Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mýty o vlasech aneb Co byste měli vědět

Když padají vlasy
4. září 2009 | 12:31

Vlasy jako koruna krásy jsou opředené různými pověrami. Kdo se v tom všem má ale vyznat?

Vybrali jsme ty najzaužívanejšie a zjistili, zda jde o pravdu nebo lež.

Horké elektrické natáčky poškozují vlasy.

PRAVDA jen částečně!

Železné natáčky bez ochranného povrchu skutečně vlasy poškozují, protože na ně působí jako žehlička či horký fén. Proto hodně výrobců dbá na pokrytí jejich povrchu ochranným potahem, například teflonem. Důležité je v každém případě natáčet výhradně suché vlasy.

Vlasovou masku nanášejte na celé vlasy od kořínků až ke konečkům.

LEŽ!

U kořínků jsou vlasy zdravější, protože ještě nejsou tak zničené jako konečky. Odborníci doporučují nanášet vlasovou kúru jednou do týdne a to jen na konečky vlasů. Oplachujte je tak, že si vlasy přehodíte přes hlavu. Svou dávku výživy tak dostanou i kořínky.

Pěnové tužidlo nanášejte na celý povrch vlasů.

PRAVDA jen částečně!

Klasické pěnové tužidlo, které používáte pro zpevnění tvaru, nanášejte na celý povrch vlasů. Jinak postupujte při objemových tužidlo, které se nanášejí jen ke kořínkům, kde vlas nadzvednou.

Mokré vlasy nefrotýrujte!

PRAVDA!

K vlasům je třeba přistupovat velmi obezřetně. A to zejména když jsou mokré. Pokud byste je ručníkem třeli, mohli byste poškodit šupinatý povrch vlasu. Výsledkem by byla poničené vlasy bez lesku. Proto raději vezměte do ruky nahřátý ručník a přikládejte ho jemně k vlasům, dokud nebudou sušší.

Šampon musí pořádně pěnit.

LEŽ!

Zde platí stejné pravidlo jako při pěně do koupele. Čím je výživnější, tím méně pěny vyrobí. Například šampony na suché a poškozené vlasy tolik nepění, protože obsahují promašťující složky, například různé oleje. To však neznamená, že by vlasy neočistily nebo dokonce zamastily.

Pravidelným sestřiháváním budou vlasy bohatší.

LEŽ!

Pravda je, že vlasy vypadají bohatší jen opticky. Každodenní úprava je zatěžuje a způsobuje, že se lámou a štěpí, a tím ztrácejí na objemu. Když takto poškozené konečky sestřiháte, logicky budou vlasy vypadat bohatší. Pravidelným sestřihávaním budou však v každém případě zdravější, protože vlas nebude muset investovat veškerou svou energii do výživy vysílených konečků.

Při fénování dodržujte odstup.

PRAVDA!

Vysoká teplota vzduchu z fénu vlasy vysušuje, odebírá jim důležitou vlhkost, ty jsou pak vysušené a bez života. Proto vždy dodržujte alespoň 20 cm odstup od hlavy, přičemž jemné a poškozené vlasy fénujte pouze vlažným vzduchem.

Zdroj: Nový čas pre ženy

Autor: NČPŽ, lena