Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Samoopalování krok za krokem: Bronzová kůže bez fleků a rizika rakoviny

  • ...
    26. června 2014 | 16:50

    Je všeobecně známé, že opalování se v soláriích vaší pokožce škodí, stejně jako přímé sluneční paprsky. Abychom se nespálily, nevysušovaly svoji pokožku a nehrozilo nám předčasné stárnutí kůže ani riziko rakoviny, používáme krémy s vysokými UV faktory. Jak ale s tímto přístupem dosáhnout krásné bronzové pokožky? Jednoduše - se samoopalovacími přípravky.

  • Vyberte si správný přípravek

    Na trhu je v současné době takové množství samoopalovacích přípravků, že vám možná bude chválili trvat, než si najdete ten pravý pro vás. Některé umožňují vytvářet opálení postupně, po odstínech, během pár dnů či dokonce týdnů. Jiné vám zase okamžitě udělají bronzovou pokožku. Některé vydrží jen pár umytí, další i několik týdnů. Všechny pak samozřejmě mají svoje pro a proti a záleží tedy jen a jen na vašich osobních preferencích.

     

    ...
    Autor: profimedia.cz
    S přípravky, které vaši pleť "opalují" postupně je sice více dřiny, ale díky postupnému ztmavování vypadá proces přirozeně a navíc si tak snadno sami vytvoříte takový stupeň opálení, po jakém toužíte. Zpravidla obsahují dihydroxyaceton (DHA), který na povrchu pokožky reaguje s jejími aminokyselinami a vytváří tak bronzový nádech kůže.

     

    Pokud nechcete samoopalováním strávit příliš času, sáhněte po sprejích. Ty vám zpravidla dodají bronzový vzhled již po jednom použití. Jejich problémem je ale nutnost precizního nanesení, jinak vám totiž hrozí nevzhledné fleky.

     

    Na tvář pak používejte zásadně produkty určené k samoopalování obličeje. Pokožka je zde citlivější a má většinou jiné požadavky - je sušším, nebo se naopak více mastí.

  • Depilujte se

    ...
    Autor: Shutterstock
    Minimálně jeden den před nanášením samoopalovacího přípravku se zbavte chloupků jak na nohách, tak i na rukách, abyste měla jistotu, že máte přípravek rozetřený opravdu důkladně a všude.

     

    Ať už k holení používáte žiletku, nebo epilátor, vždy si chloupky odstraňujte večer a dejte pokožce alespoň 24 (ideálně však 48) hodin na to, aby se zklidnila. Zabráníte tak případnému podráždění kůže samoopalovacím přípravkem.

  • Peeling je nutnost

    braun
    Autor: Braun
    Další večer přichází na řadu odstranění odumřelých kožních buněk. Pokud chcete mít krásné, jednolité opálení bez flíčků, které vám také déle vydrží,  je peeling celého těla naprostým základem.

     

    Použít můžete jak kvalitní peelingy na cukrové nebo solné bázi, tak speciální peelingové hlavice, které odumřelou kůži odstraní ještě důkladněji. Zaměřte se především na místa s hrubší pokožkou, jako jsou kolena a lokty. Sušší pokožka má totiž tendenci absorbovat více barvy a právě tato místa by tak mohla být tmavší, než zbytek těla.

     

    Pokud máte suchou pokožku, nezapomeňte po peelingu použít lehké pleťové mléko.

  • Buďte v suchu

    Od teď už budete mít jen měkké a voňavé ručníky
    Autor: Shutterstock.com
    Pro úspěšné samoopálení je naprostým základem mít pokožku důkladně osušenou. Pokud se tedy před nanesením sprchujete, ujistěte se, že pokožka měla čas důkladně uschnout.

     

    Provádíte-li navíc samoopalování v koupelně, vyhněte se veškeré vlhkosti. Pozor si dávejte také na teplotu v místnosti - během nanášení samoopalovacího přípravku byste se totiž neměla ani zpotit.

  • Udělejte si na sebe čas

    ...
    Autor: profimedia.cz
    Ze zcela zřejmých důvodů je jasné, že do samoopalování byste se v žádném případě neměla pouštět, pokud jste v časové tísni. Naplánujte si proto volné dvě až tři hodiny, během kterých vás nebude nic a nikdo rušit a budete se moci věnovat jen sama sobě.

     

    V opačném případě vám totiž zcela jistě hrozí, že některá místa vynecháte, na jiných si naopak naděláte fleky a navíc zašpiníte vše ve vašem nejbližším okolí. Nakonec pak budete litovat, že jste se do samoopalování vůbec pouštěla.

  • Nezapomeňte na ochranu

    ...
    Autor: profimedia.cz
    Před nanášením samoopalovacího přípravku si na ruce natáhněte chirurgické rukavice. Pokožka na dlaních se totiž přirozeně neopaluje a pokud ji neochráníte, zabarvíte si ji dooranžova.

