Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tajemství atraktivnosti odhaleno!

Fotografie
11. září 2009 | 10:27

Chcete být ve svém okolí za hvězdu? Pak si kolem sebe vybírejte jen méně atraktivní kamarády stejného pohlaví.

Také toužíte svou krásou vynikat na večírcích? Pak musíte skutečně vynikat. Doslova. Tvrdí to skotští psychologové, podle nichž je nejsnazší a nejúčinnější metodou, jak ze sebe učinit hvězdu, vybrat si kolem sebe jen méně atraktivní kamarády stejného pohlaví. Druzí lidé si totiž činí úsudek o atraktivitě neznámých osob v kontrastu k jejich okolí. A když je muž vedle méně přitažlivého kamaráda a žena vedle méně přitažlivé kamarádky, pak jsou považováni za atraktivnější, než kdyby přišli sami či stáli vedle stejně atraktivního jedince.

„Když stojíte vedle osoby stejného pohlaví, pak podléháte efektu kontrastu. Když je váš kamarád/kamarádka neatraktivní, pak vás to činí relativně v očích pozorovatelů atraktivnějšími,“ tvrdí psycholog Anthony Little ze skotské Stirling University.

Efekt kontrastu ovšem působí zcela opačně dvou jedinců opačného pohlaví. Tedy pokud jde člověk na party s osobou opačného pohlaví, vyplatí se naopak v takovém případě obklopovat se jedinci mnohem atraktivnějšími. „Když se podíváte na Hugha Hefnera a jeho fyzickou přitažlivost, stěží budete okouzleni. Ale když ho uvidíte v objetí jeho krásných žen, najednou začnete vnímat jiné jeho přednosti, že je bohatý, šarmantní a vtipný. Stane se najednou atraktivním,“ dodal Little.

Autor: Famous