Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak omládnout? Stačí jíst správné potraviny!

3. srpna 2010 | 14:21

S přibývajícími léty se bojovat nedá, ale každá chce vypadat mladě co nejdéle. Trik je velmi jednoduchý. Jíst správné jídlo a vyhýbat se věcem, které mládí krátí. Například cigarety, alkohol a tučná strava. Jaké potraviny jsou ty nejlepší na zpomalení stárnutí?

Rajčata: Zachraňte svou kůži!

Rajská jablíčka
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

- Výrazně ovlivňují kvalitu a stárnutí kůže.
- Omezují riziko nádorových onemocnění.
- Obsahují betakaroten, vitamin C a lykopen (ten pomáhá proti rakovině kůže, akné, zlepšuje obranyschopnost kůže a celého těla. Pozitivní vlastnosti lykopenu se projevují po konzumaci asi 5 mg denně. To odpovídá asi 6 zralým rajčatům. Naše tělo však neumí vstřebat lykopen bez přítomnosti tuku, proto je rajčata vhodné jíst například s olivovým olejem.

Losos: Lepší než plastická chirurgie!

.
Autor: Shutterstock.com

- Zpomaluje předčasné stárnutí.
- Je nezbytný pro funkci mozku.
- Reguluje cholesterol.

Rybí maso, především tučnějších ryb, obsahuje řadu velice užitečných a účinných látek, zabraňujících předčasnému stárnutí. Jsou to esenciální mastné omega-3 kyseliny, nezbytné pro funkci mozku, imunitního systému, regulují hladinu cholesterolu a krevního cukru a působí pozitivně na naši pleť a vlasy. Rybí maso obsahuje DMAE a ten je považován za žehličku na naši pleť.

Chřest: Lepší vlasy, pleť a nehty!

Chřest
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

- Přispívá ke skvělé fyzické a duševní kondici.
- Chrání zdravý zrak.
- Podporuje kvalitu růstu nehtů a vlasů.

V chřestu se nachází vysoký obsah důležitých vitaminů a minerálů a jejich kombinace z něj dělají ideální potravinu pro udržení psychické a fyzické kondice. Považuje se přímo za elixír mládí! Je v něm hodně betakarotenu – provitaminu A, dále zinek, kyselina listová a niacin.

Autor: Silvie Risová