     

    Kromě svých dlaní chraňte také vše ve vašem dosahu. Ideální je provádět samoopalovaní v koupelně, kde je většina povrchů omyvatelná a navíc si pod sebe dát ještě například starý ručník nebo prostěradlo. Vyhnete se tak zdlouhavému úklidu.

  • Držte se návodu!

    ...
    Autor: profimedia.cz
    Abyste dosáhla opravdu přirozeného opálení, začněte krém nanášet od kotníků či zápěstí a postupujte směrem nahoru po končetině. I v případě samoopalování platí, že méně je více, proto vždy začínejte s malým množstvím přípravku a postupně přidávejte podle potřeby.

     

    Řiďte se pokyny na obalu produktu. Krémy natírejte krouživým pohybem a dodržujte čas, po který je nutné krém do pokožky vmasírovávat. U sprejů zase dodržujete vzdálenost, z jaké je doporučené přípravek nanášet.

  • Triky pro problémové partie

    ...
    Autor: profimedia.cz
    Přestože podpaží se zpravidla opaluje jen velmi mírně, může být pro vás těžké se této oblasti vyhnout. Nejjednodušší je proto nanést přípravek i na tyto partie a po pěti minutách otřít kapesníčkem. Samoopalovací přípravky nenanášejte na prsty u nohou, paty a po stranách chodidel. Pro nanesení na záda poproste kamarádku nebo partnera.

     

    Na loktech, kotnících, kolenou a dalších "drsnějších" místech pomůžete vstřebávání samoopalovacího přípravku vmasírováním pomocí tělového mléka. Stačí malé množství, kterým příslušné partie promasírujete zhruba po pěti minutách působení samoopalovacího přípravku.

  • Jak na obličej?

    ...
    Autor: profimedia.cz
    Pokožka na obličeji a krku ztmavne rychleji, proto si její samoopalování nechte na konec. Začněte přípravek aplikovat na místa, kde se opalujete nejsnadněji - čelo, tváře, brada a hrana nosu. Poté přípravek krouživými pohyby naneste i na zbytek tváře a na krk.

     

    Před nanášením si obočí natřete jemnou vrstvou vazelíny, zabráníte tak jeho obarvení. Dávejte si také pozor, abyste si nenanesla příliš mnoho přípravku mezi nos a horní ret. Toto místo je schopné přípravek absorbovat lépe než zbytek obličeje a mohla byste si vytvořit velmi nechtěný "knírek".

     

    Nezapomeňte si samoopalovací krém nanést také na uši, za uši a na zátylek. A to obzvláště v případě, že máte krátké vlasy.

  • Dejte si na čas

    Zhruba 15 minut po nanesení opalovacího přípravku se nedotýkejte ničeho a nikoho. Následující hodinu se ani neoblékejte, pokud nechcete oblečení rovnou hodit do popelnice. Především se pak vyhněte kontaktu s vodou a aktivitám, při kterých se můžete snadno zpotit.
    ...
    Autor: profimedia.cz

     

    • Počkejte alespoň 8 hodin, než si dopřejete sprchu nebo koupel.
    • Alespoň týden se nemyjte za pomocí drsných žínek. Také nepodstupujte peeling!
    • Počkejte alespoň 8 hodin, než se rozhodnete samoopalování opakovat. Přípravku nějakou chvíli trvá, než úplně zreaguje a mohlo by se vám snadno stát, že to přeženete.
    • Budete-li se cítit ulepená, můžete si po 30-60 minutách problémové partie opatrně poprášit antiseptickým zásypem. Neškrabte se!
  • Jednoduché opravy

    Pokud po nejméně 8 hodinách zjistíte, že jste nějaké místo vynechala, nezoufejte. Natáhněte si nové rukavice, vymáčkněte trošku samoopalovacího přípravku do dlaně a pomocí bříška prstů trošku vmasírujte na místo, na které jste zapomněla.

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nezapomeňte přípravek rozetřít do okolí do ztracena, aby výsledek vypadal přirozeně. Buďte extra opatrní, abyste použili jen opravdu velmi malé množství přípravku!

     

    Naopak příliš tmavá místa opravte ve sprše pomocí jemného peelingu na obličej nebo nanesením citronové šťávy, kterou na místě necháte působit zhruba 20 minu a poté opláchnete.

  • Pečujte o své opálení

    Vyrobte si doma svůj vlastní opalovací krém. Není to žádná věda!
    Autor: Shutterstock.com
    Pokožka vám vydrží krásně opálená podle toho, jak dobře se o ni budete starat. Čím je vysušenější, tím snadněji se odlupuje a tím rychleji mizí také opálení. Proto si pokožku každý den udržujte hydratovanou pomocí tělového mléka nebo másla.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.

Božské tělo