Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Barvy roku 2016: Naučte se nosit pudrově růžovou a světle modrou!

Video se připravuje ...
Barvy roku jsou letos jemné a romantické!
VIDEO: Adam Balažovič
7. března 2016 | 06:00

Institut Pantone každoročně určuje barvu, která ovládne nejen naše šatníky, ale i kosmetické taštičky a bytové interiéry. Loňskému roku kralovala dramatická marsala, kterou letos netradičně vystřídaly rovnou dva odstíny. Jak se vám líbí?

Barvami roku 2016 jsou světlounce modrá Serenity Blue a elegantní růžová Rose Quartz. Odborná porota složená z významných osob hudebního i hereckého průmyslu letos poprvé zvolila barvami roku hned dva odstíny. A důvod? Kombinace těchto dvou barev má vyjadřovat prolínání ženského a mužského světa a podporovat rovnoprávnost pohlaví.

Barvy roku
Autor: pantone.com

Kromě toho průzkumy potvrdily, že oba odstíny působí velmi pozitivně na lidskou psychiku. Konkrétně světle růžová vytváří v lidech soucit, pocit vyrovnanosti a klidu. Modrá zase evokuje volnost a relaxaci. Oba odstíny mají do dnešního uspěchaného světa plného násilí vnést klid a mír. 

S čím je kombinovat?

Barvy červánků a klidného nebe byste měla ideálně kombinovat. Podle institutu Pantone je nošení obou barev jako návrat do bezstarostného dětství. Oba odstíny jednotlivě nepůsobí tak silně, jako když se spojí. Oba si ale skvěle rozumějí i s denimem, bílou, šedou a samozřejmě i černou, která díky nim nepůsobí tak tvrdě. 

Před nákupem se inspirujte v naší fotogalerii!

Sledujte i další žhavé novinky ze světa módy i kosmetiky!