Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co umí okurky: Přírodní kosmetika i lék na nadváhu!

21. července 2010 | 05:00

Okurky se nehodí jen k zavařování. Už naše babičky z nich vyráběly pleťové masky. Málokdo ale ví že hojí spáleniny, pomáhají při bolestecha anity nejméně chutné, hořké okurky bychom neměli vyhazovat. Působí prý totiž proti nádorům.

1. Hojí spáleniny

Spálilo vás sluníčko? Pokud nemáte nic jiného po ruce, nakrájejte okurku a přiložte na bolavá místa. Skvěle je ochladí.

2. Pomáhají při bolestech

Bolí vás hlava nebo pálí oči? Pak si zkuste přiložit na čelo nebo na oční víčka kolečka okurek.

3. Zabíjejí bakterie ve střevech

Okurky obsahují enzym erepsin, který štěpí bílkoviny a zabíjí bakterie a parazitující červy. A k tomu ještě navíc umí čistit střeva.

4. Prospívají pleti

Vitamin E, který je také obsažený v okurkách, chrání buňky před volnými radikály.

5. Jsou skvělé při hubnutí

Jejich využití v nízkokalorických odtučňovacích dietách podporuje kyselina tartronová, která zabraňuje přeměně škrobů v organismu na tuky.

6. Zbavují tělo zplodin

Vysoký obsah vody a vhodný poměr draslíku a sodíku způsobuje, že okurky dokážou pročistit ledviny a orgány, které odvádějí moč z těla.

7. Pomáhají při dně

Tím, že mají odvodňovací účinky, vyplavují okurky škodlivé látky z tkání. Proto se okurky doporučují i lidem trpícím dnou. Navíc mají dobrý vliv i na krevní tlak.

8. Zdravá slupka

Slupka obsahuje antioxidanty a protein peroxidázu, který nejen působí jako anti oxidant, ale zlepšuje stav nemocných cukrovkou a omezuje nebezpečí srdečních chorob. Ale pozor! Před jídlem musíte okurku důkladně omýt ve studené vodě.

9. Působí protinádorově

Hořké látky, které nám v okurkách nechutnají, údajně působí na růst nádorů. Kromě toho podobně působí i kukurbitacin typu C, který má navíc i protizánětlivé účinky.

10. Semínka plná vlákniny

Důležitá pro lidské tělo jsou i okurková semínka. Obsahují totiž důležitou vlákninu a mají dobrý účinek na střeva.

11. Rychle zasytí

Při konzumaci okurek se brzy dostavuje pocit sytosti, což pomáhá při odtučňovacích dietách.

Tip: Jak rychle zhubnout

Stačí jednou denně vynechat svačinu a místo toho sníst samotnou okurku. Když pak ještě zařadíte občas do jídelníčku nízkotučný tvaroh s nastrouhanou okurkou a trochou soli, budete už za pár dnů určitě o kilogram lehčí.

Okurky, jako obecně každá zelenina, mají nížký obsah kalorií a přitom zasytí
Autor: scom


Levná kosmetika z vlastních zdrojů

Maska z okurek

Budete potřebovat: 1 bílek, 1 salátovou okurku

Postup: Z bílku ušlehejte tuhý sníh a poté do něj vmíchejte dvě lžíce rozmixované okurky. Pokud je okurka hodně vodnatá, přebytečnou vodu sceďte. Naneste na pleť a nechte dvacet minut působit. Poté smyjte vlažnou vodou.

Účinek: čistí porézní pleť, vyhlazuje vrásky a omlazuje ochablou pokožku

Čisticí tonikum

Budete potřebovat: 1 menší okurku 1 kysanou smetanu

Postup: Odkrojte dva plátky okurky, zbytek nastrouhejte do kysané smetany. Takto vytvořenou pleťovou vodou očistěte obličej. Následně si dejte dva čerstvé plátky na oči. Patnáct minut odpočívejte. Pak obličej opláchněte.

Účinek: osvěží pleť, stáhne póry a zklidní oteklé oči


Co obsahuje okurka

Tato zelenina je prospěšná nejen kráse, ale i zdraví. Obsahuje více než 95 % vody. Má minimum kalorií (zhruba 9 kcal na 10 dkg dužiny).

A protože obsahuje vlákninu, vitamin C, E, vitaminy skupiny B, betakaroten, vitamin K, minerální látky draslík, vápník, sodík, železo, fosfor a zinek, kyselinu tartronovou a enzym erepsin, prospívá zdraví

Míchané nápoje

Zdravý koktejl

Budete potřebovat: čerstvou mátu, šťávu z jednoho citronu, cukr, celer, mletý černý pepř, 1 salátovou okurku, sůl

Postup: Celer nastrouhejte a čerstvou mátu nasekejte. Oloupejte okurky a rozpulte. Z okurek odstraňte měkkou dužinu se semínky. Poté okurky nakrájejte na kousky a rozmixujte. Z citronu vymačkejte šťávu. Okurky smíchejte s citronovou šťávou, osolte, opepřete a dle chuti oslaďte a dochuťte celerem. Hotový koktejl dejte vychladit.

Nakonec ozdobte snítkou máty a podávejte.

Okurkový gin

Budete potřebovat: 1 dl ginu, 2 dl toniku, 6 – 8 kostek ledu, 2 – 3 lžičky salátové okurky

Postup: Okurku nakrájejte na drobné kostičky a ty dejte do sklenice. Přidejte led, gin a tonik. Napichovátkem jezte nasáklou okurku a pak pomalu popíjejte. (vareni.cz)

Autor: Iva Dvořáková, Radka Růžičková