Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zuby jako z reklamy. Jde to vůbec?

Ilustračné foto
11. srpna 2010 | 13:41

Každý třetí pohled mužů míří do výstřihu nebo na rty. Pěkné a zdravé zuby jsou nejen sexy, ale i nezbytností. Hollywoodský vybělěný úsměv dotváří celkový dojem. Je společenský trend vybělených zubů nutností? Ničí procedury sklovinu? A jde dosáhnout stejného výsledku z reklam i v reálu?

To, jak se o zdraví staráme, je vizitka. Průzkum v pěti evropských zemích ukázal, že až 77 procent žen považuje zuby z hlediska fyzického vzhledu za ještě důležitější než vlasy, hebkou pleť nebo kvalitu nehtů.

Po úsměvu jako z reklamy touží téměř všechny. Zuby by měly být rovné, bez kazů, pevné, zdravé a bez kapky krve. Ideální je, pokud mají jako bonus navíc zářivě bílou barvu. Jak toho dosáhnout?

Nedejte šanci bakteriím

Únava většinou může zato, že si lidé nevyčistí zuby před spaním. Pro jednou to nevadí. Pokud se nevyčistí víckrát, začnou v ústech pracovat a škodit bakterie. Na záškodnickou práci potřebují obvykle 24 až 28 hodin. Pokud se člověk chce vyvarovat vzniku zánětlivého procesu na dásních, musí si čistit zuby pravidelně a v intervalech kratších, než potřebují bakterie k množení. Jenže pravidelnost nestačí. Je třeba i pečlivost a důslednost.

Alespoň 3x dovnitř a ven

Stomatologové se shodují, že běžné odstraňování zubních povlaků z povrchu zubů nestačí. Nesmí se zapomínat ani na mezizubní prostory a okraje dásní. To obyčejný kartáček nezvládne. Je třeba pořídit si takzvanou mezizubní spirálku, která vyčistí i prostor mezi zuby. Stačí tři až čtyři pohyby dovnitř a ven mezi všemi zuby – minimálně jednou denně, nejlépe před večerním čištěním.

Účinné látky zubní pasty se tak dostanou i do mezizubního prostoru. Tuto techniku by podle dětských zubařů měly zvládnout i školou povinné děti. „Už dvanáctileté dítě by mělo považovat zubní nit a mezizubní kartáček za běžnou součást zubní hygieny,“ říká zubařka Lucie Opletalová.

Zuby
Autor: scom

Zákeřný zubní kaz

Nejde jen o to, že kaz v zubu bolí jako čert. Podle některých lékařů může zubní ložisková infekce způsobit až padesát nejrůznějších chorob. Od zánětu kloubů, srdečního svalu, ledvin, přes onemocnění žaludku a střev, záněty očí, záněty nervů až po kožní nemoci. Objevují se dokonce zprávy, že zubní kaz je infekční onemocnění a může se přenášet i líbáním. „Není to tak úplně pravda, kaz není infekční, ale u úplně malých dětí se opravu může přenést z dospělého na dítě. Maminky, tatínkové, babičky i milující dědečkové by měli mít přísný zákaz děti do jednoho roku až dvou let líbat na ústa nebo olizovat dudlík,“ vysvětluje Lucie Opletalová.

Alchymie čištění

Aby bylo čištění zubů co k čemu, musí se při něm dodržovat některá pravidla. První je výběr kartáčku. Není pravda, že tvrdý zubní kartáček rychleji a kvalitněji vyčistí zuby. Naopak, může poškodit dásně i sklovinu. Trendem jsou jemné – takzvané soft kartáčky, které je zbytečně neničí.

Ale o ideálním kartáčku se každý musí poradit s dentistou, který vezme v úvahu stav dásní i ústní skloviny a podle toho vybere ten ideální. Stejně tak vám vybere správnou zubní pastu. Na trhu je jich totiž takové množství, že se těžko orientuje. Některé obsahují fluoridy, bělicí složky, bylinky, protizánětlivé prvky a podobně. Nezapomeňte si důkladně čistit nejen zuby a mezizubní prostory, ale i dásně a jazyk. Ideální doba je kolem dvou minut. Nikdy ne méně.

Pozor na krvácení!

Každá kapka krve z dásní znamená, že se v ústech děje něco špatného. Pokud dásně při čištění krvácejí, jsou nateklé nebo změnily barvu, vypadá to na zánět. Je to první stadium parodontitidy, a jestliže máte některý z výše jmenovaných příznaků, na nic nečekejte a navštivte lékaře. Dřív, než si budete muset své vlastní zuby nechat nahradit umělým chrupem.

Žvýkačky jsou in

Nenahradí sice zubní kartáček, ale jako prevence fungují skvěle. Až 300 krát zvyšují produkci slin, a tím zlepšují čištění povrchu zubů. Slina má navíc další důležitou proti infekční funkci, protože je schopná ošetřit začínající zubní kaz v době, kdy je ještě neviditelný. Skvělé jsou i antibakteriální vody.

Bělení zubů

Jednoznačně jde o trend moderní doby. Bílé zuby odrážejí zdraví, dobrý life-style. Proto jsou v době, která se předhání v dietách a zdravé výživě, tak kýžené. Vysoce bílých zubů nemůže dosáhnout každý. Každý má v chrupu určitý pigment. Vybělení zubů díky vyspělým procedurám již sklovinu nepoškodí. Rozmyslete si ale, zda není lepší zůstat přirození a jen se pečlivě starat o ústní hygienu.

Autor: vin, hrd, amp