Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pro chodidla hladká jako samet

Nezapomínejte na svá chodidla!  Základem je hydratovat pokožku, která je po zimě vysušená.
22. dubna 2010 | 12:47

Nastal čas sandálků a páskových střevíčků. Pokud jste v zimě zanedbávali péči o chodidla, je nejvyšší čas to napravit. Tvrdá a rozpraskaná kůže na patách nikoho neokouzlí.

Ošetření nohou z povolaných rukou

Pokud nemáte fobii z kosmetických salonů, pak se raději svěřte do péče zkušené pedikérce. Ošetření odbornicí je přece jen přesnější a účinnější. Vyškolená pedikérka svede i se zanedbanýma nohama hotové zázraky. A ještě si můžete vybrat, která procedura je pro vás ta nej.

Mokrá pedikúra

Je to stará a osvědčená metoda, při níž se nohy namočí do vodní lázně. Potom je pedikérka důkladně osuší a začne s odstraňováním přebytečné kůže a otlaků. Většinou používá ostrou žiletku nebo skalpel. Říznutí se ale rozhodně nemusíte bát. Jen vás to může trochu šimrat.

Pak následuje úprava nehtů, případně i zdobení lakem. Na závěr vám pedikérka vyhladí pokožku pemzou, ošetří ji speciálním krémem či olejem a na závěr obvykle provede masáž. Cena za ošetření se pohybuje kolem 180 až 900 Kč.

Co pedikérka nejčastěji provádí?

-  Odstraňuje kuří oka a ošetřuje zarostlé nehty.
-  Zbaví vás mozolů a zrohovatělé kůže.
-  Upravuje nehty.
-  Provádí zábaly.
-  Dělá masáž chodidel až ke kolenům.
-  Lakuje, prodlužuje a zdobí nehty.

Suchá pedikúra

Tento typ ošetření se provádí vysokoobrátkovými frézkami, které jemně a šetrně obrušují ztvrdlou kůži. Metoda je vhodná i pro diabetiky a lidi trpící plísněmi. Pedikérka vám nejprve upraví nehty a pak přichází na řadu frézka, kterou odstraní zrohovatělou kůži, otlaky, mozoly a kuří oka. Na závěr ošetří celé nohy krémem či olejem a dopřeje vám relaxační masáž chodidel. Postup se může v různých salonech lišit. Procedura vás obvykle vyjde na 350 až 1000 Kč.

Spa pedikúra

Je skutečným pohlazením. Nejprve vám pedikérka podle vašeho přání připraví speciální bylinkovou koupel. Potom odstraní zrohovatělou pokožku pomocí peelingu a změkčující emulze. Nakonec bude nohy až ke kolenům hýčkat příjemnou masáží, zábalem nebo maskou. Rozmazlování chodidel vás vyjde zhruba na 650 až 1000 Kč.

Ilustračné foto
Autor: Shutterstock

Domácí pedikúra krok za krokem

Nemáte čas zajít si do kosmetického studia, nebo je vám nepříjemný dotyk cizí osoby? Pak si nohy ošetřete sami. Uvidíte, že to půjde snadno.

1. Do malého umyvadla s teplou vodou nasypejte sůl do koupele. V případě, že ji nemáte, bude vám stačit i obyčejná kuchyňská. Až se rozpustí, ponořte do vody nohy a nechte je tam přibližně patnáct minut.

2. Kartáčkem odstraňte odumřelou kůžičku kolem nehtů.

3. Chodidla vysušte a zkontrolujte nohy včetně nehtů.

4. Pemzou, pilníkem nebo speciální škrabkou odstraňte odumřelou a ztvrdlou kůži.

5. Nůžkami zastřihněte nehty tak, abyste na palci nechala okraj přibližně 1,5 – 2 milimetry a na ostatních prstech asi jeden milimetr. Ostré okraje zapilujte.

6. Na závěr proveďte masáž výživným krémem.

Autor: duš, lena