Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Omládněte bez skalpelu: 13 triků jak zůstat krásná

2. července 2011 | 06:00

Někdo má to štěstí, že vypadá skvěle, aniž by musel "hnout prstem". Většina z nás se ale musí alespoň trochu snažit. Naštěstí jsou triky pro krásu a mládí zábavné.

„Vypadáte starší, než jste,“ rozhodila mě jedinou větou kartářka Naděžda Iždinská, se kterou jsem šla probrat článek o práci. Málem jsem omdlela. Do háje, ale já přece chci vypadat mladě, svěže a příjemně! „Vy jste totiž workoholik. Moc pracujete, málo odpočíváte a nemyslíte sama na sebe,“ snažila se rychle odhalit, proč nezářím krásou a štěstím na sedm metrů kolem sebe. Řekla jsem si dost a pro sebe i pro vás zjistila, jak to zařídit, abychom byly hezké a nepůsobily utahaně a zdrchaně. Vyzkoušejte to se mnou.

Zázraky na počkání

Svůj věk bych neměnila ani za skříň nového značkového oblečení. Se svou čtyřicítkou jsem spokojená a představa, že by mi znovu mohlo být dvacet, mi nahání husí kůži. Stejně je na tom většina z nás. To ale neznamená, že nechceme vypadat a cítit se dobře. Čas se zastavit nedá, to je jasné, nenápadně hraje proti nám, ale dá se přibrzdit i trochu obelstít. V padesáti na osmnáct nikdy vypadat nebudete, ale ručím vám za to, že když vyzkoušíte alespoň polovinu našich triků od lékařů, psychologů, kosmetiček a vizážistů, do měsíce vám každý den alespoň jeden člověk řekne, že vypadáte skvěle a bude chtít vědět, jak to děláte.

1. Odhoďte smeták a hadr

Dopřejte si odpočinek, který si ho dokážete vychutnat jen vy

Autor: shutterstock.com Omládnete o: 1 rok

Základní chyba všech urvaných a strhaných žen je, že pracují, dokud nepadnou (v tomto případě nezestárnou). Ráno vyskočí z postele o dvě hodiny dřív, aby stihly udělat snídani, dát vyprat prádlo, uklidit nádobí od večeře, pak si „odmakají“ svých osm hodin v práci, domů dorazí s igelitkami plnými nákupu a jedou druhou směnu – vaření, luxování, úkoly s dětmi… Poznáváte se? Zmírněte tempo, vyškrtejte práce, které dělat nemusíte, a s úsměvem na tváři je rozdělte rodině.

2. Odpočívejte

Omládnete o: 2 roky

„Ale já přece spím osm hodin denně,“ napadla mě rychlá odpověď na připomínku Naděždy Iždinské, že málo odpočívám. Jenže spánek je naprostá nezbytnost a k němu je třeba přidat i další formy relaxu. Střídejte aktivní odpočinek (sport, plavání, výlety…) a naprosté poflakování (hodina na zahradním lehátku s knížkou v ruce, dopolední postelové lenošení, kdy se ani nepřevlékneme z pyžama…). Ale pravidelně. Pokud jedete celý týden ve zběsilém tempu, nestačí, když si o víkendu naordinujete pár hodinu oddechu. A nezapomeňte ani na zdravý spánek. Během něj tělo produkuje melatonin a kortizol, hormony, které „opravují“ buňky.

Dělejte cokoliv, co vás baví a naplňuje

Autor: SHUTTERSTOCK.COM 3. Dělejte, co vás baví

Omládnete o: 3 roky

Všimněte si, jak spokojeně a dobře vypadají vaše kamarádky, které myslí hodně na sebe, vždycky si najdou čas na aerobik, dovolenou u moře, výlet na Kokořín, kurz reiki či výklad karet. Že působí jako sobecké potvory? Ale vůbec ne. Myslet na sebe a bavit se není sobectví, ale životní nutnost. Pozor! Jestli odsouváte všechny příjemné věci na „až jednou“ (děti vyletí z hnízda, budete mít více peněz, méně stresu a práce…), nemusíte se pocitu štěstí a spokojenosti vůbec dočkat. Žít se má tady a teď, ne v budoucnosti. Takže zalovte ve svých snech a začněte na nich pracovat.

4. Zamilujte se

Omládnete o: 5 let

Když přišla kolegyně Alena Dušková po dlouhé nemoci do práce, skoro jsme ji nepoznaly. Měla vypnutou pleť, lesklé vlasy, byla štíhlá a podivně zářila. Ne, nebyla na liposukci ani botoxu. Je zamilovaná. Tohle je snad největší elixír mládí, který si na nás příroda mohla vymyslet. Ale zamilovat se můžete, i když jste dvacet let vdaná. Třeba do vlastního manžela. Jde to. Já se do něj zamilovávám celkem pravidelně (asi dvakrát do roka). Pokud to s manželem nevyjde, zamilujte se do procházek po lese, navrhování vlastního oblečení nebo třeba psaní básniček. Není to sice takový zázrak jako láska k muži, ale i tak to stojí za to.

Zamilovat se je ten nejlepší recept na omládnutí
Autor: profimedia.cz

5. Rozmazlete se

Zkuzte thajskou masáž. Pokud máte málo času, stačí když si necháte promasírovat chodidla

Autor: profimedia.cz Omládnete o: 2 roky

Nemusíte utratit spoustu peněz v drogerii a obchodech s oblečením, rozmazlovat se dá asi milionem způsobů. Najděte si ten, který vás bude bavit.
* Správné jídlo
Přece se nebudete ládovat bůčkem a buřty pochybného složení. Dopřejte si kvalitní potraviny a netrapte se tím, že jsou dražší. Nakonec, můžete jich přece snít o něco méně.
* Vitaminy
Existují speciální pilulky plné vitaminů, které vyživují vlasy, dodávají pokožce kolagen a rozzáří pleť.
* Masáže
Nevím jak vy, ale já si snad po každé masáži připadám o deset let mladší. Navenek jsou sice vidět maximálně dva roky, ale i tak to stojí za to.

