Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zarudnutí po oparu

S inkontinencí se během života potýká zhruba polovina žen.
8. října 2008 | 07:17

Když mi bylo 10 let, onemocněla jsem a po celé délce nosu a úst se mi vytvořil nepěkný opar. Po dvou týdnech příznaky zmizely, ale problémy tím neskončily.

Při jakékoliv zátěži – při běhu, v letních vedrech a podobně se mi na zmíněném místě vytvoří zarudlá skvrna dlouhá asi 4 cm a široká asi 3 cm. Je to daleko intenzivnější než zarudlá líčka. Asi 20 až 30 minut pak trvá, než skvrna zmizí. A je to skutečně nepříjemný pohled. Monika (21)

U mnoha lidí přetrvávají po oparu pozánětové cévní reakce a na pokožce zůstává zarudlá skvrna. Předpokládám, že u vás jde o vystupňovanou reakci cév, která se projevuje zarudnutím při námaze a při změně fyzikálních podmínek (přechody ze zimy do tepla). Usuzuji z poznámky, že v okolí úst je zarudnutí intenzivnější než na líčkách. Doporučuji vám objednat se ve specializovaném dermatologickém centru na zákrok intenzivním pulzním světlem. Sérií ošetření se může váš stav zlepšit o 60 až 70 procent, což pacienti vnímají velmi pozitivně především z estetického hlediska. Kromě toho zmizí i subjektivní pocit tepla při změně fyzikálních podmínek a při námaze.

Autor: zpracovala: mif
Související články