Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Praktický slovníček kosmetických pojmů

Víte, co jaké krémy obsahují a na co jsou?
2. prosince 2009 | 05:00

Přiznejte si, rozumíte opravdu všem pojmům, se kterými se v kosmetice setkáváte? Vysvětlíme vám je. Musíte přece vědět, o čem „je řeč“!

AHA kyseliny
Tyto ovocné kyseliny dokážou postupně a jemně odlupovat odumřelou pokožku. Pleť pak snadněji vstřebává výživné a hydratační složky a je po ošetření čistší, vyhlazená a působí svěže. AHA kyseliny nejsou vhodné pro velmi citlivou kůži.

Bronzer

Jedná se o přípravek, který je zabarvený tak, aby po jeho aplikaci dostala pokožka přirozeně bronzový nádech, jenž připomíná opálení. Můžete ho použít pouze na některé partie nebo i na celé tělo.

Ceramidy

Už několik let jsou osvědčenou složkou různých krémů. Zásobují pleť zvláčňujícími a ochrannými tuky.

Glitter

Produkt, který obsahuje látky odrážející světlo. A výsledek? Krásný třpytivý vzhled!

Hypoalergenní

Tímto přívlastkem se pyšní mnoho výrobků. Znamená to, že díky svému složení by neměly způsobovat alergické reakce.

Kolagen

Je součástí spodní vrstvy kůže. Tvoří ho proteiny, které jsou vzájemně spojené v tenká vlákna. Ta přispívají ke zpevnění obličeje. V krémech je například obsažený aktivní pro-kolagen, jenž podporuje tvorbu nových kolagenních vláken.

Kyselina hyaluronová
Přirozeně se vyskytuje v kůži, kterou udržuje hydratovanou a pružnou. Jako přísada v krémech zvlhčuje, snadno proniká do kůže a dobře se v ní udržuje.

Lipozomy

Pronikají až do nejhlubších vrstev pokožky a jsou využívané, aby dodaly pleti optimální vlhkost. Podporují buněčnou aktivitu a zásobují pokožku účinnými látkami.

Micely
Jejich nejlepší vlastností je, že dokážou jemným způsobem odstranit z pleti nečistoty a líčidla. Určitě už jste zaslechla pojem micelární vody a mléka, které se používají při odličování a jsou velmi oblíbené.

Peeling
Odstraňuje odumřelé, horní vrstvy kůže.

Pro-Xylane
Posiluje soudržnost mezi spodní a vrchní vrstvou kůže. Pleť je díky ní pevnější a zářivější.

Retinol
V kosmetice se používá k zachování mladistvého vzhledu pleti, protože urychluje její regeneraci a dočasně zvyšuje tvorbu kolagenu.

Tonikum
Je to prostředek, který byste měla používat po odlíčení. Tonikum neboli pleťová voda zbavuje pleť zbytků mastnoty a pomáhá udržovat její přirozené pH.

T-zóna
Jedná se o oblast, kde se nachází většina mazových žláz na obličeji. Označuje se jí zóna, jež vede středem čela a podél nosu.

Urea

Původně je urea v čisté podobě vlastně močovina. Ta, co se objevuje v hydratujících krémech, je vyráběná synteticky. Výrobky, které ji obsahují, se hodí především pro péči o velmi suchou a atopickou pokožku.

Waterproof
Pokud na kosmetice najdete tento nápis, znamená to, že je voděodolná. Většinou se s ním setkáváte na řasenkách.

Autor: připravila: mif