu trouby). Dobré je použít na plech pečicí papír.

Jablkový závin
Autor: shutterstock.com

Jablečný kompot

* 600 g jablek * cukr krupici podle chuti (výborný je třtinový cukr) * 3 až 4 kusy hřebíčku * celou skořici * 1 až 2 citrony * vodu podle potřeby

Jak na to:
Jablka nakrájejte na čtvrtky a jádřince odstraňte. Z citronu vymačkejte šťávu, případné pecky vyjměte. Citronovou šťávou okyselte vodu podle chuti. Jablka dejte do hrnce a zalijte kyselou vodou tak, aby byla potopená. Podle chuti přislaďte, přidejte skořici, hřebíček a jablka uvařte doměkka. Můžete dát i kousek citronové kůry, ovšem pečlivě vydrhnuté horkou vodou!

Jablkový kompot
Autor: shutterstock.com

Autor: Silvie Risová, Kbak