Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Co se šedinami: Je možné jim předejít?

Kate Moss si dokonce nechala do vlasů udělat od kadeřníků falešné šediny.
4. října 2010 | 11:16

Ztrátě vlasového pigmentu není možné zabránit, je součástí stárnutí. Pokud je časné šedivění geneticky zděděné, je možné ho alespoň o pár let oddálit.

Pět tipů, jak zabránit předčasným šedinám:

• Vlasy o barvu obírají i stres a prostředí
- Znečištěné ovzduší, používání přípravků, které vlas zatěžují, ale i špatná životospráva. Logicky je tedy důležité vyhýbat se například kouření a alkoholu a tělo zásobovat zdravými potravinami. Také pokud člověk prožívá denně stres, brzy o pigment přijde.

• Dbejte na doplnění vitamínů

- Zejména biotinu a vitaminů ze skupiny B, jakož i různých minerálních látek.

• Podle některých studií dokáží šedivění zpomalit i potraviny

- Které obsahují měď - sója, paprika, slunečnicový olej, protože právě měď přispívá k vytváření vlasového pigmentu, který vlas při šedivění ztratí.

• Jídelníček by měl obsahovat i o ořechy, ovesné vločky, mléko, květák

- I tyto potraviny s velkou pravděpodobností dokáží obnovit vlasový pigment. Je tedy dobré mít je ve svém menu.

• Vlasy potřebují kvalitní péči

- Pro takovou kúru je nejdůležitější poradit se v kadeřnictví. Není vhodné nanášet na kadeře první přípravek, který koupíte v drogerii. Každé vlasy potřebují individuální zacházení, které se odvíjí od jejich hustoty i typu pokožky hlavy. Proto by se odborná pomoc neměla podcenit.

Co se šedinami?

Šediny dříve či později zaplaví hlavu téměř každého. Není tedy příliš úniku. V dnešní době chemických barev a přelivů si ale mnohé dámy pravděpodobně nevšimnou, že jejich vlasy začínají přicházet o původní pigment.

Pokud se první bílé vlasy na hlavě již objevují, lékárny nabízí speciální přípravek (určen převážně mužům), který se aplikuje na postižený vlas a ten následně ztmavne. To je však vhodné především v případě, že nemáte v úmyslu obarvit si celou hlavu přelivem a uchovat přirozenou barvu.

Barvení šedin

Opět je bez pochyby nejlepší navštívit kadeřnický salon. Vlas, který ztratil pigment má jinou kvalitu a jinak na něj, na rozdíl od zbytku kadeří, působí přípravek. Je tedy dost možné, že chytne úplně jinou barvu, než ostatní vlasy.

Velmi přirozeně působí melír, který vlasy oživí a odpoutá pozornost od šedin, přestože je vlastně vůbec nepřekryje.

Budoucnost bez šedin?

V laboratořích se již pracuje i na "zázračných pilulkách", které by měly zabránit ztrátě vlasového barviva, ale ty jsou stále jen ve fázi testování.

Autor: amp, lesk.sk, lenak