Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Plastika víček: Nejde jen o krásu

Jednoduchý chirurgický zákrok vám znovu pomůže otevřít oči!
30. května 2010 | 15:50

Oko, do duše okno, říká stará moudrost. Jenže když se nám vlivem neúprosné gravitace a přepadávajících víček z okna stane okénko, přichází čas uvažovat o změně! Jednoduchý chirurgický zákrok vám znovu pomůže otevřít oči!

Sedíme v příjemné recepci, kde jsme si domluvili schůzku s paní Petrou. Jediné, s čím nesouhlasila, byla přítomnost fotografa. „Nejsem ten typ, co by se rád předváděl, čtenáři to jistě pochopí,“ vysvětluje. Za chvilku jí čeká její první plastika – operace horních víček a laserová operace  dolních víček. To je poměrně unikátní zákrok, který se dělá v Praze jen na třech pracovištích. I když je v místnosti příjemné teplo, paní Petra se trochu třese. „Moc se na tu změnu těším, ale jsem nervózní a ruce mám jako led,“ usměje se trochu nejistě.

„Přepadlá oční víčka mě už trápí dlouho a dělají mě mnohem starší, než jsem. Problém totiž máme v rodině, máma ve stáří už skoro neviděla a já bych nerada dopadla stejně,“ vysvětluje pacientka svou motivaci. Petře je čtyřicet čtyři let, a i když má stále záviděníhodně pružnou a štíhlou figuru, v obličeji vypadá starší. Kůže horních víček je nápadně uvolněná a dosahuje až k řasám. Pod očima se jí dělají takzvané „pytle“ - tukové váčky.

Paní Petra je ale nezdolná optimistka. „Dlouho jsem vybírala kliniku s dobrou reputací. Nakonec jsem si vybrala Lékařský dům Praha 7, funguje už dlouho a má výborné reference.  Zdejším lékařům stoprocentně věřím… Pan doktor Topinka mi všechno předem vysvětlil a popsal. Vím, že jde o celkem běžný zásah s minimálním rizikem. Přesto už bych to ráda ale měla za sebou,“ usměje se unaveně.

Spadlá víčka? Nečekejte zbytečně!
Náš hovor v tu chvíli přeruší příchod lékaře a paní Petra nejistým krokem odchází na sál. „Tady se celkem není čeho obávat a u paní Petry bych zásah rozhodně doporučil nejen kvůli estetickému hledisku, ale přebytečná kůže jí skutečně zhoršuje vidění,“ říká Hubert Topinka, primář plastické chirurgie Lékařského domu Praha 7.  „Navíc vzhledem k rodinné dispozici a stupni ochabnutí kůže víček už se operace mohla provést dříve. To málokterá žena ví, ale při tomto zákroku není nač dlouho čekat, čím časněji kůži víček a hlavně váčky upravíme, tím lepší je výsledek a i efekt většinou bývá trvalejší. Za hodinu a půl bude pacientka na pooperačním pokoji,“ ujišťuje nás lékař. Druhý den paní Petru navštěvujeme. Na očích má chladivé obklady, ale vypadá velmi spokojeně. „Vlastně jsem vůbec nic necítila. Nijak to nebolelo, toho jsem se bála nejvíc, a měla jsem to rychle za sebou. Už se těším domů a pan doktor slíbil, že mě dnes propustí do domácího léčení…“ Raději tedy necháváme paní Petru odpočívat a obracíme se s dalšími dotazy na lékaře.

Nejde jen o krásu
„Oční víčka jsou jednou z nejcitlivějších oblastí obličeje, protože kůže víček je nejtenčí z celého těla  a náš věk se na nich projeví dříve než jinde. Operace víček se provádí při ochablé a převislé kůži horních víček nebo tvorbě tukových váčků pod očima. A nejde jen o krásu! Zasahuje-li kožní převis přes okraj horního víčka, dochází k zúžení zorného pole, což neblaze ovlivňuje zrak a může vést až k bolestem hlavy. Jednoznačnou odpověď na otázku, zda by pro vás byla operace víček vhodná, získáte konzultací s některým z plastických chirurgů. Při ní vám doporučí vhodný zákrok a podrobně vás seznámí s očekávanými výsledky operace,“ říká Hubert Topinka.

Zeptali jsme se odborníka Huberta Topinky

 

Jak operace probíhá?
„Operace horních a dolních víček odstraní přebytečnou kůži, tukové výhřezy a někdy také část svalu. Klasická operace horních víček trvá tak 45 minut, dolních víček asi hodinu. Jde o zákrok v lokální anestezii a provádí se ambulantně, tedy pacient odchází po operaci domů. Po operacích horních a dolních víček klasickou metodou se sedmý den po zákroku odstraňují stehy a délka domácího léčení je také zhruba 7 dní.“

Ale paní Petra tu byla do druhého dne?
„Paní Petra podstoupila operaci dolních víček laserem, jejíž pozitivní účinky jsou ještě mnohem výraznější, ale zákrok je nepatrně delší a v celkové anestezii, což vyžaduje hospitalizaci do druhého dne. Laser nejen dokonale odstraní výrazné tukové váčky, ale vyhladí také vrásky v oblasti dolních víček a zevních očních koutků. Toho se dosáhne odpařením povrchní vrstvy kůže. Navíc na dolních víčkách není patrná vůbec žádná pooperační jizvička. Řez laserovým skalpelem je totiž veden z vnitřní strany dolního víčka.“

Kdy uvidíme konečný výsledek operace?
„Nečekejte žádné zázraky na počkání, ale pacienti si své mladší podoby užijí už zhruba po týdnu. Po operaci jsou běžné modřinky dva až tři týdny, a několik týdnů i mírné otoky.“

Problémy horních víček

Pokles horního víčka přes okraj zornice
Je způsobený nedostatečností zdvihače očního víčka –  je vrozený, pokud se sval nedovyvine, nebo získaný.

Tukové výhřezy
Jsou to zejména u dolních víček takzvané „pytle“ pod očima. V tomto případě je dobré s operací neotálet. Dokud je kůže ještě dostatečně pružná, vrací se po odstranění tukových výhřezů do své původní polohy. Dojde-li ale k prověšení kůže až k hranici tváře, operace už je složitější.

Nadbytky ochablé kůže

Vznikají důsledkem ztráty pružnosti kůže, zvláště ve spojení s tukovými výhřezy, které zespodu tlačí na kůži, častěji na horních víčkách. Tyto nadbytky můžou tvořit záhyby a postupně svou vahou ztěžovat i pohyb horního víčka.

Kdy uvažovat o operaci očních víček?

1    Viditelné projevy stárnutí.
2    Okolí očí vypadá dlouhodobě unaveně.
3    Pocit tíhy v oblasti horních víček.
4    Obtížné líčení očí pro množství ochablé kůže.
5    Výrazné váčky pod očima, které nelze běžně maskovat make-upem.

Kolik to stojí ?

Za touto plastikou se rozhodně nevyplatí vycestovat kamkoliv do zahraničí, protože právě u nás je snad z celé Evropy nejlevnější. Provádí ji zde 175 klinik a průměrná cena je okolo deseti tisíc, i když ji můžete pořídit i za šest a půl nebo také za dvacet tisíc! Zákrok laserem se provádí jen na třech klinikách v Česku a stojí zhruba dvojnásobek..

Autor: Věra Vojtěchová