Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Červená posedlost: Proč nelze odolat rudým rtům

15. října 2011 | 06:00

Svého času byly rudé rty znamením čarodějnic a lehkých žen. Dnes je nosí sebevědomé krásky. Jak vznikl kult červené rtěnky?

Zřejmě žádná ze zkrášlovacích pomůcek není opředena takovou historií a smyslností jako právě červená rtěnka. Nikdy nechyběla na rtech filmových femme fatale, či mocných vládkyň imperií a neměla by chybět v kosmetice žádné sebevědomé ženy.

Výrazné rudé rty byly součástí ženské vizáže vlastně odjakživa a také kult rudé rtěnky přetrvává dlouhá léta. Už ve starém Egyptě zdobila královna Kleopatra své rty červeným pigmentovým práškem, který získávala rozdrcením karmínových brouků a dále jej smíchala se včelím voskem.

Po královně ji nosily prostitutky

To pravé šílenství po rudých rtech ovšem začalo v dobách viktoriánské Anglie. Odstartovala ho královna Alžběta I., která bez své milované červené rtěnky ani nevyšla na veřejnost.

I Angelina Jolie podtrhla svou eleganci rudými rty.
Autor: profimedia.cz
Červenou barvu na puse si zamilovala natolik, že pro její zvýraznění používala křídově bílý pudr na obličej.

Pokračovatelkami této královské módy se však tehdy nestaly dvorní dámy, ale prostitutky. Ty tím pak změnily pověst červených rtů na vulgární a výstřední.
A tak se toto výrazné líčení nevyhnulo kritice ze strany konzervativní církve a bylo označeno za "ďáblovo umění".

V roce 1770 anglický parlament dokonce schválil zákon, podle nějž byla každá žena, která svedla muže pomocí červené rtěnky, označena za čarodějnici a neminul ji krutý trest. Možná i právě proto dodnes přetrvává zažitá představa, že krvavě červené rty se k elegantnímu vzhledu dámy nehodí. Opak je však pravdou.

Rudé rty je třeba líčit pečlivě.
Autor: profimedia.cz

Zrodila se božská Marilyn

Na mnoho let pak nastalo období, kdy ženy měly raději v oblibě přirozené líčení. Ale ve zlaté éře hollywoodského filmu se výrazné rty rázem vrátily zpět. V žádném filmu nechyběla hlavní hrdinka, která by nepopletla mužskou hlavu právě díky nádherně šťavnatým červeným rtům.

Božská Marilyn Monroe
Autor: Profimedia.cz
Smyslné hvězdy jako Marilyn Monroe, Brigitte Bardot nebo Sophia Loren byly obrovskými obdivovatelkami rudé rtěnky a brzy je začaly napodobovat celé zástupy žen. V roce 1950 se nového trendu chytře chytily kosmetické firmy, které okamžitě červenou rtěnku zařadily do svých kolekcí. Legendární Coco Chanel dokonce svou první rudou rtěnku Premier Rouge představila už v roce 1924 a sama nikdy nevycházela bez jasně červeně nalíčených rtů.

Během let navrhování nových odstínů, zlepšování textury, prodlužování trvanlivosti a obohacování o chutě a vůně, kosmetický trh zaplavilo takové množství variací červené, že nenajít takovou, která by maximálně vyhovovala kterékoliv ženě, je prakticky nemožné.

 

Není červená jako červená: 5 pravidel líčení

Použití červené rtěnky není zdaleka tak snadné jako nanesení jemně růžového odstínu. Mezi vytvořením elegantního nadčasového vzhledu a vulgárním zjevem je velmi tenká hranice.

1. Pravidlo, že pokud zvýrazňujeme rty, je třeba ubrat na líčení očí a naopak, je opravdu "zlaté" a ověřené lety.

Vybavení pro líčení rudých rtů
Autor: profimedia.cz
2. Pokud máte světlou pleť, volte studené odstíny.
K pleti, která má narůžovělý nádech, se hodí odstíny do švestkova. Při opáleném vzhledu hledejte teplejší tóny červené se zlatavým nádechem.

3. Dámy, které mají nějakou tu vrásku, by se měly poohlédnout po světlých variacích červené, tmavá rtěnka může vrásky kolem úst zvýraznit.

3. Před nalíčením rty dobře hydratujte, nic nevypadá hůř, než červená rtěnka na popraskaném podkladu.

4. Před samotným líčením je dobré rty orámovat červenou konturovací tužkou, která zabrání rozpíjení rtěnky.

5. Soustřeďte se na jediný odstín červené i pokud jde o lak. Sladěný odstín laku a rtěnky vypadá dokonale, jiné odstíny barvy budou působit přehnaným a překombinovaným dojmem.

Autor: lesk.sk, Kbak