Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak jednou provždy zatočit s celulitidou?

13. května 2010 | 14:49

Děsí vás pohled na svou vlastní pomerančovou kůži? Nemusí, jen musíte vědět, jak se této nepříjemné společnice zbavit.

Co vám pomůže?

Dobrou zprávou pro většinu z nás je to, že příznaky celulitidy je možné zmírnit, nebo dokonce odstranit, pokud jí „chytnete“ hned v počátku. Jak na to?

Zhubněte!

Pokud máte nějaké to kilo navíc, je u vás větší pravděpodobnost, že budete s hrbolatou kůží bojovat. Proto byste měla shodit. Vyhněte se ale radikálním dietám. Ty by mohly mít spíš opačný efekt. Cestou úspěchu je ale pravidelný pohyb, dostatečný příjem tekutin (určitě byste měla vypít až tři litry tekutin denně) a vyvážená strava bohatá na vitaminy.

Hýbejte se

Když budete pravidelně sportovat, výskyt pomerančové kůže výrazně omezíte. Co nejvíc pomáhá? Rekreační běh, rychlá chůze, jízda na kole, jízda na koni, plavání, aerobic i tanec.

Nezapomínejte na sprchu

Postižené partie sprchujte střídavě teplou a studenou vodou. Podpoříte tak prokrvení cév a aktivujete lymfatický systém, který vám pak lépe odvede škodliviny z těla ven.

Pravidelně se mažte

Nejste si jistá, jestli vám skutečně pomůžou krémy speciálně vyvinuté na celulitidu? Váš problém sice úplně nevyřeší, ale její projevy dovedou opravdu zmírnit. Podmínkou ovšem je, že je budete používat pravidelně.

Aktivujte lymfu

Abyste minimalizovala celulitidu, musí váš lymfatický systém běžet jako hodinky. Právě ten totiž odvádí z těla nebezpečné toxiny, které přispívají k degeneraci tukových buněk. Jetliže vás trápí celulitida, znamená to, že je váš lymfatický systém přetížený. Ulehčit mu pak můžete manuální lymfodrenáží, kterou by měl provádět nejlépe vyškolený lékař. Vyzkoušet ale můžete i některé z přístrojů, jenž jsou dostupné v různých kosmetických salonech.

Proč trápí zrovna vás?

Jste naštvaná, že právě vy musíte mít na stehnech a zadku nepříjemné hrbolky? Rozhodně v tom nejste sama. Celulitidou trpí až osm z deseti žen starších třiceti let. Proč vlastně pomerančová kůže vzniká? Příčinou je hromadění tukové tkáně a stárnutí podkožního vaziva. A za hromadění tuku nemůže ani tolik nevhodná strava, jako spíš ženský pohlavní hormon estrogen. Proto se vám může celulitida poprvé objevit při užívání hormonální antikoncepce, při počínající nadváze, v pubertě nebo v těhotenství. Jenže vyhráno nemáte ani tehdy, když jste štíhlá jako proutek.

Kde všude ji můžete najít?

Nejčastěji se vyskytuje na zadní straně stehen a na hýždích. Postupně se může objevit i na vnitřních stranách stehen, na břiše nebo na zadní straně paží. ¨

Co podporuje vznik?

Kromě pohlavního hormonu je to i chronický stres, nedostatek pohybu, kouření a pití alkoholu, špatná strava a nedostatečný příjem tekutin.

Autor: duš