Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zázračné slupky: Ušetříte za kosmetiku i vitamíny!

17. června 2011 | 08:31

Oloupete si pomeranč nebo brambory a slupky vyhodíte? Děláte velkou chybu! Skvěle se totiž dají využít pro domácí kosmetiku a třeba i jako levné a účinné čistidlo. Nehledě na to, že slupky jsou zdravím nabité bomby.

Běžně a celkem logicky vyhazujete slupky z brambor, ovšem víte, že dokáží obarvit šedivé vlasy? Že jsou jablka zdravá především díky vitamínům a kyselinám ve slupce je známá věc, ale i tak ji běžně po oloupání vyhodíme. Když už slupku nechcete chroupat a zevnitř tak zdravím nadopovat svou pokožku, můžete s ní alespoň přeleštit kůži bot. Ušetříte tak za čistící krém. Nebo třeba slupka papáji, ta je výborná pro rychlou pedikúru.

Jak nám poslouží ovoce a zelenina, kromě naší kuchyně?

CITRON A LIMETKA

.
Autor: shutterstock.com
Kyselina citronová, kterou citrusy obsahují je ideální prostředek pro leštění mosazi, mědi a dalších neželezných kovů. Do šťávy stačí přidat trochu jedlé sody a leštit to bude skoro samo.

Pro letní svěží drink stačí přidat pár plátků citrusové kůry do lahve vodky, pak už namíchat koktejl dle vlastní chuti. Stejný trik s kůrou můžete použít na olivový olej. Pár kousků nejen osvěží jeho chuť, ale pomůže oživit olej, který už stárne.

EXTRA TIP: Jak se zbavit pachů v mikrovlnné troubě? Stačí smíchat kůru a zbylou šťávu z použitého citronu se stejným množstvím vody. V odkryté nádobě povařte v mikrovlnce při mírné teplotě až deset minut.

BROSKEV

Už jen že broskve jíte, prozáří vaší pleť. Mají vysoký obsah draslíku a vitamínu A, tím pomáhají oživit pokožku, kterou dobře hydratují. Slupky broskví navíc obsahují látky, které posilují imunitní systém a odstraňují toxiny z těla. Dokonce chrání oči před rozvojem šedého zákalu a snižují riziko vzniku rakoviny, srdečních onemocnění a artritidy.

EXTRA TIP: Použijte slupku broskve na povzbuzující pealing. Naneste trochu cukru na vnitřní stranu slupky broskve a jemnou krouživou masáží několik minut potírejte obličej. Uvidíte, jak se pleť okamžitě rozzáří.

Banány podporují koncentraci mozku, 100 g obsahuje 1,7 mg hormonu serotoninu.
Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM
BANÁN

Banánová slupka obsahuje draslík a antioxidanty, které udržují jemnou a vláčnou pokožku a pomáhají k její rychlejší regeneraci. Například modřiny se díky banánové slupce hojí rychleji, a pokud slupkou potřete kousnutí od komára, uklidní svědění.

Máte zanedbané boty? Přetřete je banánovou slupkou a pak měkkým hadříkem a budou se lesknout jak vyčištěné profesionálem.

Zní to možná divně, ale banánovou slupku je zdravé i konzumovat. Stačí ji deset minut povařit rozmixovat a pak pít naředěné vodou, nebo ji zpracovat v odšťavňovači. Extrakt z banánové slupky totiž zmírňuje deprese, protože je bohatá na serotonin, který chemicky vyrovnává pocit dobré nálady. Je také dobrá pro zrak, protože obsahuje antioxidant lutein, který chrání buňky očí před následky ultrafialového záření, hlavní příčinou šedého zákalu.

EXTRA TIP: Vnitřní bílou částí banánové slupky očistěte listy pokojových rostliny, získají svěží barvu. Navíc na listy působí jako přírodní hnojivo.

POMERANČ

Kůra pomerančů je plná silných antioxidantů tzv. super-flavonoidů, které výrazně snižují hladinu cholesterolu. Jsou dvacetkrát silnější, než antioxidanty v pomerančové šťávě. Pokud si tedy děláte domácí pomerančovou šťávu, hoďte ovoce do odšťavňovače celé (řádně omyté, či nejlépe bio), ať z něj získáte vše zdravé, co nabízí.

EXTRA TIP: Přidejte strouhanou pomerančovou kůru do krémové omáčky, do náplně koláčů, či ji přistrouhejte do těsta na jakékoliv sladkosti. Nejenže jídlo ovoní a dodá svěží chuť, ale přidá i nálož zdraví.

Papája je spolu s ananasem opravdovou enzymovou bombou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv
PAPÁJA

Potřebujete rychlou letní pedikúru? Použijte slupku, či plátky papáji a masírujte pár minut chodidla. Toto ovoce je bohaté na vitamin A a papain, který štěpí bílkoviny a odstraňuje odumřelé kožní buňky. Změkčí tak pokožku a zahojí rozpraskané paty.

EXTRA TIP: Použijte slupku z papáje jako rychlou peelingovou masku. Potřete jí důkladně obličej a nechte pět minut působit, pak opláchněte. Ovocná kyselina udělá celou službu, proto ji nenechávejte působit moc dlouho, mohla by naopak pokožku vysušit.

KIWI

Chlupatá kůže kiwi je trpká a nepoživatelná, ale příliš dobrá na to, aby byla jen odpad. Obsahuje totiž třikrát více antioxidantů než dužina. Ty působí proti rakovině, mají protizánětlivé a protialergické účinky. Také bojuje s bakteriemi, jako stafylokok a E. coli, které způsobují otravu jídlem.

EXTRA TIP: Je jasné, že slupka z kiwi se nadá pozřít tak jak je, ale zkuste jí rozmixovat s jiným ovocem do zdravého koktejlu.

666878:gallery:true:trueGRANÁTOVÉ JABLKO

Granátová jablka pomáhají zmírnit zažívací problémy, jako je průjem. Uvařte slupku malého granátového jablka ve vodě se skořicí a vychlazené pijte třikrát denně, dokud příznaky neodezní.

EXTRA TIP: Usušenou slupku můžete použít jako potpourri. Nejenže provoní skříně, ale navíc vstřebá nadbytečnou vlhkost. Přimíchat můžete navíc sušenou slupku jablek, či pomerančů.

BRAMBORA

Slupka z jedné brambory obsahuje polovinu denní doporučené dávky vlákniny, draslíku, železa, fosforu, zinku a vitaminu C. Proto je nejlépe péct a vařit brambory ve slupce a pokud možno je s ní i konzumovat. 

EXTRA TIP: Jak na šedivé vlasy? Povařte bramborové slupky 30 minut ve vodě a tou pak opláchněte umyté vlasy. Po několika přelivech začnou šedivé vlasy přirozeně tmavnout, bez použití chemických barev.

Máte suché vlasy? Vyzkoušejte hydratační avokádovou kúru.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
AVOKÁDO

Slupka je sice nejedlá, ale olej avokáda funguje jako fantastické pleťové sérum. Proniká totiž až do nejhlubších vrstev, kde kůži zjemňuje a hydratuje.

Avokádový olej je bohatý na vitamíny A, B, E, D a také steroly, které ozdravují poškozenou kůži a vybělují pigmentové a stařecké skvrny. Pomocí avokádového oleje se také výrazně zvyšuje množství kolagenu v kůži, a tedy pomáhá bojovat proti vráskám.

EXTRA TIP: Zkuste snadnou výživnou masku pro suchou pleť.  Vnitřní stranou avokádové slupky jemně promasírujte celou tvář. Nechte působit 15 - 20 minut a opláchněte.

Autor: INT, bak