Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nebezpečná kosmetika: Až 515 chemikálií denně nanášíme na své tělo

Sáhněte nyní po make-upu se zlatavými třpytkami a leskem.
20. listopadu 2009 | 14:18

Každá žena denně použije až dvacet různých kosmetických produktů. S nimi však na svou pokožku nanese stovky chemikálií, které mohou být zdraví škodlivé.

Informaci o zajímavé studii přinesl britský deník The Sun.

"Ranní návyky žen během několika desetiletí dramaticky změnily. Z pouhého 'wash & go' se stala každodenní zkrášlovací půlhodinka před zrcadlem," uvedla v deníku autorka studie Charlotte Smith.

Ženy v touze být krásné a dokonalé používají neuvěřitelné množství kosmetických výrobků. Ty však často obsahují látky, jako jsou parabeny, ftaláty, sulfáty a formaldehyd, které mohou způsobovat rakovinu, hormonální problémy, alergie a ekzémy.

Nejhůř ze všech kosmetických produktů jsou na tom parfémy, které v průměru obsahují koktejl dvěstěpadesáti komponentů, některé značky jsou složeny až ze čtyřista chemikálií.

Studie ukázala, že rtěnky v průměru obsahují 33 různých chemikálií, tělové mléko 32, řasenka 29 a "nejčistší" výrobek, hydratační krém na ruce "jen" 11.

"Nové 'zázračné' přípravky obsahují pro dosažení lepšího efektu stále více chemikálií, to znamená, že ženy, které touží být mladé a krásné, stále více riskují," varuje autorka studie.

 

Autor: INT, lena