Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Botox vás zbaví vrásek i deprese!

29. března 2011 | 10:57

Kašleme na přírodu i přirozené stárnutí a čím dál častěji chodíme na injekce, které nás zbaví vrásek. Tyto berličky krásy dokážou ale podstatně víc. Zvednou náladu a sebevědomí.

Klobásový jed, jak se botoxu slangově říká, patří dnes už k běžné kosmetické úpravě mnoha žen. Začne to vráskou nad kořenem nosu, aby se neprohlubovala a dámám nezpůsobila doživotní podmračený výraz. Pak následuje čelo, které má na mimiku svalů mezi obočím také vliv. Časem přijdou na řadu oči, protože vrásky od smíchu přidávají léta. Netrvá dlouho a některým zamrzne i úsměv.

Na botox jsme si ale tentokrát posvítili z trochu jiné stránky. Nebudeme tedy řešit, nakolik pomáhá omladit, nebo jestli třeba neškodí tělu. Tentokrát nás zajímá, jestli náhodou neškodí duši. Nebo ji naopak tyhle kapičky jedu v injekcích umějí povzbudit?

Nečekaný efekt

Když si to vezmete logicky, měl by vám každý krok, díky němuž se budete cítit krásná, mladá a přitažlivá, přidat pár bodů na cestě k sebevědomí a spokojenosti. Co na to ale říkají odborníci? Vědci z University ve Wisconsinu testovali čtyřicet „zbotoxovaných“ dobrovolnic. Dali jim přečíst smutné, naštvané či vzteklé texty a zkoumali jejich reakce. Ukázalo se, že lidé po aplikaci botoxu se při jejich čtení nejenže nemračili (to ani nemohli, když měli umrtvené některé svaly), ale negativní informace zdaleka neprožívali tolik jako skupina bez botoxu. Proč? Je to prý jednoduché. Všichni vědí, že výraz tváře odráží to, jak se cítíme. Ale platí to i naopak. Naše pocity se podle vědců odvíjejí od toho, jak se tváříme. Čím víc se mračíme, tím víc se cítíme pod psa. Z tohoto pohledu může botox nečekaným způsobem měnit naši náladu k lepšímu. Prostě nám nedovolí se mračit, a tím pádem být rozladěná.

Jemná jehlička s trochou jedu dokáže s tváří zázraky
Autor: Profimedia.cz

Malá zrada

Jenže jasné plus pro botox trochu kazí newyorští experti, kteří naopak tvrdí, že pokud si umrtvíte obličejové svaly, nebudete se moct usmívat a pak nedokážete prožívat pocit spokojenosti ani vnitřně. „S botoxem sice člověk může reagovat normálně na emocionální událost, jako třeba na smutnou scénu ve filmu, ale protože nebude schopný pohybovat svaly v obličeji, mozek nedostane adekvátní zpětnou vazbu,“ uvedl doktor Joshua Davis z Columbia University v New Yorku. Jednoduše řečeno, vy budete prožívat smutek, ale obličej ho nebude schopný vyjádřit, takže váš mozek bude zmatený.

Jak to vidí ženy

Odborníci se v názoru na to, jestli je nám po botoxu opravdu lépe, zjevně nemůžou dohodnout. To ženy mají jasno. Když se jich odborníci z Chicaga ptali, jak se po zákroku cítí, všechny byly šťastnější, spokojenější, připadaly si krásnější, ale také hodnotnější a chytřejší. Během své studie vědci rozdělili účastnice do dvou skupin: jedné do obočí, čela i vějířků kolem očí dávali injekce botoxu, a druhé solný roztok. Všechny ženy vyplňovaly dotazníky (před aplikací, dva týdny a tři měsíce po ní), kde měly napsat, jak jsou spokojené a užívají si života. A výsledek? Na rozdíl od žen, které dostaly placebo – solný roztok, uživatelky botoxu byly mnohem spokojenější na všech frontách. „Dlouho jsme věděli o fyzických zlepšeních, která botox přináší, ale nyní máme informace, že zlepšuje i psychiku, sebevědomí a kvalitu života,“ říká autor studie Steven Dayan. A jak to vypadá, jeho slova by podepsala většina žen, které se k potlačení vrásek odhodlaly.

Jak to vidí lékařka:

Gréta Wohlová, korektivní dermatolog, Laserové centrum Anděl
„Je pravda, že botulotoxin představuje efektivní zbraň v boji proti mimickým vráskám zvláště horní poloviny obličeje. Dokáže vyhladit vrásky na čele, u kořene nosu či v okolí očí. Pokud se žena (ale i muž) stále podvědomě mračí, vytváří si tím hluboké vrásky u kořene nosu, díky nimž vypadá stále ustaraně a unaveně. Po aplikaci botulotoxinu dojde k zablokování pohybu v těchto svalech a výraz v obličeji je uvolněnější a mladší. To se jistě projeví i na pozitivnějším psychickém ladění, mnoho klientů proto také na aplikace opakovaně dochází. Ten stav bez vrásky jim prostě vyhovuje. Zda ale skutečně jde o psychickou závislost, je diskutabilní. Botulotoxin není všelék na zvýšení sebevědomí. Záleží na tom, jak moc nám vrásky vadí a jakou důležitost jim přikládáme.“

Co je botox

Jde o toxickou směs a účinný jed. V kosmetice se používá především při vyhlazování vrásek. Botox se aplikuje injekční stříkačkou, sval se napne a nejde povolit. Účinek trvá zhruba půl roku.

Tyto ženy na botoxu byl. Změnil nějak jejich psychiku?

Milada (40 let)

Byla jsem si nechat opíchat vrásky kolem očí asi před půl rokem a musím říct, že z toho mám opravdu skvělý pocit. Jako by se mi podařilo přibrzdit čas. Prostě se cítím mladě a skvěle. Možná mi to pomohlo překonat i pocit, že už mám všechno krásné za sebou, který mě před botoxem trápil.

Simona (50)
Vždycky jsem si říkala, že na tenhle typ zákroku nikdy nepůjdu, ale nakonec jsem ho jednou vyzkoušela a došlo mi, že to není nic hrozného. Dnešní moderní medicína s botoxem, i když je to jed, umí velmi citlivě a opatrně pracovat. A já musím říct, že pro mě je to opravdu balzám na sebevědomí. Cítím se po něm jako žena mnohem lépe.

Autor: Majka Vinická, Kbak