Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zastavte čas

21. října 2008 | 15:11

Stárnutí se nevyhnete, ale nemusíte jen bezmocně přihlížet. Díky správné péči a rozumnému způsobu života si vaše pokožka zachová zdraví, atraktivitu a mladost.

ANO

Voda
Pijte, pijte, pijte! A to minimálně 2 litry za den. Zlepšíte prokrvování pokožky, podpoříte látkovou výměnu a doplníte zásoby v těle.

Pohyb
Choďte na čerstvý vzduch, jakmile je to jenom trochu možné! Kyslík je skutečnou studnicí mládí, hned se budete cítit lépe.

Vitaminy
Čerstvé ovoce, zelenina a celozrnné a mléčné výrobky jsou nejen chutné a zdravé, ale dokonale podpoří vaši krásu zevnitř.

NE

Alkohol a nikotin
Vysokoprocentní alkohol brzdí obnovování buněk. Kouření zase způsobuje rychlejší stárnutí pokožky, a navíc ještě podporuje tvorbu vrásek v okolí úst.

Cukr
Sladké porušuje kolagenová vlákna, díky kterým si pokožka udržuje svou pevnost.

Slunce
UVA a UVB paprsky pronikají hluboko do pokožky, kde napadají kolagen. Proto je nutné používat produkty s ochranným faktorem.

CVIKY

Výživa pro krk
Aby pokožka v krčních partiích neochabovala, pravidelně ji natírejte výživným krémem.

Výživa pro krk
Autor: Dušan Křístek

Pevná brada
Přecházejte zadní částí prstů po bradě. Tip: Poklepávání ukazovákem a prsteníkem je proti dvojité bradě.

Pevná brada
Autor: Dušan Křístek

Hladké čelo
Bříška prstů přiložte seshora na čelo a pomocí mírného tlaku posouvejte směrem k vlasům. Opakujte 30krát.

Hladké čelo
Autor: Dušan Křístek

Lícní strečink
Přiložte prsty na lícní kosti a přecházejte jimi hladivými pohyby ke spánkům. Opakujte 30krát.

Lícní strečink
Autor: Dušan Křístek

Svůdný dekolt
Na dekolt si naneste zpevňující krém, 1 minutu masírujte, překryjte fólií a nechte 20 minut působit.

 

Svůdný dekolt
Autor: Dušan Křístek

Masáž a peeling

* Účinek krému můžete posílit správnou masáží. Krouživé a hladivé pohyby podporují v pokožce mikrocirkulaci, což umožňuje účinným látkám lehčí průnik dovnitř. Při masáži se navíc uvolňuje hormon oxytocin, který uklidňuje a zlepšuje náladu.

* Pokud vaše pokožka působí unaveně, pomůže vám peeling. Odstraní odumřelé šupinky kůže, podpoří prokrvování, a tím také zásobování kožních buněk výživnými látkami. Výsledkem bude hladší, krásnější a mladistvější pokožka.

* Pleťové sérum a maska zásobí pokožku vysoce koncentrovanými prospěšnými látkami.

Uchovejte si svěží a pružnou pleť co nejdéle.
Autor: Dušan Křístek

Speciální péče

* Jemná pokožka v okolí očí je velmi citlivá. Trápí vás vrásky, kruhy pod očima nebo otoky? Je nejvyšší čas sáhnout po kvalitním očním krému. Nanášejte ho v jemné vrtvičce bříšky prstů od vnitřního koutku oka k vnějšímu.

* Podobně je na tom také pokožka dekoltu a krku, např. s výtažkem řas, vám pomůže vyhnout se jemným vráskám co nejdéle.

* Po čtyřicítce ztrácí vnitřní strana ramen někdejší pevnost, pokožka ochabuje a tukové polštářky se rozšiřují. Cílený svalový trénink, speciální séra s obsahem keratinu, kyseliny listové a vitaminu A povzbudí mikrocirkulaci a podpoří tvorbu nových tkáňových vláken.

* Pokožce na loktech a kolenech se často nevěnuje taková pozornost, jakou by si zasloužila. Na těchto částech rychleji hrubne a vysychá. To může vést až ke vzniku bolestivých prasklin. Používáním intenzivních výživných krémů tomu můžete zabránit. Doporučujeme také častější peeling, který pokožku na těchto místech vyživí a zjemní.

Čištění

* Důkladné čištění je alfou a omegou zdravé pokožky. Především večer je potřeba pleť osvobodit ode všech nečistot, zbytků make-upu a odumřelých šupinek, které se na ní během dne stačily usadit.

* Stejně důležitý je také výběr vhodného krému. Nevíte, zda je vaše pleť mastná, suchá nebo smíšená? Zeptejte se své kosmetičky. Určitě vám poradí, jak se o ni starat a které produkty jsou pro ni vhodné.

* Už krátce po dvacítce začíná pokožka stárnout. Proto je potřeba zakročit včas a začít používat produkty zpomalující tento proces. Po třicítce potřebuje pokožka ve zvýšeném množství vitaminy C a E. Fytohormony jsou potřebné v menopauze, když tělo trpí ve vyšší míře nedostatkem estrogenu.

Autor: Petra Kovárová, mif
Související články