Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Převratný vědecký objev: Nejlepším lékem na vrásky je čistá voda

Budíček!
22. července 2009 | 08:17

Ačkoli kosmetický a farmaceutický průmysl neustále chrlí nové přípravky proti vráskám, nejlepší zbraní proti rýhám v obličeji je podle všeho čistá voda.

Míru vrásčitosti a především rychlost stárnutí pleti ovlivňuje až patnáct set různých genů a to osmi rozličnými způsoby. Ale nejdůležitější jsou přitom ty geny, které ovlivňují zásobení a udržení vody v kůži.

Celkem se o to stará sedm set genů, které s přibývajícím věkem začínají být méně aktivní, takže v pleti drží méně vody a pleť vysychá a stává se vrásčitou.

Dalším faktorem je množství kolagenu v kůži, přičemž tato bílkovina ovlivňuje pevnost a pružnost pleti. Geny rozkládající kolagen jsou přitom extrémně aktivní právě ve vyšším věku. A odbourávání kolagenu ovlivňuje až čtyřicet různých genů.

Vrásky také způsobují různé záněty v kůži, přičemž zánětlivost podporuje na 400 různých genů, jejichž aktivita opět vzrůstá s věkem.

Vyjma zmíněných genetických faktorů ovlivňujeme rychlost stárnutí pleti také svým chováním. Například právě míru zásobení pleti vodou ovlivňujeme pitným režimem. A kdo se od dětství hydratuje dostatečně čistou pitnou vodou, může stárnutí pleti zpomalit o řadu roků. Naopak dehydratovaný člověk stárnutí výrazně urychluje.

Nezapomínejte na pitný režim
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

 

Autor: Famous, lena