Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chcete dokonalou pleť? Zkuste ovocné kyseliny. Poradí si s mastnou i suchou pokožkou

AHA neboli ovocné kyseliny  podporují tvorbu kolagenu v hlubších vrstvách kůže
3. března 2016 | 06:00

Chceme pleť hladkou, protože taková vypadá mladší. Metod, jak toho dosáhnout, přibývá. Jednou z těch, které rozhodně stojí za vyzkoušení, je peeling z ovocných kyselin. Je to vlastně hodně tradiční pomoc, protože ovocné kyseliny se v kosmetice používají už od pradávna. Najdeme je například v jablkách, hruškách či citrusech a mléce.Dnes je umíme využít mnohem intenzivněji.

Proč rovnou peeling s použitím ovocných kyselin. Nestačí krémy, v nichž jsou obsaženy? Tyto kyseliny se skutečně přidávají i do řad krémů. Nečekejte však při jejich používání velké zázraky. Pro viditelné výsledky je třeba, aby množství kyselin bylo dostatečně vysoké. V krémech se objevuje množství pouze okolo deseti procent.

Čím je však jejich podíl vyšší, tím je aplikace rizikovější a je tedy nejlepší vyhledat odborníka, který má s aplikací zkušenosti. „Při neodborném použití ovocných kyselin může dojít k popálení pokožky a vzniku trvalých defektů, jakými jsou například zvýšená pigmentace v místě ošetření, rozdíly v barevné celistvosti ošetřované partie,“ upozorňuje zakladatelka kliniky estetické medicíny a odbornice na zdraví životní styl Petra Řehořková z pražské Petra Clinic.

Ovocné (nebo také AHA – alpha hydroxy acids) kyseliny lze použít prakticky na všechny nedokonalosti pleti. Poradí si jak se suchou, tak s mastnou pletí. Dokážou šetrně pleť vyčistit, vyhladit jemné vrásky i pigmentové skvrny, pomáhají také v boji proti akné. Po aplikaci bude Vaše pleť jako znovuzrozená - vyhlazená, svěží, do hloubky vyčištěná a pružná, neboť kyseliny podporují v hlubších vrstvách kůže tvorbu kolagenu. 

Jak taková procedura vypadá? „Aplikuje se na pleť například v kombinaci kyselin jablečné, citronové, mléčné, glykolové a vinné. Důležité je použít různé koncentrace dle typu pleti a potřeb klienta. Po aplikaci na pokožku a uplynutí potřebné doby naneseme speciální masku s kyselinou a pleť zabandážujeme. Pod bandáží kyseliny obecně daleko lépe působí a jejich účinek se několikanásobně zvyšuje,“ popisuje aplikaci Petra Řehořková. Pokud jsou kosmetické problémy větší, je třeba proceduru opakovat dvakrát až třikrát za měsíc, pro udržení mladistvého vzhledu stačí jednou měsíčně.

Další kyselinou, která může pomoci v udržování mladistvého vzhledu, je kyselina hyaluronová, která udržuje pleť pružnou a rozjasněnou. Používá se na výplně hlubokých i mělkých vrásek, na redukci kruhů pod očima, k pozvednutí kontur obličeje, ke zvětšení rtů nebo jako hydrolifting. Na rozdíl od aplikace botulotoxinu nevede k paralýze mimických svalů, takže okolí na vás výplň nepozná. Rozhodně se tedy nemusíte bát nepřirozeného vzhledu. Tuto proceduru dokonce podstupují i muži. Hydrolifting, neboli mezoterapie kyselinou hyaluronovou se provádí pomocí mnohočetných drobných vpichů pod pokožku. Dles tavu pleti se několikrát opakuje. 

Autor: red