Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Síla pěti elementů

Síla pěti elementů
5. prosince 2008 | 15:02

Pokud se tělo nachází v nerovnováze, rychle se to projeví i na zevnějšku. Nabízíme vám několik jednoduchých domácích receptů, které vám pomohou znovu vyladit vaše tělo a mysl.

Učení pěti elementů
Tradiční čínská medicína vychází ze staré teorie rozdělení přírody ne na čtyři, ale na pět základních elementů: dřevo, oheň, zem, kov a vodu. Tyto základní částice nepředstavují konkrétní prvky, ale části věčného koloběhu. Dřevo představuje základ pro oheň, který ho ve formě uhlí vrací zpět zemi. Tam se tvoří kov, který zase obohacuje vodu, a ta dodává živiny stromům (dřevu). Na tomto principu působí celý svět, i ten lidský. Aby věci fungovaly správně, musí být všechny elementy v rovnováze. Pokud to tak není, cítíte se špatně, a to se odráží na vašem zevnějšku. V Číně věří, že každý kosmetický problém se dá vyřešit stimulací určitého orgánu, který zase náleží k určitému elementu. Zkuste zjistit, se kterým máte problém vy.

Síla pěti elementů
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Dušan Křístek

Dřevo

Dřevo zastupuje játra. S nimi jsou spojené problémy jako měkké a štěpící se nehty, jemné vrásky nebo hluboké vějířky okolo očí.

Dřevo
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Dušan Křístek

Posilující recept:
Domácí peeling dekoltu vás posílí a podpoří tvorbu jaterních šťáv. Smíchejte 3 polévkové lžíce rýžových zrníček s 3 polévkovými lžícemi jojobového oleje, 1 polévkovou lžící aloe vera a 3 kapkami éterického růžového oleje. Naneste na dekolt a 2 minuty provádějte masážní pohyby, jako kdybyste na pokožce malovali ležatou osmičku. Nakonec peeling setřete vlhkým ručníkem a pokožku zlehka osušte.

Zem

Zem je propojená se žaludkem. Nepříjemnosti s ním spojené se projevují formou popraskaných suchých rtů, povolené pokožky, celulitidy a pajizévek neboli strií.

Zem
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Dušan Křístek

Vyvažující recept:
Při těchto problémech s pokožkou vám pomůže koupel: 2 biopomeranče nakrájejte na menší kousky i s kůrou. Povařte 5 minut v jednom litru vody s jedním semínkem kardamonu a poté přeceďte. Přidejte 3 polévkové lžíce růžové vody (k dostání v lékárnách). Tuto směs vlijte do vany s vodou vyhřátou na 38 °C. Voňavou koupel si vychutnávejte 15 minut.

Kov

Pokud nastanou těžkosti s orgánem patřícím kovu – plícemi – tělo má tendenci celé se zevnitř uzavřít. Navenek se to projeví nepříjemnostmi, jako jsou akné, zvětšené a zanesené póry nebo vrásky v okolí úst.

Kov
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Dušan Křístek

Energizující recept:
Na urychlení správného toku energie je vhodná povzbuzující masáž obličeje: Naneste na tvář 1 polévkovou lžíci jojobového oleje s přídavkem1 kapky koriandrového oleje, ale vynecháte okolí očí. Směs pak vmasírujte do pleti jemnými štípáním od brady směrem nahoru.

Oheň

U tohoto prvku hraje prim srdce. K němu se vztahují takové problémy jako bledá nebo podrážděná pleť, zarudnutí a sklony k rozšířeným žilkám na tvářích, nose či bradě.

Oheň
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Dušan Křístek

Harmonizující recept:
Podrážděná pokožka potřebuje uklidnit. To dokáže domácí olejíček: Smíchejte 1 polévkovou lžíci mandlového oleje s kapkou levandulového. Naneste na pleť a masírujte asi 2 minuty krouživými pohyby, přičemž postupujte směrem od brady nahoru. Následně si podobně namasírujte také levý prs, rovněž 2 minuty.

Voda

S vodou jsou spojené ledviny. Menší nerovnováha může vést k narušení vlasové struktury a k lámání vlasů nebo k otokům očních partií.

Voda
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Dušan Křístek

Povzbuzující recept:
Povzbudit tok lymfy vám pomůže voňavý olej: Smíchejte 3 polévkové lžíce mandlového oleje s kapkou éterického zázvorového a kapkou éterického skořicového oleje. Naneste směs na záda a nechte se svým partnerem masírovat krouživými pohyby od hýždí ke krku a zpět asi 5 minut.

Autor: Petra Kovárová, mif