Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Deset největších kosmetických zlozvyků

Voda je život a krása
15. července 2010 | 16:29

Kouříte? Málo pijete nebo se vám často nechce do večerního odličování? Pak si buďte zcela jistá, že krása na to doplatí. Ze zrcadla by se na vás jednoho dne mohl dívat zašedlý obličej s povadlými rysy a plný vrásek! Odhalili jsme deset největších nepřátel půvabu.

I od přírody krásné ženy by si měly „nastudovat“, jak o sebe pečovat a udržovat půvab stále svěží. Na trhu jsou desítky publikací, které poučí začátečnice i zkušené ženy, existují kosmetické salony, poradny a centra. Stačí si jen vybrat.

1. Kouříte – stárnete – vadnete

Cigarety jsou na jednom z prvních míst žebříčku zabijáků ženské krásy. Ničí organismus zevnitř i zvenčí. Škodliviny, které s cigaretovým kouřem nasáváte, mají zásadní vliv například na poškozování kolagenových vláken v pleti a tím urychlování vzniku vrásek. Po cigaretách bude vaše pleť rychleji vadnout - rysy obličeje budou ztrácet pevnost. Kromě samotného kouření vadí pokožce i pobyt v zakouřených místnostech nebo v silněji znečištěném prostředí.

2. Voda je život a krása

Pijte čistou vodu. Ideální jsou prý asi dva litry denně. Když se potíte nebo si dopřáváte hodně kávy, je lepší si dát i tři litry „pravé vodovodní“. Z těla se vyplavují škodliviny, lépe funguje lymfatický systém a pleť je hydratovaná. Pitným režimem zamezujete i vzniku celulitidy.

3. Permanentní nalíčení? Škodíte si!

Dokonalý make-up je vynikající věc, ale musíte vědět, že pleť si občas potřebuje odechnout. A to doslova. Přestože jsou moderní líčidla neškodná a velmi šetrná, přece jen do jisté míry ucpávají póry. Proto musíte pokožku čistit a zbavovat zbytků make-upu každý den. Jít si lehnout se zbytky líčidel na obličeji je chyba, za kterou budete potrestaná výrazně rychlejším stárnutím.

4. Paprsky přes slunečník

O bronzové pleti sní většina žen. Jen máloco však dokáže zanechat tak rychle vrásky v obličeji, jako přílišné slunění. Navíc se „sluneční prohřešky“ na pleti střádají a ona si je pamatuje. Výsledkem jsou pak pigmentové skvrny a nevzhledné brázdy v obličeji.

5. Alkohol a žena? Opatrně!

Jak si představujete ženu-alkoholičku? Jistě ne jako půvabnou a svěží vílu. A o tom to je: přemíra alkoholu zničí i ty největší krasavice. Nemusíte se sice zříkat každé skleničky, démona však mějte stále pod kontrolou!

6. Sladké sny

Francouzi říkají, že muž po zhýralé noci vypadá sexy a žena by se měla jít koupat do levandule. Každá si to sice můžeme přebrat po svém, ale jedno je jisté: nedostatek spánku kráse výrazně škodí. Podívejte na sebe po sladkém zdravém snění a po noci, když jste usínala nad ránem. Rozdíl nejde popřít! Spánek si tedy rozhodně neodepírejte, když nutně nemusíte!

Nezapomeňte, že:

Když máte období špatného spaní, dodržujte některá důležitá pravidla:
- Nejezte nejméně tři hodiny před spaním.
- Nesprchujte se na noc studenou vodou.
- Nejméně tři hodiny před spánkem necvičte.
- Nedívejte se na nerváky v kině nebo v televizi.
- Dejte si čaj z třezalky nebo meduňky.

7. Nechte to odborníkům

Některé kosmetické úpravy by ženy měly nechávat na odbornících. Například hlubší čištění pleti. Mačkání pupínků podomácku špinavýma rukama vám totiž maximálně způsobí ošklivé záněty a vřídky. Když už to musí být, pak na pupínek použijte čistý kapesník a potom ranku vydezinfikujte například pleťovou vodou s obsahem alkoholu.

8. Na poloze záleží

Hodně vrásek ženám přibývá kvůli špatné poloze při spaní. Nejlepší je spát na zádech – oddálíte tím vrásky v dekoltu i v obličeji, který se vám při spaní na boku všelijak krčí a mačká. Pod hlavou není dobré mít vysoké polštáře – kvůli vráskám na krku.

9. Nekvalitní kosmetika? V žádném případě!

Krémy, líčidla, kosmetické štětečky a mnoho dalšího patří do nutné ženské výbavy. Je ale důležité mít všechny tyto pomůcky kvalitní, hlídat si trvanlivost.

10. Nepřehánějte to s čistotou

Že se musíme snažit mít pleť co nejčistší, o tom jistě nikdo nepochybuje. I zde ale platí, jako téměř vždy a ve všem, zlatá střední cesta. Při odličování proto nepoužívejte příliš často přípravky s vysokým obsahem alkoholu, a to ani v případě, že máte mastnější pleť. Peelingové čisticí masky aplikujte maximálně dvakrát týdně. Platí to i pro takové produkty, které se podle výrobce hodí pro každodenní použití. Výživnou i hydratační masku používejte tak dvakrát třikrát týdně.

Autor: Silvie Risová