Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Překvapte partnera: Plastika vagíny zdarma

17. listopadu 2009 | 05:00

V poslední době se často šušká o úpravě vaginy, tvz. vaginální plastice. Díky ní můžete okořenit svůj sexuální život a nemusí vás to stát ani korunu.

V současnosti plastické operace podstupuje mnoho žen a nejsou to jen celebrity. O vaginální plastice ale možná slyšíte poprvé. Ale věřte, že u nás v Česku se provádí už deset let. Není to rozmar zbohatlických dam, jak by se možná mohlo zdát. Po tomto zákroku nejčastěji touží ženy, které zažily sexuální komplikace po porodu, nejčastěji povolení pochvy, mají problém s inkontinencí nebo si zkrátka chtějí zpestřit svůj sexuální život.

Jak to funguje?

Lékaři vám dokážou znovu zúžit vaginu, a dokonce i zvětšit bod G tak, abyste měla lepší orgasmus. Je sice velmi nepříjemné samotné pomyšlení, že si necháte skalpel „zavrtat“ do klína, ale existují ženy, které to kvůli svému uspokojení podstoupily. Jednou z nich je i paní Michaela (29) z Prahy: ,,Po porodu jsem neměla ze sexu vůbec žádné potěšení, spíš naopak. Později jsem se ale zcela náhodou dozvěděla o této plastické operaci a probrala ji se svým gynekologem. Ten mě navíc ujistil, že to není nic, co by se nedalo přežít, tak jsem to riskla.“ Maminka ročního Honzíka si zákrok pochvaluje a doporučuje ho všem ženám, které by si chtěly zpříjemnit sex. Proč ne? Vaginální úpravy hradí i zdravotní pojišťovny. Ovšem pouze na doporučení gynekologa.

.
Autor: Shutterstock.com

Než vejdete na sál...
,,Pokud je vám méně jak 35 let, měla byste mít vyjádření obvodního lékaře, jak jste na tom se zdravím,“ říká MUDr. Farrag, který vaginoplastiku a labioplastiku provádí v pardubické nemocnici. Pacientka by měla absolvovat předoperační vyšetření především kvůli tomu, zda je v pořádku krev. ,,Žena, která chce podstoupit tento zákrok, by neměla mít potíže ani se srdcem nebo játry,“ dodává MUDr. M. Farrag, který ordinuje i v Třebechovicích pod Orebem. Podle MUDr. Pavla Müllera ze soukromé gynekologicko-porodnické ordinace Plagyn se také musí schválit rozsah výkonu, aby vyhovoval nejen přání klientky, ale i možnostem operatéra. ,,Je důležité se domluvit na předoperační přípravě. Obvykle lékař doporučí výplachy pochvy nebo vkládání medikamentů,“ doplňuje MUDr. Pavel Müller. Tímto způsobem se totiž zamezí případné infekci.

Pokud nejste spokojené se svým klínem, pomůže vám plastika.
Autor: Shutterstock.com

Za hodinu hotovo!
Operace se provádí v narkóze a začíná řezem do tkáně vaginy blízko vchodu poševnímu a zasahuje i do svaloviny. Tento řez se pak následně sešije. Tím se zúží poševní vchod. Doporučuje se vaginu utáhnout, protože aktivním sexuálním životem a porodem se může roztahovat. Na stehy se používají samovstřebávací vlákna, takže odpadá jejich odstraňování. A po hodině, maximálně po hodině a půl jste na sále hotová. ,,Pro pacientku to není nic náročného. Ještě ten den večer můžete klidně domů,“ uklidňuje budoucí pacientky MUDr. Farrag. Jisté omezení tu ale přece jenom je. Dalo by se nazvat šestinedělím. Znamená to vynechat zhruba na měsíc sport a také sex, kvůli riziku infekce. Ze stejného důvodu musí žena dbát na zvýšenou intimní hygienu.

Jste bezdětné? Počkejte si!
Vaginální plastiku lékaři nedoporučují bezdětným ženám, ale jen těm, které mají za sebou porod. ,,Do vaginy by se nemělo řezat jen tak. Například když se přeruší řada mikroskopických nervů, může mít žena navždy problém udržet stolici,“ upozorňuje David Tomášek z Ústavu pro matku a dítě v Praze 4-Podolí. A samozřejmě by vás to mohlo poškodit i jinak, jako budoucí matku. Je známé, že při každé operaci hrozí určitá rizika. A platí to i tady. Například krvácení, modřiny, otoky, infekce, komplikované hojení a otevření rány. Může se objevit i změna citlivosti, či dokonce plicní embolie.

Plastická chirurgie dokáže zázraky.
Autor: Shutterstock.com

Kdy je ten správný čas na vaginoplastiku?
Nejlépe půl roku až rok po porodu. Celou tu dobu se totiž vagina stále ještě hojí. Rány z nastřižení kvůli hlavičce dítěte a jiné trhliny se zacelují. Uvolňují se i svaly pánevního dna. Provést tedy další operaci podle chirurgů znamená, že riskujete ještě horší a zdlouhavější hojení ran. Navíc až po několika měsících od porodu je jasné, nakolik se vagina vrátila do původního stavu a co není v pořádku. Teprve poté je vidět, co lze upravit.

Jste nespokojené "tam dole"? aneb Co všechno jde "vylepšit"

Zpevnění pochvy - vaginoplastika
Jedná se obecně o úpravu pochvy u žen. Nejčastějším výkonem je zúžení poševního vchodu, aby se dosáhlo jejího částečného zpevnění. Tato operace se obvykle provádí u žen středního věku, které již rodily, a když došlo v důsledku porodů k uvolnění pochvy a vchodu poševního. Při této operaci je nutná velká opatrnost a zkušenost chirurga vzhledem k těsnému sousedství pochvy s terminální částí tlustého střeva, aby nedošlo ke vzniku tzv. rektovaginální píštěle.

Na kolik vás to přijde: 10 až 15 tisíc korun

Úprava stydkých pysků – labioplastika
Je to operační úprava jak malých, tak i velkých stydkých pysků. Vystupující malé stydké pysky se zmenší, někdy i téměř odstraní. Větší stydké pysky se mohou vyplnit vlastním tukem. Další metodou je redukce kůže velkých stydkých pysků, kdy řez bývá na jejich vnitřní straně k malým stydkým pyskům. Operace nebývá složitá, lze ji provést i v lokální anestezii, analgosedaci, případně v celkové anestezii. Je potřeba se na měsíc vzdát sexuálních radovánek.

Na kolik vás to přijde: od 3000 Kč výše

Rekonstrukce panenské blány – hymenoplastika
Metod je několik, ale nikdy nejde o pravou rekonstrukci panenské blány. Vždy se jedná v podstatě jen o operaci, která má jediný účel. Aby měl muž pocit, že je tím prvním pro svoji partnerku a došlo při pohlavním styku ke krvácení. Většinou se při této operaci na stěně pochvy vypreparuje tenký kratší lalůček sliznice a přišije velmi lehce k protější stěně pochvy. Pro zkušeného chirurga je operace nenáročná.

Na kolik vás to přijde: nejlevnější panenská blána stojí 5000 korun a nejdražší až půl milionu.

Autor: Lucie Sinková, odb. konz. MUDr. M. Farrao