Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co na zimu? Aneb test hydratačních mlék na trhu

Krásu si pěstujme. Aristoteles řekl: „Ženy mají nadmíru důležitou povinnost: snažit se být krásné“.
30. listopadu 2010 | 17:33

Chladné mrazivé počasí a přechody z zimy do tepla pokožce moc nesvědčí. Proto je dobré ji po koupeli každý večer porádně vyživit a dodat vlhkost. Stačí si vybrat účinné tělové mléko. A vůbec nemusíte sahat po těch značkových a hodně drahých. Test časopisu dTest prokázal, že levná tělová mléka mají kvalitu srovnatelnou s těmi nejdražšími. Vítězem testu se stalo tělové mléko Eucerina, naopak propadákem je mléko Weleda.

Tekuté krémy na tělo mají za úkol hydratovat a ošetřit koupáním, sprchováním, návštěvami plaveckého bazénu či sauny příliš vysušenou kůži. Některé reklamní slogany hlásají: Jedna minuta péče, 24 hodin sametově hebká pokožka! I to se testovalo. Základním požadavkem u výrobků určených pro suchou pleť je hydratace pokožky. Hříšníkem testu se stalo mléko značky Weleda, jejíž slézové pečující mléko hydratuje pokožku pouze »dostatečně«.

Kvalita nemusí být drahá

Test také potvrdil mnohokrát potvrzené. Kvalitní kosmetika nemusí být drahá. To dokazuje tělové mléko Balea z řetězce dm, které stojí jen zlomek toho co značkové výrobky srovnatelné kvality (např. Lancome nebo Clarins). Ovšem pro špičkový preparát, vyhlazující a zjemňující tělové mléko Eucerin, musíte sáhnout hlouběji do kapsy.

Hydratace od svítání do setmění

Některé krémy slibují 24hodinový hydratační účinek. U většiny produktů se i po dvanácti hodinách naměřily zvýšené hodnoty vlhkosti a pečující účinek. U mléka Garnier byl i po 24 hodinách naměřen velmi dobrý hydratační účinek, u Baley dobrý. Jen mléko Weleda propadlo.

10 rad ženám , jak pečovat v zimě o pokožku

1. Noste vždy s sebou balzám na rty, které v chladu a větru hodně trpí. Nenechte je úplně zešupinkovatět. Vhodná je také hydratační rtěnka.
2. Ráno pleť očištěte pleťovým mlékem. Pokud jste zvyklé mýt si obličej studenou vodou, udělejte to aspoň 30 minut před odchodem ven.
3. Vyhýbejte se pleťovým vodám s obsahem alkoholu, které mohou vaši pleť nepříjemně podráždit.
4. Naneste hydratační krém, protože i v zimě bývá pokožka dehydratovaná kvůli přechodům z tepla do zimy.
5. Používejte make-up. Postará se o přirozenou ochranu vaší pleti. Vybírejte si raději světlejší tóny, tmavé barvy působí nepřirozeně.
6. Večer si pleť odličte pleťovým mlékem a ošetřete výživným krémem. Vybírejte si vždy takový aby odpovídal vašemu věku a typu pokožky (mastná, suchá, citlivá nebo problematický).
7. Po koupání celé tělo ošetřete hydratačním tělovým lékem.
8. V zimě si dopřejte aspoň jednou týdně výživné masky. Vždy opět vybírejte podle typu pleti.
9. V zimě se mohou v obličeji objevit červené žilky, které se při přechodu ze zimy do tepla roztáhnou. Používejte na ně speciální emulze nebo ochranné krémy proti zarudnutí pokožky.
10. Nezapomínejte si ruce ošetřovat i během dne výživným krémem. Předejdete suché a šupinaté kůži na hřbetech.

Komfort při použití

Kromě hydratačních účinků je také důležité, jestli se kosmetika dobře nanáší, nelepí se a nezpůsobí žádné svědění a zarudnutí kůže. Mléka zkoušelo 250 osob a jejich hodnocení v tomto smyslu vyznělo většinou jako dobré.

Jak se testovalo

Bylo vybráno celkem 11 pleťových mlék pro suchou pokožku a testovalo je 250 lidí. Hodnotila se hlavně hydratace, na druhém místě aplikace při nanášení na pokožku, deklarace (to znamená: pokud bylo mléko opatřeno hláškou, že hydratuje 24 hodin, zda tento slib splňuje), šikovnost a účelnost balení.

Dobrá rada

Nejlepší z testovaných je zvláčňující tekutý přípravek pro péči o tělo Eucerin zvláčňující tělové mléko 3 % Urea (velmi dobře, 128 Kč za 100 ml). Jako jediný získal nejvyšší možné hodnocení »velmi dobře«. Je ovšem poněkud dražší. Některé z celkově dobrých emulzí vás za stejné množství vyjdou na výrazně nižší částky. Kladete-li důraz na dlouhodobý účinek, nejlépe se o vás postará Garnier tělové krémové mléko 5 % HydraFix (dobře, 36 Kč za 100 ml); které i po 24 hodinách hydratuje pokožku ještě velice dobře.

Poraďte se s dTestem po telefonu
Nevíte si rady s reklamací, nákupem po internetu nebo vás zajímá možnost mimosoudního vyrovnání? Rady odborníků teď nově získáte na telefonním čísle 222 767 221. Poradenskou linku provozuje Občanské sdružení spotřebitelů TEST, které vydává časopis dTest. Na dotazy odpovídají odborníci v oblasti spotřebitelských práv. Linka funguje ve všední dny mezi 9. a 17. hodinou.  V rámci zahájení projektu zaplatíte za poradenství pouze cenu běžného telefonního hovoru.


682931:gallery:true:true

Detailní test všech 11 hydratačních mlék pro suchou kůži najdete za poplatek na www.dtest.cz/blesk

Autor: Iva Dvořáková, NBr