Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Krásná i po padesátce: Tipy na mladistvé líčení

5. října 2011 | 06:00

Myslíte si, že po překročení této věkové hranice můžete už nadobro zapomenout na oční stíny, linky, make-up, rtěnky? Omyl! Jen je třeba znát, co se k vašemu věku hodí. Máme pro vás několik chytrých rad, včetně tipu od profesionálního vizážisty Pavla Bauera.

Tipy Pavla Bauera:

Jaký make-up volit ve vyšším věku? Samozřejmě je to hodně individuální, ale všeobecně platí, že ve zralejším věku budeme opatrnější s barvami. Je třeba zjemnit a ubrat na kontrastech.

Make-up je podstatné volit podle kvality pleti a nepřehánět to s pudrem, ten dokáže udělat paseku.

Jestliže se rozhodnete pro linky, volte raději tužku než tekuté. Vypadá přirozeněji a dá se lehce rozetřít doztracena.

Rty klidně zvýrazněte sytější rtěnkou, to sluší v každém věku.
Jenom pozor na tmavé barvy – dokážou rty opticky zmenšit, a to většinou nechceme. Jinak doporučuji nenápadnou konturu, která zabrání rozpíjení rtěnek. Volte raději krémové nebo matnější. Lesky přenechte mladším.

1028930:gallery:true:truePokud budete přemýšlet nad očními stíny, sáhněte také po matnějších. Nezvýrazní vám vrásky. A barvy volte podle očí, oblečení a nálady. Pozor na rezavé hnědé a červenofialové – oči by mohly působit uplakaně. Nebojte se limetkově zelených a meruňkových, ty je naopak rozsvítí.

Také pozor na dokreslování obočí. Zapomeňte na černou! Měkčeji vypadá hnědošedá. Místo tužky použijte stín.

Co nesmí chybět ženám po padesátce:

Make-up musí hydratovat

Lehký a matující make-up proti nežádoucímu lesku pleti, Avon, 209 Kč
Autor: archiv firmy
Čím jsme starší, tím máme sušší pleť, což vede k tomu, že se nám na tváři dělají vrásky. Pak ještě začnou přibývat pigmentové skvrny, padat kontury tváře. Pokud tedy chcete vypadat svěže a mladě, zaměřte se nejprve na správnou výživu a hydrataci pleti. Základem je i dobrý make-up.

Také ten by měl dodat pleti vlhkost. Když si vyberete nějaký proti stárnutí, který navíc obsahuje pigmentové částečky odrážející světlo, zabijete dvě mouchy jednou ranou. Přes den bude působit na regeneraci pokožky, navíc opticky vyhladí drobné nedostatky.

Kamuflujte korektorem

Trápí vás červené žilky, tmavé kruhy pod očima, pigmentové skvrny? Vezměte na pomoc korektor. Nedostatky okamžitě zakryje. Ideální je, když ho nanesete na inkriminovaná místa a jemně vklepete. Na závěr můžete tvář ještě lehce přepudrovat.

Paleta pěti očních stínů v aktuálních barvách Ombres 5 Lumières, Yves Saint Laurent, 1520 Kč
Autor: archiv firmy
Oční stíny v matu

Rozhodně není pravda, že jsou zvýrazněná víčka od určitého věku tabu. Jen musíte zapomenout na výstřední třpytky a sáhnout po matných stínech v přírodnějších, teplých odstínech. Pokud chcete zamaskovat přepadlá víčka, naneste do záhybu tmavě hnědý stín. Pohyblivé víčko pak vystínujte světlejším tónem.

Zaměřte se na obočí

Dokonale upravené a protrhané obočí je základ. Opticky vám zvětší oči, dodá mladistvější výraz. Jelikož s přibývajícími roky bohužel vypadává a šedne, nechte si ho přibarvit nebo si ho vystínujte nebo zdůrazněte tužkou na obočí, a to hlavně v poslední třetině. Zapomeňte ale na černou! Je pro vás příliš tvrdá. Ideální je hnědá či oční stín.

Zapomeňte na tmavé rty

Přidají vám roky, navíc budete působit přísně. Rtěnku volte spíš v jemných, přírodních tónech. A jelikož se rty s přibývajícím věkem tenčí, můžete vyzkoušet i rtěnky či lesky se zvětšujícím efektem.

Jemná tužka na rty, ArtDeco, 209 Kč
Autor: archiv firmy

Autor: Alena Dušková, Kbak