Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Krásná pleť bez chloupků: Top 10 nej způsobů

Chcete být dokonalá? Pak by vaše kůže měla být hladká jako satén.
20. května 2010 | 18:02

Jaro je tady a postupně odkládáme stále vrstvy oblečení. Jestli chcete posléze oslňovat hladkou pletí bez jediného chloupku, je na to pravý čas! Existují způsoby, jak se chloupků zbavit i natrvalo.

Důležitý rozdíl:
Řada lidí v podstatě nezná rozdíl mezi epilací a depilací...

Epilací odstraníte pouze část chloupku, která vyčnívá nad povrch kůže. Tedy nezlikvidujete jej i s kořínkem. Proto tako odchlupené partie rychle opět zarůstají.

10 nejčastějších  metod odstraňení ochlupení:

1.    Ultrazvuk - ultrazvuková epilace odstraní naprosto bezbolestně všechny typy ochlupení všech barev (včetně bílých a šedivých chlupů). Takto se dají ošetřit i velmi citlivé oblasti – například kolem obočí, nad horním rtem, v nose a podobně. Za likvidaci chloupků zaplatíte podle rozsahu ošetřované části až šest tisíc korun, někdy i více.

2.    Laser - epilace laserem je také naprosto bezbolestná. Klient musí absolvovat zákrok několikrát (průměrně šest až sedm krát). Laser nezpůsobí na kůži žádné pupínky ani vřídky, pokožka bude zkrátka krásná. Cena závisí na množství ochlupení a podobně, ale velmi orientačně jde asi o sedm tisíc korun.

3.    AFT technologie (pulsní světlo) – podle odborníků jde o nejmodernější a nejefektivnější způsob, jak se zbavit chloupků. Vůbec to nebolí, chloupky se zničí jednou provždy. Nejde o levný zákrok. Cena záleží na tom, na jakém místě epilaci podstoupíte. Přibližně jde o částku kolem čtyř tisíc korun.

4.    Cukrová pasta - tato metoda sice neodstraňuje chloupky trvale, ale je velmi příjemná. Cukrová pasta je čistě přírodní produkt, který obsahuje glukózu (tedy jednoduchý cukr) a vodu. Chloupky odstraňuje velmi šetrně a je hypoalergenní. Na rozdíl od depilačního vosku nepálí na pokožce. Pomocí cukrové pasty se dají odstranit i chlupy až tři milimetry dlouhé. Za jedeno ´sezení´ se platí kolem pěti set korun.

5.    Brazilská depilace – je také oblíbené a účinné odstraňování chloupků, nejčastěji v oblasti intimních partií. To je koneckonců specializace této metody. Aby byl zákrok co nejméně zatěžující pro klinety, provádí se nejčastěji cukrovou pastou. Vosk se kvůli vyšší teplotě nedoporučuje. Proto, že jde o odchlupování i na genitáliích, je potřeba dodržovat přísné hygienické postupy. Perfektně vyškolená kosmetička je samozřejmou podmínkou! Depilace vydrží asi měsíc. Cena většinou nepřevyšuje šest set korun.

6.    Holení žiletkou
– je asi úplně nejčastější způsob, jakým se české ženy zbavují nežádoucího či nadměrného ochlupení. Důležitá rada je jasná: NIKDY se neholte tupou žiletkou. Výsledkem by mohly být záněty a nehezké pupínky!

7.    Depilační gely a krémy
– na trhu je jich nepřeberné množství. Opatrnější by měli být při jejich použití ti, kteří mívají alergické reakce.

8.    Depilace strojkem – speciální dámské holicí strojky jsou celkem oblíbené. Můžete si jimi holit mokrou i suchou kůži. Strojek si pak vybírejte podle toho, který z těchto dvou způsobů upřednostňujete.

9.    Vytrhávání strojkem – pleť je pak je hladká i několik týdnů. Strojek je ale pro použití na intimní partie a podpaží nevhodný. Po zákroku vždy pokožku vydezinfikujte. Osvědčila se i studená sprcha.

10.    Elektrická jehla (elektrolýza) – v tomto případě se jehla se zavede podél chloupku až ke kořínku. Potom se do něj pustí elektrický proud  a chloupek zničí. Tato metoda je docela bolestivá, proto se hodí jen na menší plochy.

Autor: Silvie Risová