Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Aby váš make-up neměl chybu...

27. listopadu 2009 | 05:00

Nevíte, jak se správně nalíčit, a už vůbec vám není jasné, jaký make-up je pro vás ten pravý? Poradíme vám!

Určitě chcete mít bezchybnou a sametovou pleť. Povede se vám to, když sáhnete po správném make-upu, který má ideální konzistenci pro váš typ pleti, a to nejen s ohledem na věk. Máme pro vás rady, jak make-up kupovat, nanášet, a navíc přidáme i pár užitečných fíglů, které by se vám mohly hodit.

Je nevyhnutelné, abyste make-up zafixovala kvalitním pudrem.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Vybírejte dobře
Jestli jste zvyklá zkoušet odstín na hřbet ruky, upusťte od toho, protože byste mohla vybrat špatně. V obchodech není ani správné světlo, pro dobrý výběr je nejideálnější denní. Make-up si tedy naneste na tvář a pak se jděte podívat ven, jak jeho barva ve skutečnosti vypadá.

Pro jistotu vyzkoušejte více druhů i odstínů. Sáhněte nakonec po tom, který nejvíce odpovídá vaší barvě pleti. Pokud máte mastnou, musíte vybírat obzvláště pečlivě. Maz z obličeje se může smísit s oleji, které jsou obsažené v make-upu, a po jeho nanesení by mohly vzniknout na pokožce skvrny.

Náš tip: V zimě sázejte raději na světlejší odstíny, kterými pleť rozzáříte.

Pěnový
Určitě jste se s tímto druhem make-upu setkala. Že ale stále nevíte, v čem je jeho kouzlo? Jeho předností je snadná roztíratelnost, dobře přilne ke kůži, hydratuje a zmatňuje, proto se hodí na mastnou pleť. Po aplikaci se pěna mění na prášek, takže make-up nemusíte fixovat pudrem.

Minerální
Tento druh patří mezi ty, které jsou „zdraví prospěšné“, obsahuje totiž minerály. Díky svému složení se hodí i pro dámy, jež mají citlivou a problematickou pleť. Je vhodný také pro ženy ve vyšším věku, protože nezvýrazňuje vrásky.

Tekutý
Je určený pro každodenní líčení. Většina tekutých make-upů na trhu má v sobě složky, které chrání před slunečním zářením. Trošku pokulhává, co se týká krycích schopností, a jestliže trpíte rozšířenými póry, raději byste ho neměla používat, protože je ještě zdůrazňuje.

V tyčince
Praktičnost. To je jeho silná stránka, protože ho můžete mít stále u sebe. Dobře kryje i hydratuje. Pomůže vám doladit drobné nedostatky pleti.

Pudrový

Pokud chcete, aby nebyla vidět ani chybička, pak je ideální. Dokáže zamaskovat téměř vše.

TIPY A TRIKY

• Pořiďte si kvalitní make-up, štětce, pudr i houbičku. Líčidla by měla vyhovovat vašim nárokům a pleti po všech stránkách.

• Nepoužívejte make-up stále. Pleť potřebuje volně dýchat, nechte ji občas odpočinout.

• Nezapomínejte se pravidelně odličovat a poté pleť důkladně ošetřit. I sebelepší make-up vám může ucpávat póry.

• Než začnete nanášet make-up, důkladně pleť očistěte.

• Pokud chcete vypadat exoticky a opáleně, nepoužívejte tmavší odstíny, ty by vám na kráse nepřidaly, spíš naopak. Vypadala byste nepřirozeně, zvláště v zimě. Raději použijte slabý bronzer určený na obličej.

• Rozhodně nešetřete. Dražší produkty obsahují kvalitnější pigmenty, které vypadají lépe a také déle vydrží.

Funkce make-upu

Pamatujte si, že tyto přípravky vám rozhodně pleť nevyčistí. Mají ale mnoho pozitivních vlastností, o kterých se mohlo generacím před námi jen snít.

• Krycí
• Ochrannou
• Hydratační
• Sjednocující
• Antibakteriální
• Tonizující

Jak správně nanášet make-up?

1. Make-up vždy nanášejte na dokonale vyčištěnou pleť, na kterou jste ještě před tím aplikovala denní krém vyhovující vašemu typu pleti.

2. Make-up aplikujte na denním světle.

3. Malé množství vymáčkněte na hřbet ruky a postupně make-up roztírejte po obličeji od středu vaší tváře až k vlasům a uším. Nezapomeňte také na krk. Efekt divadelní masky totiž rozhodně není žádoucí.

4. Při aplikaci se důsledně vyhněte obočí a kořínkům vlasů.

5. Na závěr make-up zafixujte transparentním pudrem

Autor: Milada Fialová