Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Úchylka doby: Ženy tělem posedlé

Ženy krásou posedlé. Někdy se jejich touha udržet mládí stane chorobnou.
10. května 2010 | 13:14

SERIÁL: Být krásná, štíhlá, mladá, okouzlující. Líbit se sobě i ostatním. Někdy se tahle přirozená touha bohužel zvrtne v chorobnou honičku za chimérou ideálu krásy. Bez ohledu na přirozené rysy, konstituci, věk.

Ještě o pár kilo zhubnout. Boky a stehna by zasloužily liposukci, víčka vytáhnout, prsa vymodelovat. Mimické vrásky potřebují botox a rty vyplnit kolagenem...

Sebevětší a sebevynalézavější kompliment neuklidní. Touha po věčném mládí, bezchybném vzhledu se vymkne zdravém úsudku. Z estetické potřeby se stane životní program, případ pro psychoterapeuty, leckdy i psychiatry. Tahle posedlost totiž likviduje osobnost. Ruinuje peněženky, vztahy, ale i fyzické zdraví v případě anorexie.

Nemoc zvaná dysmorfofobie

Se svým vzhledem je nespokojen každý druhý člověk. Jenže zdravý jedinec se s tím nějak vyrovná. Dvě procenta populace to nedokáže – touha po fyzické dokonalosti přeroste v diagnózu, tzv. dysmorfofobii. Nemocní nejsou schopni se vidět takovými, jakými jsou. Při pohledu do zrcadla zažívají úzkost, znechucení, což vede k depresím, sociálním fóbiím, panice doprovázenými sebepoškozováním anebo naopak extrémními úpravami zevnějšku.

Profesionální deformace nebo estetická potřeba?

Možná jste viděli americký TV seriál Plastická chirurgie ze zbohatlického prostředí Miami. Tohle zrcadlo nalomené psychiky a nevyřknutých přání pacientů, kteří se problémy snaží zakrýt kosmetickými úpravami těla, se může jevit jako filmová nadsázka, ale zcela nereálné není.

Populární plastik a letitý porotce Miss ČR, Jan Měšťák neváhal své mladinké dceři udělat liposukci stehen. Nejspíš aby neměla mindráky, což by ostatně mělo být jedno z poslání jeho profese. A jistě není jediný, kdo o vzhled žen kolem sebe a i o svůj vlastní estetickými korekcemi decentně pečuje.

Kolega Měšťáka, britský plastický chirurg Reza Vossough, zašel v touze po dokonalosti mnohem dál. Reza svou manželku Cany poznal na operačním sále při první úpravě zevnějšku. Ta se ale v manželství poněkud vymkla normálu. Vossough během pěti let předělal manželce poprsí, stehna, oči a obličej za pomoci 1600 gramů silikonu a spousty botoxových injekcí. Kromě toho jí lékaři zvětšili rty, pozvedli oční víčka a zmenšili čelo. Až pak byli Cany i její Reza spokojeni. „Je to téměř jako být bohem, máte možnost opravit přírodu,“ prohlásil plastik Vossough.

Nedostatek půvabu nebo sebevědomí?

I laik pochopí, že za chorobnou touhou po dokonalém zjevu stojí mindráky, psychická nevyzrálost, ale např. i nevěra muže, trauma z rozvodu. Neschopnost vyrovnat se s biologickým stárnutím, které bývá u krásných žen, jež na fyzickém půvabu postavily kariéru, poměrně častým problémem.

Historickým příkladem posedlostí dokonalým vzhledem je např. Cher – pionýrka v napravování díla Stvořitele v době, kdy estetická chirurgie nebyla zdaleka takovou samozřejmostí jako dnes. Úpravy obličeje, modelace stehen, prsou, zadku a dokonce vyjmutí páru posledních žeber...

Úspěchy Cher, její pěvecký a také mimořádný herecký talent k zadostiučinění nestačily. Tělo této ženy se ve své době stalo prospektem možností plastické chirurgie. Bulváry na její figuře zakreslovaly místa vylepšení včetně částek, jež obnášely. Nyní Cher bojuje se stářím na surfu v Atlantiku. Žije s výrazně mladším mužem a jejich vztah je údajně harmonický. Naštěstí.

Hysterický robot Madonna

O šťastných vztazích s muži ale nemůže být řeč u hvězdné Madonny. Idolu devadesátých let, který se s přibývajícími lety čím dál víc děsí ztráty kondice, slávy, prestiže stylotvorné ikony. Z Madonny se stala žena podobná robotu. Dennodenně dře v posilovně, polyká makrobiotickou stravu a kultivuje duši kabalou.

Výsledkem je tělo s provazci svalů a vystouplými žílami, jež jakýkoli ženský půvab postrádá. Madonna se takhle, i přes kritické hlasy nevidí. Její fobii z měkkých křivek dokazují i slova, která v jednom z interwiev pronesla: Nehodlám mít tlustá a zapařená stehna Italky, která jsou pro můj rod typická.“

Dril Madonny je záviděníhodný, ale její osobní život už tolik ne. Jak jinak, když forma je prioritou a až poté nastupuje ostatní. O tomto problému se zmínil i exmanžel Madonny, režisér Guy Ritchie, který jejich dovolenou (měla sklížit rodinnou pohodu) popsal slovy: „Madonna strávila naše společné dny v posilovně. Na slunce kvůli nebezpečí vrásek vůbec nevyšla. S dětmi jsem byl na pláži celé dny sám.“ .

Je Ivana Trump šílená?

Českým národem milovaná, veleúspěšná emigrantka z dob totality, Ivana Trump, sice tvrdí, že rozvod s magnátem Donaldem Trumpem ji učinil šťastnou a svobodnou. Díky tomuto aktu se prý naučila milovat sama sebe. Jenže Ivany život, který po něm následoval, tomuto tvrzení příliš neodpovídá.

Nová manželství a rozvody, plastické zákroky anoncovanému štěstí vyrovnané ženy, která našla sama sebe, příliš nenasvědčují.Spíš se zdá, že Ivana nikdy nepřekonala trauma z Donaldových nevěr. To, že dal přednost mladším děvenkám, jimž se chce doposud i coby šedesátnice vyrovnat.

Vymodelovaná prsa, kolagenovými výplněmi a botoxem permanentně udržovaná tvář, jež ztrácí rysy i mimiku. Tvrzení úspěšné podnikatelky Trump, která s oblibou poněkud šíleně a zdánlivě koketně prohlašuje: „Vypadat jako třicátnice sice něco stojí, ale ten pocit je báječný. Energie mám na rozdávání a muži v mém věku mi tempem nestačí.“ Až tam může truc po rozvodu zajít. Ivana Trump ostatně není jediná.

Autor: Františka Čížková, vin