Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pomoc pleťovým citlivkám: Jak zklidnit pokožku?

Pro citlivou pleť bude lepší používat kosmetické prostředky bez konzervantů
22. července 2010 | 08:00

V ostrém letním slunci trpí nejen naše pleť. Pokud jste tak citlivá, že reagujete nepřiměřeně téměř na cokoliv, potřebujete účinnou pomoc. Díky našim radám se konečně zklidníte.

1. Obličej

Co vám neprospívá?

Vaše pleť reaguje negativně na většinu přípravků. Striktně se vyhýbejte hlavně těm s obsahem alkoholu a peelingovým produktům s abrazivními zrníčky. Svou pleť důsledně chraňte prostředky pro citlivou pleť – obzvláště v ostrém slunci (ale také v zimě a větru). Dbát byste měla i na vyváženou životosprávu. Když budete hodně pít a jíst dostatek zeleniny a ovoce, vaše kůže bude v mnohem lepší kondici.

Co vám pomůže?

Protože citlivá pleť bývá hodně suchá, snadno zčervená a často se na ní tvoří pupínky a šupinky, měla byste používat výživné krémy s uklidňujícími a hydratačními složkami. Ideální jsou třeba výtažky z avokáda nebo esenciální oleje z růží. Ty pleť nejen zvláční, ale také zlepší její odolnost. Místo peelingu pak používejte enzymatické přípravky, které jsou k pleti šetrné. Ideální pro vás budou kosmetické prostředky bez parfemace a konzervantů.

2. Oči

Co vám neprospívá?

Máte často suché oči, které vás navíc pálí? Snadno vám zčervená pokožka v očním okolí? Vyhýbejte se klimatizovanému prostředí, zakouřeným hospodám, prachu a přímým slunečním paprskům. Zarudnutí a pálení způsobují i šminky a nečistoty, které si do nich zanesete během líčení. A také nevhodné oční krémy a odličovače s obsahem alkoholu. Vyvarujte se umělým řasám, parfemovaným krémům a také zeleným stínům. Obsahují totiž oxid chromu, který citlivé oči i pokožku velmi dráždí.

Co vám pomůže?

Kupujte si jen hypo-alergenní řasenky, odličovače a oční krémy, které se testují na citlivé pokožce. Dioptrické čočky aplikujte do očí už před líčením. A nezapomínejte každý večer poctivě z očí odstranit make-up.

3. Vlasová pokožka

Co vám neprospívá?

Nás, co máme citlivou pokožku i pod vlasy, trápí podráždění, svědění a lupy. Abyste situaci ještě nezhoršila, nepoužívejte chemické barvy. Při fénování zapomeňte také na keramické kartáče, které se při vysoušení zahřívají a pokožku ještě více vysušují. Vyhněte se také sérům se silikonem a slunečním paprskům.

Co vám pomůže?

Vlasy si barvěte přípravky bez amoniaku, silikonů a minerálních olejů. Ideální jsou naopak produkty, které obsahují přírodní výtažky a esenciální oleje, jenž vlasy regenerují. Zapomeňte také na fénování klasickým vysoušečem. Pořiďte si speciální iontový, který nedráždí vlasové kořínky. K úpravě účesu používejte jen vosky a oleje bez alkoholu.

Autor: Alena Dušková, jak