Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Léto bez starostí: Zbraně proti potu!

14. června 2010 | 17:32

Většině z nás stačí proti nežádoucímu tělesnému zápachu sprcha a deodorant. Jenže jsou i tací, kteří propotí několik triček za den. Pro ně je pak přirozené ochlazování těla noční můrou. Co může pomoct?

Deodoranty

Jsou jednoduchým prostředkem, jak si zachovat svěžest po celý den. Ničí bakterie, které se rozkládají na povrchu kůže a tím zamezují vzniku nepříjemného pachu. Ale pozor! Neomezují samotnou tvorbu potu. Proto jedno nastříkání či natření obvykle nevydrží po celý den.

Raději přípravek aplikujte opakovaně. Vybírat můžete ze sprejů, kuliček, tuhých deodorantů a rozprašovačů. Pokud se vám potí nejen podpaží, ale i nohy, sáhněte v obchodech nebo lékárnách po speciálních přípravcích určených na chodidla. Pořídíte je v cenovém rozmezí od 25 Kč do 250 Kč.

Antiperspiranty

V boji proti potu jsou mnohem účinnější než deodoranty. Tvorbu potu totiž přímo omezují tak, že uzavřou vývody potních žláz. Zároveň brání množení bakterií, proto i ony eliminují zápach.Vyjdou vás asi na 60 Kč až 700 Kč.

Botulotoxin

Přípravek, který paralyzuje svaly, nepůsobí jen proti vráskám. Pomáhá i při nadměrném pocení (tzv. hyperhidróze). Injekčně se aplikuje do podpaží, na dlaně nebo nohy, kde omezí, nebo úplně zastaví tvorbu potu tím, že zamezí převod nervového vzruchu k potní žláze. Nepříjemného pachu a vlhka vás zbaví až na jeden rok. Po odeznění kýženého efektu můžete aplikaci zopakovat. Na kolik vás vyjde? Ceny se pohybují od 6000–12 000 Kč. Více info na www.lcandel.cz.

Máte v létě problémi s pocením?
Autor: Shutterstock.com

Trocha přírody…

Šalvěj

U této bylinky bylo prokázané, že snižuje pocení až o padesát procent. Jenže ji musíte používat dlouhodoběji. Ideální je čaj, který byste měla pít alespoň jednou denně. A nebo odvar z bylinky, jímž si můžete inkriminovaná místa na těle potírat.

6. rad proti pocení

1. Každé ráno používejte antiperspirant nebo deodorant.

2. Pravidelně se sprchujte, v případě zvýšeného pocení i několikrát denně.

3. Každý den si měňte prádlo, ideální je bavlněné, které má dobrou savost.

4. Vyhýbejte se umělým materiálům, které zvyšují pocení i nežádoucí zápach.
5. Udržujte se v kondici, dostatečně pijte a jezte zdravě. Také nadváha významně zvyšuje pocení, navíc vám při nevhodném stravování odchází z těla prostřednictvím potu více toxických látek, které způsobují zápach.

6. Pokud je vaše pocení nepřiměřené a nic vám nepomáhá, vyhledejte lékaře. Příčinou nadměrného pocení totiž může být i nějaká skrytá nemoc!

Autor: Alena Dušková