Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Krk bez vrásek

12. prosince 2008 | 14:52

Nezapomeňte při každodenní péči o svou pleť rozmazlovat také krční partie. Jenom tak totiž zůstane pevný a hladký. V opačném případě každému hned prozradí, kolik vám je ve skutečnosti let.

Pokožka na krku se vyznačuje osobitými zvláštnostmi. Říká se, že krk nelže. A je to pravda. Na krku se totiž stárnutí, a tedy i nesprávná péče, projevují prvními vráskami a povadlou pokožkou. Proč je tomu tak? Pleť na krku se totiž značně lidí od pokožky na ostatních částech těla. Obsahuje jenom malé množství potních žláz. Kromě toho je velmi tenká a jemná. Pokud k tomu ještě připojíte každodenní zátěž, které ji neustálým pohybem hlavy a přímým slunečním zářením vystavujete, máte přibližnou představu, co všechno musí pokožka v těchto partiích vytrpět.

Lilie
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Správná péče
Je bohužel pravda, že při každodenní toaletě lidé většinou na krk zapomínají. Výsledkem je rychlé stárnutí pokožky na krku, barevná nejednotnost v porovnání s ostatní pletí, tvorba pigmentových skvrn či akné. A to, musíte uznat, dokáže pěkně znepříjemnit život. Přitom péče o pokožku krku není žádná věda. V podstatě vyžaduje přesně totéž co vaše pleť – tedy čištění, výživu, zpevňování. Jenom je zapotřebí používat trochu výživnější produkty.

Správná péče je důležitá.
Autor: Dušan Křístek

Vyživuj a zpevňuj
Kosmetické firmy na krk "útočí" účinnými látkami, jako jsou proteiny hedvábí, pro-xylan, oligopeptidy. Efektně se osvědčily také různé vysocehodnotové oleje (olivový). Stačí si jen vybrat. Všechny tyto produkty se zaměřují na potřebnou výživu, ale i na povzbuzování tvorby kolagenu v tkanivu, a tím podporují prevenci tvorby vrásek. Stejně důležitý jako výběr kosmetiky je však také způsob nanášení. Pomáhejte si proto při krémování jednoduchou masáží, krém si jemně roztírejte střídavě oběma rukama ve směru od dekoltu k bradě.

Vyživuj a zpevňuj
Autor: Dušan Křístek

NÁŠ TIP

Olivový olej
Doporučujeme použít olej jako výživnou masku na krk. Jednoduše ho zlehka zahřejte (pozor, abyste se nepopálila), naneste ho na krk. Ten si pak obalte potravinovou fólií, přikryjte ručníkem a nechte 20 minut působit. Následně osprchujte teplou vodou. Teplo zintenzivní účinek výživných látek v oleji a váš krk bude krásně sametově jemný.

Olivový olej nejen do salátů.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Čistota – základ úspěchu
Pleť na krku je nutné pravidelně a nesmírně šetrně čistit. Krk je vystaven nepříznivým povětrnostním podmínkám okolí. Přímé slunce, déšť, sníh, vítr, silné šály, ale také jemné šátky pokožce příliš nepomáhají. Pokud k tomu připočítáte ještě různé nečistoty, které se na ní za den usadí, je jasné, že nepříjemnosti, jako jsou vyrážky, vrásky i ochabování pokožky, na sebe nenechá dlouho čekat. Proto při večerním odličování nezapomeňte také na krk a aspoň dvakrát do týdne mu dopřejte čisticí masáž jemným kartáčem nebo peeling.

Čistota - základ úspěchu
Autor: Dušan Křístek

Malá změna – velký účinek
Trénujte správné držení těla – brada nahoru, ramena dolů, prsa ven. Klidně sáhněte po triku, který používaly i naše babičky: na hlavu si položte knihu a procházejte se po bytě, tak aby vám nespadla. Uvidíte, jak rychle se naučíte správně chodit. Mnoho vrásek na krku přibývá během nočního spánku. Vhodná poloha na spaní, která udrží váš krk hladký, je ležet na zádech a krk si podepřít cestovním polštářkem. Zajistíte mu stabilitu a pokožka – včetně se pleti na obličeji – se vám tak nebude krabatět.

Trénujte správné držení těla – brada nahoru, ramena dolů, prsa ven.
Autor: Dušan Křístek

Autor: kov, mif
Související články