Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dokonalá bez chloupku: Jak to udělat?

30. března 2010 | 11:13

Hedvábná hladká pokožka by měla být samozřejmostí. Už žádná ochlupená předloktí, nohy, třísla v bikinách. Už žádný knírek pod nosem. Porost lze zlikvidovat různě a v podstatě se jedná o epilaci nebo depilaci. První metoda odstraňuje chloupky natrvalo, druhá na omezený čas.

Účinný vosk

Depilaci voskem preferuje většina kosmetiček. Jeho aplikace je totiž snadná a efekt okamžitý. I když trochu bolestivý. Teplý vosk se pomocí roll-onu nanese po směru růstu chloupků, přiloží se depilační páska a proti růstu chloupků se rychle strhne. Chloupky se tak odstraní včetně kořínků. Obvykle až za tři týdny dorostou. Vosk lze použít téměř na celé tělo. A depilaci studeným voskem zvládne doma i laik.

Drogerie nabízí velký výběr voskových pásek. Stačí je promnout, přiložit, několikrát přejet rukou a strhnout. Cena se pohybuje od 50 Kč do 500 Kč. Depilace lýtek stojí kolem 200 Kč.

Voskových pásků je na trhu velké množství. Jejich použití je velmi snadné.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Bezbolestný krém

Účinkuje rychle, obvykle během několika minut, a zákrok vůbec nebolí. Krémy obsahují chemické složky, které si s chloupky hravě poradí, ale kořínek neodstraní. Nové ochlupení je viditelné už za pár dnů. Krémy se nehodí pro citlivou pokožku. Mohly by vyvolat alergii a proto je vhodné si před použitím udělat test. Výrobky se prodávají od 100 Kč výš.

Praktický epilátor

Také epilátor dovede odstranit chloupky přímo s kořínky. Je ideální pro ty,  jež nejsou tolik citlivé na bolest a nemají čas na pravidelné návštěvy kosmetičky. Slabinou strojku je, že chlupy, na něž není vidět, odstraňuje obtížně a celý proces epilace je poměrně zdlouhavý. Ceny epilátorů začínají od 500 Kč a výš.

Jednoduchá žiletka

Jde o nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak se chloupků zbavit. Bohužel ale velmi rychle zase vyrostou a obvykle jsou ještě silnější. Holící strojek je ideální na podpaží a třísla, kde se příliš nedoporučuje metoda teplého vosku. Žiletka musí být ostrá, před holením se chloupky změkčí vodou a mýdlem, gelem na holení. Po zákroku je dobré ošetřit pokožku pleťovým mlékem (ideálně s panthenolem nebo aloe).

Trvalá fotoepilace

Odstraní vlasovou cibulku a zabrání tak růstu chloupků jednou pro vždy. Fotoepilace, která využívá kombinaci světelné energie a radiofrekvence,  je bezpečná a efekt má trvalý. Jedna kúra ale nestačí. Je nutné absolvovat alespoň tři ošetření a opakovat je po jednom až třech měsících. Jedno ošetření v salonu vyjde na 500 Kč až 9000 Kč. Nejlevnější je odstranění chloupků mezi obočím, nejdražší pak epilace zad.

Všemocný laser

Laser vlasovou cibulku doslova vypálí, takže dokáže zbavit chloupků trvale. Má to ovšem háček. Dovede si totiž poradit jen s chloupky s větším množstvím pigmentů. A ty musí být v růstové fázi. Jinými slovy: čím je ochlupení tmavší, tím je výsledek lepší.

Také laserová epilace se musí několikrát zopakovat, aby byl výsledek co nejlepší. Laser se dá použít na všechny části těla a nejvíce žádaný je v oblasti třísel, podpaží, bérců a horního rtu. Po ošetření je vhodné natírat si inkriminované místo krémem s obsahem panthenolu a s vysokým UV faktorem. Epilaci laserem je ideální provádět v zimním období. Ošetřené místo totiž může působením slunečního záření pigmentovat. Ceny za laserové ošetření se pohybují v rozmezí 500 - 15 000 Kč.

Autor: Alena Dušková, frč