6. Doplňte šatník

Omládnete o: 4 roky

Zapomeňte na černou a šedou, stejně jako na pytlovité tvary oblečení, které sice leccos zakryjí, ale vy budete vypadat na sto let. V každém věku si můžete dopřát barvy, jež vám rozzáří obličej a působí mladistvě. Kupte si pudrově růžovou šálu, modrý top nebo zelenou sukni.

Nezapomínejte na svěží make-up. Dokáže s věkem zázraky!

Autor: profimedia.cz 7. Kouzlete s malovátky

Omládnete o: 3 roky

Nenamalovaná vyráží do světa málokterá z nás. Ale co dělat, abychom líčením nenadělaly víc škody než užitku? Vizážista Zdeněk Fencl radí, jak pomocí líčení ubrat roky.
* Vrásky nezakrývejte silnými vrstvami make-upu, jinak je naopak zvýrazníte.
* Používejte oční korektory. Ideální jsou krémové, protože ty ve vráskách nezasychají.
* Vyhněte se ostrým barvám a používejte přirozené stíny na oči (hnědou a šedou). K vnějšímu koutku vždy tmavší a k vnitřnímu světlý odstín. Oko dolaďte pomocí krémových linek.
* Na pleť používejte rozjasňovače a make-upy, které obsahují částečky odrážející světlo.

8. Komplikujte si život, ale jemně

Omládnete o: 2 roky

Ona totiž rutina a nuda tlumí mozek, nutí ho lenošit a nás stárnout. Doktor Lawrence Katz z Lékařské fakulty Dukovy univerzity přišel se zvláštními cviky, které mají vyvést mozek z rovnováhy a nutit ho pracovat na plné obrátky a improvizovat. Když prý budete chvíli používat počítačovou myš druhou rukou, měnit trasy do práce nebo se oblékat se zavřenýma očima, udržíte hlavu fit a svěží. A s hlavou bývá obvykle ve formě i tělo.

9. Napněte obličej

Omládnete o: 3 roky

Místo plastických operací si cvičte obličejové svaly doma. Vydržte dva měsíce, každý den pět až deset minut.
Cviky na doma:
* Začněte tím, že si tvář namažete kosmetickým olejíčkem nebo mastným krémem, a zlehka poklepejte konečky prstů po čele, tvářích, bradě.
*Vykulte oči, jak nejvíc to jde, a rychle mrkejte (tím podpoříte lymfatický oběh kolem nich), pak povytáhněte prstem obočí a pomalu mrkejte.
* Vrásek kolem úst se zbavíte, když několikrát semknete rty jako při polibku nebo nafouknete tváře a nasadíte široký úsměv.
* Na dvojitou bradu zabírá cvik, během něhož roztáhnete rty co nejvíc do stran, vyslovíte široké „é“ a vysunete spodní ret dopředu a dolů.

10. Zavlažte se

Nezapomínejte na vodu: nejméně dva litry denně
Autor: profimedia.cz

Omládnete o: 1 rok

Pít potřebují vaše vnitřní orgány i kůže. Pokud jim nedodáte dostatek vláhy, budou čerpat z rezerv a časem přestanou fungovat. Vypijte minimálně dva litry tekutin denně (káva se do nich nepočítá) a na pleť používejte hydratační krémy.

11. Meditujte

Omládnete o: 5 až 12 let

Naučte se některou z meditačních technik, a pokud ji vydržíte praktikovat pravidelně a několik let, ubere vám to neuvěřitelné množství roků. Americký vědec Robert Keith Wallace zjistil, že lidé, kteří meditují krátkodobě, mají tělo mladší o pět let, dlouhodobě meditující dokonce o dvanáct. Ale nejde jen o tělo, mnoho meditujících lidí má také velmi mladistvý vzhled.

12. Usmívejte se a líbejte

580963:gallery:true:trueOmládnete o: 4 roky

Při francouzském polibku zapojujeme asi třicet šest svalů v obličeji, což vyhlazuje vrásky a spálíme dvanáct kalorií. Líbání zároveň vyplavuje endorfiny a zahání stres. Samozřejmě jen s tím, koho máte ráda. A úsměv je hned po líbání druhá nejkrásnější věc, kterou můžeme ústy dělat. Nic nestojí, ale funguje jako elixír mládí a zabírá hned. Na vás i okolí. Podle některých studií dokonce u chlapů úsměvem můžete zabodovat mnohem víc než čímkoli jiným.

Recept na omlazující jídelníček: Zelenina, ovoce a k tomu ořechy.

Autor: profimedia.cz 13. Jezte ořechy a zeleninu

Omládnete o: 2 roky

Správné potraviny s vámi udělají zázraky. Obsahují totiž látky, které udržují tělo zdravé a brzdí stárnutí organismu. Efekt sice neuvidíte hned po slupnutí hrsti ořechů, ale časem bude znát, že dodáváte tělu to, co potřebuje. Pijte zelený čaj, který obsahuje polyfenoly, jezte pomeranče, broskve, švestky, maliny, špenát, jahody, rajčata a každý den pár ořechů. Skvělé je také červené víno a střik z bílého.

Autor: Majka Vinická, Kbak